לפני שאתם פותחים בהליך גירושין, כדאי שתדעו כמה עולה לפתוח תיק גירושים ברבנות. חשוב לדעת מה הם העלויות והאפשרויות.
אז נעשה סדר בעניין. כי העלויות של ניהול הליך גירושין הוא מכמה היבטים. נמנה אותם בקצרה, ואז נפרט בנוגע לצפי, וגם ניתן טיפ שכדאי שתדעו לפני שאתם פותחים תיק גירושין ברבנות.
העלויות הינן:
- אגרות לבית הדין.
- תשלום שכר טרחה על הייצוג בבית הדין.
- שכירת מומחים שונים הרלוונטיים להליך.
- במקרה של ערעור, תצטרכו (בדרך כלל) להפקיד ערבות.
- במקרים שונים יתכנו עלויות נוספות, ובהתאם למצב בתיק.
כמה עולה לפתוח תיק גירושים ברבנות מבחינת אגרות לבית הדין?
כשאתם מגיעים לפתוח תיק בבית הדין, כל תיק שאתם פותחים עולה כסף. בלי לשלם את האגרה, התיק לא ייפתח. במצבים מסוימים ניתן לקבל הקלה בתשלום האגרה. אך ככלל כל תיק עולה אגרה.
חשוב לדעת שאתם לא משלמים על כל דיון, אלא לפי מספר התיקים. כך למשל, אם פתחתם תיק של גירושין ותיק של כתובה, זה שני תיקים נפרדים. לכן, תצטרכו לשלם אגרה נפרדת על כל אחד מהם.
סכום האגרה הוא בדרך כלל בסביבות 300-400 ש"ח. אין סכום קבוע לאגרה של כל דבר, וזה תלוי בסוג התיק. כמו כן, הסכום של האגרה משתנה מעת לעת.
לשם הנוחות, ניתן סקירה קצרה על סך האגרות של התיקים המרכזיים שאותם קרוב לוודאי שתצטרכו לפתוח.
כמה אגרה משלמים לבית הדין?
פתיחת תיק ליישוב סכסוך (על פי החוק צריכים לפתוח בהליך הזה לפני גירושין ככל ואין הסכמה על הגירושין): 113 ש"ח.
בקשה לסידור גט: 308 ש"ח.
תביעת גירושין (לא כולל נושאים הקשורים לגירושין): 431 ש"ח.
בקשה משותפת לגירושין: 308 ש"ח.
אישור הסכם גירושין: 508 ש"ח.
תביעת כתובה: 308 ש"ח.
תביעה להסדרי שהות לילדים: 395 ש"ח.
תביעת מזונות הילדים: 264 ש"ח.
תביעת מזונות אישה: 264 ש"ח.
תביעה לחלוקת רכוש: 565 ש"ח.
בקשה לצו מניעה להברחת רכוש: 308 ש"ח.
סעד דחוף/זמני בהליך ליישוב סכסוך: 308 ש"ח.
בקשת רשות ערעור: 50 ש"ח.
ערעור או ערעור שכנגד: 281 ש"ח.
כמה עולה לשכור שירותי ייצוג טובים?
עלות חשובה נוספת בדרככם לפתיחת תיק גירושין הוא הייצוג. אומנות הייצוג היא אומנות מרכזית בפני עצמה. העלויות של זה מאוד משתנות ותלויות במס' גורמים. בין הגורמים המשתנים המשפיעים על עלות הייצוג ניתן למנות את הדברים הבאים:
- מורכבות התיק. יש תיקים פשוטים ויש תיקים מורכבים. למשל, אם אתם הגעתם להסכמות על רוב הדברים, אז זה מן הסתם הופך את התיק לפשוט יחסית. לעומת זאת אם יש ילדים ורכוש ואין הסכמות, אז זה עלול לסבך את התיק. ככל והתיק מסובך, כך עלות שכר הטרחה שאותו תצטרכו לשלם למייצג עולה בהתאמה.
- משך זמן ניהול ההליך. ישנם הליכים קצרים שאורכים שבוע בלבד (כמו למשל, בגירושין בהסכמה). לעומת זאת, לעתים ההליכים אורכים חודשים ארוכים ואף כמה שנים. כמובן שככל שההליך קצר, העלות תהיה זולה באופן יחסי לתיק ארוך.
- ככל ופניתם למייצג בתחילת ההליך, זה יוזיל את העלות של הייצוג. הסיבה היא שהמייצג יכול לעבוד מלכתחילה באופן טוב ויעיל ומבלי לעשות טעויות קריטיות שיהא קשה מאוד לתקן. לכן, תמיד כדאי לפנות למייצג כמה שיותר מהר.
