איך מחלקים רכוש בגירושין?

איך מחלקים רכוש בגירושין

איך מחלקים רכוש בגירושין?

המאמר הנוכחי יעסוק בסוגיה המעסיקה רבות את הזוגות שמתגרשים – איך תכלס מחלקים את הרכוש בגירושין?

ראשית חשוב להבדיל בין שני מצבים. ישנם זוגות שערכו הסכם ממון, וישנם זוגות שלא ערכו הסכם ממון. זהו הבדל משמעותי ודרמטי מאוד.

 

זוגות שערכו הסכם ממון

הסכם ממון למעשה מסדיר מבעוד מועד את חלוקת הרכוש במקרה בו בני הזוג יתגרשו. ההסדר הזה מתבסס על הפרק הראשון בחוק יחסי ממון בין בני זוג.

לכן אם בני הזוג ערכו הסכם ממון מבעוד מועד, וההסכם נעשה בצורה יעילה מבחינה משפטית, הוא מחייב. המשמעות היא שיחלקו את הרכוש בהתאם למה שבני הזוג סיכמו בהסכם ממון.

 

זוגות שלא ערכו הסכם ממון

אצל זוגות שלא ערכו הסכם ממון, המצב שונה לחלוטין. אין הסכם שעליו אפשר לבסס את ההחלטה איך מחלקים את הרכוש במצב של גירושין. לכן ניתן לפתור את הסיטואציה בשני אפשרויות.

ניתן לערוך הסכם גירושין. הסכם הגירושין מכיל פרטים רבים ולא רק ספציפית בנושא חלוקת הרכוש. אולם הסכם הגירושין יסדיר גם את אופן חלוקת הרכוש. ההסכם נעשה בהסכמת הצדדים, ולאחר הסכמת הצדדים להסכם הוא מקבל תוקף של פסק דין.

במצב שבו בני הזוג לא מגיעים להסכמה על אופן חלוקת הרכוש, המשמעות היא שההכרעה בנושא תעבור לידי ביה"ד או ביהמ"ש.

ככלל ניתן לומר שחלוקת הרכוש תיעשה בצורה שוויונית בין בני הזוג. החלוקה תכלול את כל הכספים. זה כולל הכספים הנזילים בחשבון הבנק, את הדירה (אם יש), זכויות סוציאליות ועוד.

בנושא הזה יש פרטים רבים שיכולים לשנות את ההחלטה הסופית בתיק מקצה לקצה. לדוגמא אם בן זוג אחד פיתח את עצמו מבחינת קריירה, זה גם עשוי לשנות את אופן החלוקה. הגישה אומרת שצריכה חלוקה, לכן אם בן הזוג פיתח את עצמו בזמן שלאחר הנישואין, גם פיתוח זה יחולק בין בני הזוג.

 

איך מחלקים רכוש בגירושין במצב של בגידה?

בגידת בן/בת הזוג הוא אירוע כואב. זה בהחלט עשוי להביא לגירושין. השאלה היא האם התנהלות זו תביא גם להשלכות משמעותיות על אופן חלוקת הרכוש בגירושין.

הנושא נדון פעמים רבות. הן בבית המשפט (כולל מספר פסיקות משמעותיות בבית המשפט העליון), והן בבתי הדין הרבניים.

 

גישת בתי המשפט

גישת בתי המשפט כיום אינה רואה בבגידה משהו שמשפיע מהותית על אופן חלוקת הרכוש. מבחינת ביהמ"ש, זה כלל לא רלוונטי. אמנם בגידה זה משהו חמור, אבל אין קשר בין התנהלות כזו לבין חלוקת הרכוש המשותף. הלא שני בני הזוג עמלו כדי לצבור את הרכוש המשותף, ושניהם ניהלו יחד את הרכוש. לכן גם אם בן זוג התנהל בצורה לא ראויה, זה לא אמור להשפיע על השאלה איך מחלקים את הרכוש של הצדדים בהליך הגירושין.

 

גישת בתי הדין

בתי הדין הרבניים רואים בבגידה אירוע משמעותי ביותר. זה מתבסס כמובן על ההלכה הרואה בבגידה מעשה חמור ביותר. אולם גישה זו מתבססת גם על החוק הקובע שהחלוקה תהיה על כל הנכסים שהצדדים צברו עד למועד הקרע. לאחר מועד הקרע החלוקה היא כבר בהתאם לסכום אותו כל צד הביא.

ביה"ד קובע שמועד הקרע מתחיל ממועד הבגידה. שכן לגישת ביה"ד, אם בגידה אינה קרע במערכת היחסים הזוגית, מה נחשב לקרע?

לכן החלוקה בין בני הזוג במצב של בגידה תושפע מאוד מהערכאה שתדון בחלוקת הרכוש. בביהמ"ש הפסיקה פחות תתייחס לאירוע הבגידה. לעומת זאת בביה"ד היחס כלפי הבגידה יהיה שונה לחלוטין.

 

לקריאת המאמר העוסק בנושא חלוקת הרכוש ומתי מחלקים את הרכוש, לחצו כאן.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה