תשלום מזונות במשמורת משותפת – אימתי?
האם יש תשלום מזונות במשמורת משותפת?
לכאורה, למה שיהיה הבדל? אז התשובה היא שהנושא הזה הוא אחד הקונפליקטים הכי נפוצים בהליך הגירושין. וזה מהווה למעשה את אחד הנושאים היותר מורכבים.
לפני הכול, נפתח בהקדמה קצרה.
במשמורת משותפת, ההורים חולקים את האחריות לטיפול בילדים. זה כולל בין היתר גם את ההיבטים הכלכליים הקשורים לגידול הילדים.
אחד הנושאים המרכזיים במסגרת זו הוא נושא המזונות – הכספים שהורה אחד משלם להורה השני לצורך תמיכה בגידול הילדים. שימו לב: זה לא תשלום בשביל ההורה השני. אכן, ההורה השני הוא שמקבל את התשלום. אך המטרה של התשלום היא בשביל הילדים בלבד.
מזונות הילדים – מה זה?
מזונות ילדים הם תשלומים שהורה מחויב לשלם להורה השני. זה לא עוד תשלום סתמי שקשור לגירושין. זה נובע מהצורך לשלם על הוצאות הילדים. כל הכסף הוא לצורך כיסוי הוצאות הקשורות לגידול הילדים. כמו למשל, מזון, ביגוד, חינוך, טיפול רפואי וכדומה.
התשלומים הללו יכולים להיות קבועים או משתנים. זה תלוי כמובן בהתאם לצרכי הילדים ולמצב הכלכלי של ההורים.
תשלום מזונות במשמורת משותפת – איך הסדר המשמורת משפיע על המזונות?
במצבים של משמורת משותפת, ההורים ככל הנראה ישתפו פעולה בכל הנוגע לגידול הילדים. זה מצריך מהם לתקשר ביניהם באופן שוטף על הילדים. נושאים כמו מי לוקח ומחזיר את הילדים הופכות לשגרתיות. זה מעלה את האפשרות לתקשורת תקינה יחסית בין ההורים. בנוסף, ככל והתקשורת בין ההורים אינה טובה, אז הסיכוי להגיע להסדר של משמורת משותפת הוא נמוך.
האם במשמורת משותפת אתם תמשיכו לשלם מזונות?
אז כאן התשובה מתחלקת לכמה קריטריונים. ראשית, בית הדין הרבני מחייב במזונות אף במשמורת משותפת. בבית משפט המצב הוא אחר. עד גיל 6, ממשיכים לחייב בתשלום של מזונות גם במשמורת משותפת. לאחר גיל 6, הדבר תלוי במספר פרמטרים אותם נפרט בהמשך.
במקרים רבים ההורים במשמורת משותפת יכולים להגיע להסכם שבו שניהם משתתפים בהוצאות. זה הסכם ששני הצדדים הסכימו לגבי זה, וזה הכי טוב כאשר הצדדים מצליחים להגיע להבנות ולהסכמות. אך ישנם מקרים שבהם ההרכב הכלכלי של ההורים אחר באופן משמעותי. הדבר הזה יכול בהחלט לדרוש תשלום מזונות.
קריטריונים לקביעת מזונות
כאשר קובעים את גובה המזונות במצבים של משמורת משותפת יש לקחת בחשבון מספר גורמים:
- הכנסות ההורים – ההכנסות של כל אחד מההורים משפיעות על גובה המזונות. אם אחד ההורים מרוויח גבוה ביחס להורה השני, אז יתכן שהוא ישלם וישא בנטל. כלומר ישלם סכום יחסית גבוה בשביל מזונות הילדים. וזאת, מפאת היכולת ובהתאם לצרכיהם של הילדים.
- צרכי הילדים – צרכי הילדים משתנים בהתאם לפרמטרים שונים. כמו למשל, גילם, מצבם הבריאותי וצרכים נוספים כגון חינוך חוגים ועוד.
- זמני השהות עם ההורים – אם הילדים שוהים יותר זמן עם אחד ההורים זה יכול להשפיע על גובה המזונות.
- הוצאות נוספות – ההוצאות שקשורות לדיור חינוך בריאות ופנאי של הילדים גם הם נלקחות בחשבון. כעיקרון, גם אם אין חובה לשלם מזונות, הרי שאת הסכומים של ההוצאות הנוספות והחריגות מחלקים באופן שווה בין שני ההורים.
חשיבותו של הסכם הוגן
בהסכמת בין ההורים לגבי המזונות חשוב שההורים ישתפו פעולה ויגיעו להסכם הוגן שיביא בחשבון את טובת הילדים. הסכם כזה יכול להימנע מחילוקי דעות עתידיים ולעזור לשני הצדדים להבין את ההוצאות הצפויות.
באופן כללי, כאשר הצדדים מצליחים להגיע להסכמות זה הכי טוב גם להם וגם לילדים שלהם. אם כי, חשוב לוודא שההסכם הוא חזק ויציב מבחינה משפטית בכדי שהוא לא יעורר מחלוקות בעתיד. לכן, כדאי שמגשר מקצועי יערוך לכם את ההסכם. וזאת, לאור העובדה שפעמים רבות הצדדים הצליחו להגיע ביניהם להסכמות ואף ערכו ביניהם הסכם, ואז לפתע צצה מחלוקת בין הצדדים והצדדים התחילו להתדיין על פרשנות ההסכם. הסכם צריך לעגן את כלל המצבים ולהגן על הצדדים מפני פלונטרים עתידיים, גם אלה הצפויים וגם אלה הלא צפויים. מגשר מקצועי ובעל ניסיון שתחום עיסוקו הוא בהליכי גירושין, יידע לתת לכם מענה יעיל ולערוך בשבילכם הסכם טוב ויעיל.
תשלום מזונות במשמורת משותפת – סיכום
נושא המזונות במשמורת משותפת הוא מורכב. זה דורש הבנה של הצרכים של הילדים ושל היכולת של ההורים. חשוב שההורים ישתפו פעולה ויגיעו להסכם הוגן שיביא בחשבון את כל ההיבטים הכלכליים והרגשיים הקשורים לגידול הילדים. לכן, יש לערוך את ההסכם אצל איש מקצוע בעל ניסיון בתחום.
במקרה של חילוקי דעות ניתן לפנות לטוען רבני מוסמך מומחה בדיני משפחה כדי להגיע להסכמות שיבטיחו את טובת הילד.