רבנות פתיחת תיק גירושין – רקע
מאמר זה חשוב במיוחד לכל מי שנמצא/ת בהליך של פנייה לרבנות פתיחת תיק גירושין.
במדינת ישראל החוק קובע שבני זוג הרוצים לפרק את החבילה ולהתגרש אחד מהשנייה הם צריכים לפנות לבית הדין הרבני לצורך הגשת בקשה לגירושין.
יש הבדל אם שני הצדדים רוצים להתגרש, והם עושים את זה בהסכמה. או לחילופין שרק אחד מהצדדים רוצה להתגרש. לחילופין, ששני הצדדים חפצים להתגרש אך אין ביניהם הסכמה. זה יכול להיות שאין ביניהם הסכמה בנוגע לפרטים הנוגעים לגירושין עצמם, או לכל יתר הנושאים.
אגב, כדאי שתדעו שכיום אפשר לפתוח תיק גירושין אונליין. כך שלא תצטרכו להגיע לשם כך פיזית אל בית הדין הרבני.
גירושין בהסכמה
אם שני הצדדים רוצים להתגרש ויש ביניהם הסכמה מלאה על הפרטים, ההליך הוא קל יחסית.
במצב כזה מגישים לבית הדין את הסכם הגירושין. בצמוד לכך מגישים לבית הדין את הבקשה המשותפת לאישור ההסכם ולקביעת מועד לדיון לסידור גט.
הדיון הזה נקבע לזמן מהיר מאוד (בדרך כלל זה עניין של ימים ספורים בלבד). ואז למעשה הצדדים מתגרשים באופן הכי חלק, מהיר, פשוט וזול.
גירושין שלא בהסכמה
באם רק אחד מבני הזוג מעוניין בגירושין עליו יהיה להגיש 'תביעת גירושין' לבית הדין הרבני.
ההליך הזה הוא מורכב יותר. אך ככל ומתחילים אותו באופן נכון, אפשר לפתור הרבה מהבעיות שעלולות לצוץ בהמשך הדרך.
אגב, פעמים רבות כדאי להגיש תביעת גירושין כרוכה. זה הליך שמקל על הבירוקרטיה, ובו למעשה כורכים נושאים נוספים הקשורים להליך הגירושין.
פתיחת התיק תתבצע בבית הדין האזורי שנמצא באזור מגורי בני הזוג. בבקשה יש לכלול את כל הפרטים האישיים של בני הזוג. באם הם מיוצגים ע"י בא כח (טוען רבני או עורך דין) יש גם לכלול כתב ייפוי כח ודרכי התקשרות עם המייצג.
הרבה מהבקשות או הגשת התביעות לבית הדין דורשות תשלום אגרה. יש להתעדכן באתר של בתי הדין בסכום האגרה הספציפי לבקשה או התביעה אותה הגשתם.
רבנות פתיחת תיק גירושין – פגישת מהו"ת לפני הכול
בשנת 2016 חוקק החוק להסדר התדיינות בדיני משפחה. החוק קובע שלפני כל תביעת גירושין שרוצה מי מבני הזוג להגיש יש להגיש בקשה לישוב סכסוך. מטרת החוק לעודד משפחות בסכסוך ולבדוק אפיקים אחרים בסכסוך ביניהם טרם הפניה להליך משפטי.
נדגיש: ההליך ליישוב סכסוך הוא רק בגירושין שלא בהסכמה. ככל וישנה הסכמה, לא צריך לפתוח תיק ליישוב סכסוך, אלא עוברים לפרוצדורה מהירה.
בפגית יישוב הסכסוך ישבו בני הזוג עם עובד/ת סוציאלי/ת. וזאת, במטרה להתגבר על המשבר החולף על בני הזוג, ולסייע בישוב הסכסוך.
תהליך הפגישות למטרת ישוב הסכסוך הינה בדרך כלל עד 4 פגישות. זה אורך כחודש וחצי עד לסיום התהליך. הפגישות הן מכוח החוק ואינן עולות כסף. לעומת זאת, פתיחת התיק ליישוב סכסוך זה בתשלום אגרה.
מפגשי מהו"ת (מידע – הערכה ותיאום) יערכו תוך 60 יום מיום הגשת הבקשה. יתכן וחלק מהמפגשים יערכו בנפרד אבל ככלל המפגשים במשותף עם בני הזוג.
נקודות שחשוב לדעת לפני שפותחים בהליך ליישוב סכסוך
קיבצנו מספר דברים שמאוד חשוב לדעת אותם לפני שניגשים להליך. למעשה, לפני שפותחים את ההליך ליישוב סכסוך ומגיעים אל פגישות המהו"ת.
חשוב לדעת: על המפגשים חל חסיון מלא, והדברים לא יעברו לבית הדין או לבית משפט. כך שזה לא ישמש נגדכם במהלך הדיונים. לצד זאת, ישנה חשיבות רבה מאוד לגבי מה אתם אומרים/לא אומרים במסגרת המפגשים. שכן, יש פעמים שכדאי לשלוף טיעונים מסוימים בשלב זה. לצד זאת, ישנם פעמים שבהם אם תשלפו טענה מסוימת, זה יפגע בכם מהותית בהליך.
בפגישה הראשונה ישתתפו בני הזוג בלבד. מכאן והילך ניתן יהיה לבאי כח הצדדים להשתתף גם הם בפגישות.
עוד חשוב לדעת: שהזמנה למפגש מהו"ת הינו חובה גמורה, ודינה כמו הזמנה לבית משפט. באם אחד הצדדים לא הופיעה לפגישה ניתן יהיה לבית הדין להשית עליו קנסות.
סוף התהליך – אם לא הגיעו הצדדים להסכמות ופניהם להמשיך הלאה בתביעת גירושין, יהיה על הפותח בבקשה זמן של 15 יום בו הוא יכול לפתוח בתביעת גירושין. חשוב להדגיש: בזמן הזה של ה 15 יום, רק מי שפתח בהליך ליישוב סכסוך יכול להגיש תביעה. לעומת זאת, הצד השני לא יכול להגיש תביעה במסגרת פרק הזמן הזה, אלא רק לאחר מכן.
במהלך 15 הימים הללו ניתן לפנות לרבנות ולפתוח תיק גירושין בבית הדין הרבני. לתביעה ניתן לכרוך גם דברים נוספים במסגרת תביעת גירושין כרוכה.
מכיוון שהתהליך הינו מסורבל בירוקרטית ונפשית, ויש לפעול במקצועיות מול התהליך המשפטי ומול טענות הנגד של הצד השני, מומלץ לפנות לטוען רבני מומחה לדיני משפחה שילווה אתכם בתהליך הגירושין עד להשגת הצדק.