הורות משותפת גירושין
מאמר זה יעסוק בנושא הורות משותפת במצב של גירושין.
בעבר השתמשו בביטוי של "משמורת". כך לדוגמא הביטוי המוכר של "משמורת משותפת". כיום הביטוי הוא "אחריות הורית". כמו לדוגמא "אחריות הורית משותפת".
כך או כך, מהי המשמעות של המשמורת ומהי המשמעות של הורות משותפת? האם יש הבדל כלשהו בין 2 המושגים הללו?
2 המושגים הללו אמנם נשמעים באוזן לא מקצועית כצורת ניסוח שונה לביטוי שזהה לחלוטין. אולם האמת היא שאלה 2 מושגים שונים בתכלית.
משמורת
משמורת זה הסדר של קביעת זמנים בהם ילד נמצא אצל כל אחד מההורים. קובעים את הזמנים הללו בצורות שונות. כך לדוגמא במשמורת משותפת יחלקו את הימים בצורה די שוויונית בין שני ההורים.
לא תמיד יקבעו הסדר של משמורת משותפת. לעיתים יגיעו להסדרים אחרים כמו הסדר של משמורן יחיד.
לחצו כאן כדי לקרוא על התנאים ההכרחיים על מנת שהערכאה המשפטית תקבל הכרעה על משמורת משותפת.
אחריות הורית
אחריות הורית זהו מושג רחב בהרבה. המשמעות של אחריות הורית זה שההורה אחראי על הילדים. יש לו סמכות לכוון ולעצב את עתידם. כך לדוגמא הוא זכאי לקבוע באיזה זרם חינוך ילדיו יגדלו ויתחנכו. אמנם במקרים שבהם יש סתירה בין רצון האבא לרצון האמא, תהיה הכרעה משפטית בעניין. אולם לדעות של 2 ההורים יש משקל רב בעיצוב דמותו של הילד שלהם.
הורות משותפת גירושין
המצב של גירושין לא תמיד יקבעו על משמורת משותפת. הסיבה היא משום שכשקובעים את הסדר המשמורת, קובעים את זה על בסיס השיקול של טובת הילד. הן בית המשפט לענייני משפחה והן בית הדין הרבני יחליט על הסדר המשמורת בהתאם למה שהוא רואה כטובת הילד. במקרים רבים הערכאה המשפטית יכולה להתרשם שטובת הילד זה הסדר של משמורן יחיד. המשמעות היא שהילד יהיה כמעט כל הזמן אצל אחד ההורים בלבד.
גם במצב שבו קבעו הסדר של משמורן יחיד, אין זה אומר שההורה השני לא רלוונטי. הסיבה לכך הינה משום שלשני ההורים יש אחריות הורית על הילדים שלהם.
סיכום
ההסדרים השונים על הילדים להורים שנמצאים בהליכי גירושין הינם רבים. לעיתים יקבעו על משמורת משותפת, אבל לא בהכרח. גם במצב שבו קבעו הסדר אחר, האחריות ההורית עודנה קיימת והיא מוטלת על שני ההורים גם יחד.