הסכם יחסי ממון לפני נישואין – מה המטרה?
הסכם יחסי ממון הוא הסכם שבו בני הזוג לפני הנישואין עורכים הסכם. ההסכם קובע איך יחלקו את הרכוש במקרה שבו בני הזוג יתגרשו.
המטרה בעריכת ההסכם זה החשש של בני הזוג מפני מצב של גירושין. החשש קיים בעיקר במצב שבו בן זוג אחד הביא את רוב הכסף. החשש הוא שהרכוש יתחלק בצורה שוויונית של חצי חצי. לכן בני הזוג יכולים להגיע לסיכום על חלוקת הרכוש במצב שהם ייפרדו. הסכם זה נקרא הסכם יחסי ממון.
הרעיון להסכם יחסי ממון קיים בחוק יחסי ממון בין בני זוג שמסדיר את אופן עריכת ההסכם.
ההסכם הינו הסם משפטי מחייב. לאחר הגעה להסכם, אפשר לשנות את פרטי ההסכם בהסכמת הצדדים. אך ללא שינוי בהסכמת שני הצדדים, ההסכם תקף ולא ניתן כמעט לערער על ההסכם.
הסכם ממון לזוג לא נשוי – איך לערוך?
לאחר שבני הזוג הגיעו להסכמה על החלוקה הממונית, יש לאשר את ההסכם.
הגופים המוסמכים לאשר הסכמי ממון הינם בית הדין הרבני, בתי המשפט לענייני משפחה, ובמקרים מסוימים גם גופים נוספים כמו רושם הנישואין.
בעבר עצם העלאת הרצון מצד אחד מבני הזוג לערוך הסכם ממון, היה מביא לחשדנות רבה. בן הזוג השני היה מרגיש כאילו בן זוגו חושש ממצב בו יתגרשו. ההצעה הייתה מעכירה את היחסים בין בני הזוג. לכן היו רבים שהסתייגו מהרעיון לערוך הסכם ממון.
כיום הדבר נפוץ ומקובל בציבורים רבים ומגוונים. לכן החשש הזה פחות קיים כיום (בניגוד לעבר).
פתרון נוסף להגן על זכויותיכם
במצב בו הורים של בן זוג אחד הביא איתו את רוב הכסף, יש אפשרות נוספת להגן על זכויותיו.
ניתן לערוך הסכם בו בני הזוג מתחייבים בסכום כסף להורים של בן הזוג שהביא את רוב הכסף. סכום הכסף שהם יתחייבו יהיה חופף למה שהורים אלה הביאו לזוג.
רעיון זה הינו פחות מומלץ. יתכן שיהיו שינויים בערך של הנכסים בין מה שההורים הביאו לבין השער של אותם הנכסים בזמן הגירושין (אם יהיו). לכן הצעה זו מומלצת רק בקרב חוגים בהם הסכם ממון עדיין מרתיע ומעורר חשש וחוסר אמון.
הסכם יחסי ממון טרום נישואין – איפה לערוך?
קיים רושם מוטעה שנושא הסכם יחסי ממון הוא פשטני וקל. אולם הנושא הינו מורכב, ולפיכך כדאי מאוד לפנות לטוען רבני מקצועי כדי שיערוך את ההסכם ממון. הוא יסביר לכם את כל המשמעויות של ההסכם, ובכך תוכלו להיות שלווים ורגועים בנוגע לעתידכם הכלכלי.