תהליך תביעת כתובה

תהליך תביעת כתובה

כתובה – מהי?

במאמר הנוכחי נעסוק בתהליך של תביעת הכתובה.

הכתובה הוא מסמך שעליו מתחייב הבעל בזמן החתונה. הוא מתחייב שאם יגרש את אשתו, הוא ישלם לה את סכום הכסף שקבע.

לפי ההלכה אי אפשר להתחתן ללא הכתובה. הסיבה היא כי הכתובה נועדה להגן על זכויותיה של האישה מפני גירושין ללא סיבה מספקת.

הרי ללא הכתובה הבעל היה יכול לגרש את אשתו ללא סיבה משמעותית וללא סנקציה כלשהי. הכתובה נועדה למנוע מצבים אלו.

 

תהליך תביעת כתובה – כיצד?

לאחר שהסברנו על משמעות המושג כתובה, נעבור לשאלה כיצד תובעים את הכתובה.

חשוב לדעת שלא תמיד האישה זכאית לכתובה. יש פעמים שבהם היא תהיה זכאית, אבל יש פעמים שבהם יקבעו שהבעל פטור מלשלם לאשתו את דמי הכתובה.

הסיבה לכך תהיה בדרך כלל מכיוון שהאישה אשמה בגירושין. לדוגמא אם האישה בגדה וקיימה רומן מחוץ לנישואין. במצב זה היא זו שגרמה לגירושין ואינה יכולה לתבוע את הכתובה.

יש לכך אף סיבה מעבר לכך. תארו לעצמכם שהבעל התחייב על סכום של מיליון שקל בכתובה. אם הנישואין מעט חורקים, יתכן שהאישה תעדיף לעזוב את בעלה ולקבל ממנו מיליון שקל מאשר לנסות ולאחות את הקשר. המשמעות היא שהבעל נופל קורבן למזימה של תביעה מיותרת שכל מטרתה נועדה רק כדי לסחוט ממנו כספים שלא ביושר.

לכן מצד אחד הכתובה נועדה להגן על האישה, אך מצד שני לא יתנו לאישה לסחוט ולקבל את הכתובה במצב בו היא זו שאשמה בגירושין.

 

תהליך תביעת כתובה – אימתי?

את הכתובה יש לתבוע בדרך כלל בתביעת גירושין כרוכה המוגשת לבית הדין הרבני. חשוב לדעת שהמקום היחיד שמוסמך להכריע בנושא הכתובה הינו אך ורק בית הדין הרבני. זאת בניגוד לנושאים אחרים בגירושין שבהם יש סמכות מקבילה גם לבית המשפט לענייני משפחה.

 

לחצו כאן כדי לקרוא את המאמר העוסק בנושא תביעת כתובה לאחר גירושין כדי לדעת עד מתי אפשר לתבוע על הכתובה.

 

כפל מבצעים

במצבים מסוימים חלוקת הרכוש תתבצע בבית המשפט בצורה שמנוגדת להלכה. לדוגמא באישה שבגדה, יש פערי תפיסות מאוד משמעותיים בין ההלכה וביה"ד לבין ביהמ"ש.

כלומר יש מצבים שבהם ביהמ"ש הוא זה שקובע על חלוקת הרכוש. וישנן סיטואציות שבהם חלוקת הרכוש תהיה לרעת הגבר מבחינה הלכתית. כלומר הגבר יקבל פחות כסף ממה שהוא זכאי מבחינה הלכתית.

במצבים אלה קובע בית הדין הרבני שאין כפל מבצעים. לא יהא זה הוגן להפלות את הגבר בחלוקת הרכוש וגם לחייב אותו בכל תשלום הכתובה. לכן הסכום יתקזז מתשלום הכתובה.

 

סיכום

לסיכום ניתן לומר שהכתובה על כלל דיניה באה כדי לאזן בין הצרכים השונים. היא מאזנת בין הגנה חשובה על האישה מצד אחד. אולם מאידך הכול נעשה באופן שלא יפלה את הגבר מאידך.

הפרטים של חיוב הכתובה והמצבים בהם הבעל חייב או פטור מתשלום הכתובה הינם רבים מאוד. לכן חשוב לפנות לטוען רבני מקצועי כדי שיבנה לכם אסטרטגיה מנצחת בבית הדין.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה