תביעת כתובה בגירושין

תביעת כתובה בגירושין

תביעת כתובה בגירושין

מאמר זה עוסק בנושא תביעת כתובה בגירושין. כיצד תובעים את הכתובה, והיכן אפשר להגיש את התביעה. כמו כן נעסוק בשאלה "האם תמיד צריך לשלם את הכתובה?"

נקדים לעסוק בקצרה מהו בכלל הכתובה, ואז נסקור את התשובות לשאלות המשמעותיות הללו.

 

כתובה – מה זה?

הכתובה היא מעין הסכם בין בני הזוג. הצדדים מסכמים על הפרטים הכתובים בכתובה לפני הנישואין. המקור לכתובה הינו הלכתי. יש לכך כמה דעות בנושא מקור החיוב, אולם נתייחס בעיקר לדעה המקובלת כיום.

חז"ל הם שתיקנו את שטר הכתובה. הסיבה המרכזית לחייב את הכתובה כתנאי לנישואין, היא בכדי ש"לא יהא קל בעיניו לגרשה". כלומר מכיוון שעל פי ההלכה הבעל יכול לגרש את אשתו אף ללא הסכמת האישה, עלול להיות מצב שבו הבעל יסחט את אשתו. במצב שבו האישה לא תרצה לעשות את מה שהבעל רוצה, הוא יגרש אותה בקלות רבה. (אגב, כיום הבעל לא יכול לגרש את אשתו ללא רצון האישה. ההבדל הזה נובע מתקנה מאוחרת יותר של חז"ל.)

לכן תיקנו את הכתובה בכדי "לאיים" על הבעל. לאמור, אם אתה (הבעל) תגרש את אשתך, תדע לך שתצטרך לשלם את סכום הכתובה כפי שנקבע בשטר הכתובה.

 

תביעה לכתובה – תמיד?

לאחר שהבהרנו בקצרה את המושג של "כתובה", ניתן להבין מתי יש חובה לשלם את הכתובה. אם הבעל אשם בגירושין, הרי שעליו לשלם את הכתובה. אף אם אין אשמה משמעותית על אחד הצדדים באשר לפירוק הנישואין והמשפחה, עדיין יש חובה על הבעל לשלם את הכתובה כפי שהבטיח במעמד הנישואין. אולם לעומת זאת אם האשמה על הגירושין היא על האישה, הרי שאין סיבה לחייב את הבעל לשלם את הכתובה. לכן במצב כזה הבעל יהיה פטור מלשלם את הכתובה.

בתרגום לנושאים מעשיים, אם האישה התנהלה באלימות או בגידה או התנהלה בצורה שאינה מאפשרת את המשך חיי הנישואין, הבעל לא יצטרך לשלם את הכתובה. חשוב לדעת, שלא מספיק לנמק מבחינה עובדתית למה אחד הצדדים אשם/לא אשם בפירוק הנישואין. צריך גם לנמק מבחינה הלכתית האם יש עילה לגירושין.

 

תביעת כתובה בגירושין – איך לתבוע והיכן?

בניגוד לנושאים אחרים שבהם אפשר לדון גם בבית המשפט לענייני משפחה וגם בבית הדין הרבני, הרי שאת נושא הכתובה ניתן לתבוע אך ורק בבית הדין הרבני.

נושא הכתובה הוא נושא הלכתי מובהק. לכן יש חשיבות קריטית בייצוג מקצועי על ידי טוען רבני. רק טוען רבני יידע לנמק את הנימוקים ההלכתיים לחייב/לפטור בנושא הכתובה. לכן כשהנושא הוא תביעת כתובה, יש חשיבות רבה ביותר לייצוג מקצועי בידי טוען רבני.

 

תביעה לכתובה – סיכום

נושא הכתובה הינו נושא הלכתי מובהק. מקורו הוא מדין שקבעו חז"ל (לפי חלק גדול מהדעות). בדרך כלל הבעל יצטרך לשלם את הכתובה בזמן הגירושין. אולם זה לא מחייב תמיד. יש פעמים בהם הבעל יהיה פטור מלשלם את הכתובה. לכן יש לפנות לטוען רבני בכדי שייצג אתכם בהליך תביעת כתובה בגירושין.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה