תביעת גירושין בבית משפט
מאמר זה יעסוק בנושא תביעת גירושין בבית משפט. המאמר יענה על השאלה איך אפשר להתגרש בבית משפט. נסביר האם זה אפשרי, ועל מה מנהלים את הדיונים בתביעת גירושין בבית המשפט.
תביעת גירושין בבית משפט – הסמכויות
ברוב המקרים בהליכי הגירושין יש סמכות מקבילה לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני. כלומר 2 הערכאות יכולות לשון בנושאי הגירושין. ניתן לבחור היכן לנהל את הדיונים בתיק שלכם. יש הבדלים כה רבים בגישות בין בית המשפט לבין בית הדין. לכן זהו יתרון גדול שאתם יכולים להחליט היכן לנהל את תיק הגירושין שלכם.
מרוץ הסמכויות
אז איך קובעים היכן לנהל את תיק הגירושין? הרי כל צד ירצה לנהל את הדיונים היכן שיותר נוח לו, אז מי קובע איפה ינהלו את הדיונים?
התשובה היא שכיום כמעט בכל תיקי הגירושין יש צורך לפתוח בהליך ליישוב סכסוך. במסגרת ההליך ליישוב סכסוך מנסים לגשר על הפערים בין הצדדים. במידה וההליך מצליח, הצדדים חוזרים לחיות יחד או שהם מתגרשים בהסכמה. אם הם בחרו להתגרש בהסכמה, הם חותמים על הסכם גירושין, ולאחר מכן ההסכם מקבל אישור ותוקף של פסק דין. המשמעות של זה היא שאם צד יפר את מה שכתוב בהסכם הגירושין, הרי שהוא צפוי לסנקציות חמורות וזה נחשב שהוא הפר פסק דין מחייב.
אם ההליך ליישוב סכסוך לא צלח, הרי שהצדדים מנהלים את הדיונים במסגרת הערכאה המשפטית. מי שפתח בהליך ליישוב סכסוך הוא זה שיכול לבחור היכן לנהל את ההליך.
המשמעות היא שיש יתרון רב להיות זה שפותח בהליך ליישוב סכסוך.
לכן יש יתרון לא למרוח את הזמן לפני פתיחת ההליך ליישוב סכסוך, על מנת שהצד השני לא יקדים לפתוח בהליך כדי שיוכל לקבוע בהמשך היכן לנהל את הדיונים.
צעד זה נקרא "מרוץ הסמכויות" שכן הצדדים נמצאים במין מרוץ שבו כל אחד שואף להקדים את הצד השני על מנת שהוא זה שיוכל לקבוע היכן לנהל את ההליכים.
נושאים שבסמכות בלעדית
ישנם נושאים בהליך הגירושין שאינם נכללים במסגרת מרוץ הסמכויות. לגבי נושאים אלה אין הבדל מי פתח בהליך ליישוב סכסוך, אלא יש ערכאה משפטית אחת בלבד שמכריעה בנושאים אלה.
כך שלמעשה בכל תיק גירושין, התיק יבוא בשלב כזה או אחר לבית הדין הרבני. לכן קיימת חשיבות רבה לייצוג של טוען רבני הבקיא בהליכים המתקיימים בבתי הדין הרבניים. הטוען הרבני הוא אדם הבקיא בנושא הזה ורכש ידע וניסיון רב מאוד בייצוג בבתי הדין הרבניים. לכן הוא איש המקצוע המומלץ בנושאים אלה.