- הדבר תלוי גם במייצג. עד כמה הוא מצליח ובעל ניסיון בתחום. אם כי, זה לא מחייב שהיקרן מצדיק את זה. לעתים מי שנמנע מלקחת מחירים גבוהים בשל תחושת השליחות שהוא רואה במקצוע ובשל הרצון לעזור למי שנמצא בתקופה מורכבת זו של הגירושין זה יכול להראות על אנושיות ומסירות לעבודה על התיק ולא מתוך בצע כסף גרידא. כמובן שככל והמייצג לוקח מחיר זול מאוד באופן חריג זה משהו שבהחלט מעורר חשד על מקצועיותו, אך התחשבות יכולה דווקא להראות שהמייצג הוא אכפתי.
כמה עולה לפתוח תיק גירושים ברבנות כאשר צריך להסתייע בעוד מומחים?
לעתים קרובות יש צורך להסתייע בעזרתם של אנשי מקצוע נוספים. כמו למשל, חוקר פרטי, אקטואר, שמאי מקרקעין ועוד.
לעתים אפשר לצמצם עלויות ולהגיע לאותן התוצאות במחיר זול יותר. טוען רבני מקצועי יוכל לחסוך לכם הרבה כסף בעניין. שכן, לצורך הדוגמא לעתים צריך לקחת חוקר פרטי. אך מצד שני לעתים זה לא שווה את המחיר. טוען רבני ישקלל את העלות של שכירת שירותיו של איש המקצוע ואת המשמעות הכספית והכללית של אי שכירתו ואז יוכל להמליץ לכם עצה מקצועית מגובשת ומושכלת בנושא.
ככל ויש צורך לשכור את שירותיהם של אנשי מקצוע נוספים, זה כמובן מייקר את העלויות. לעתים אף באופן משמעותי. חוקר פרטי יכול לקחת כ 20,000 ש"ח. אך לעתים יש צורך בעזרתו רק בנושא ממוקד וספציפי ואז זה יוכל לעלות רק כ 2,000 ש"ח.
הפקדת ערבות בתיקי ערעור
בדרך כלל אם אתם בוחרים להגיש ערעור תצטרכו להפקיד סכום מסוים כערבות בבית הדין. ישנם מספר סיבות לעניין הזה. והסכום הזה משתנה ויכול לנוע בין 10,000-30,000 ש"ח. אם כי, ישנם מצבים שבהם ניתן להפחית את גובה הערבות ואף לבטלו.
טוען רבני מקצוען יפעל בכדי להפחית ככל הניתן את גובה הערבות. וזאת, בכדי להנגיש את האפשרות לערער על החלטות בית הדין.
כיצד להימנע מהעלויות הגבוהות של הליך הגירושין?
יש טיפ מאוד חשוב למי ששוקל הליך גירושין אך חושש מהעלויות הגבוהות הכרוכות בניהול ההליך.
תמיד להיות הצד היוזם, ותמיד לנסות להגיע להסכמות בליווי אנשי מקצוע.
פעמים רבות לא ניתן להגיע להסכמות בין בני הזוג. זה נובע מסיבות רבות והגיוניות, וזה טבעי לגמרי. בשביל זה בדיוק כדאי לפנות למגשר.
במסגרת הליך הגישור תצטרכו להיפרד מסכום נמוך מאוד. בוודאי ביחס לכל האלטרנטיבות האחרות. זה לא יעלה לכם כמעט אגרה, סכום שכר הטרחה נמוך משמעותית, בדרך כלל לא תצטרכו לשלם לאנשי מקצוע נוספים. וזה עוד מבלי לעסוק ביתרונות ההליך מבחינת שלוות הנפש שזה נותן והיכולת לכתוב בעצמכם את פסק הדין, שכן ההסכם מקבל תוקף של פסק דין וקשה מאוד לבטל את ההסכם (אפילו עוד יותר מאשר פסק דין).
כמה עולה לפתוח תיק גירושים ברבנות? – סיכום
לסיכום, הליך הגירושין אינו הליך זול. אך כאשר צריך לעשות את זה, הוא כמובן הכרחי.
העלויות כוללות את הנושאים המפורטים לעיל, כגון אגרות, שכר טרחה ועוד. יש דרך כיצד להתמודד עם המשמעות הכלכלית של זה בצורה נבונה מבחינה כספית. לא תמיד זה מצליח, אך תמיד שווה לקחת את הסיכון, כי אם זה מצליח אתם חוסכים הרבה מאוד כסף.
שיהיה בהצלחה!