לפתוח תיק ברבנות גירושין – הקדמה קצרה
במאמר זה נסביר כיצד לפתוח תיק ברבנות לגירושין. כל בני זוג שרוצים להיפרד להתגרש אחד מהשנייה, צריכים לפנות לבית הדין הרבני לצורך ביצוע הליך הגירושין.
החוק במדינת ישראל מסדיר את המעמד של בתי הדין הרבניים. על פי החוק, היפרדות של בני זוג יהודים שנישאו כדת משה וישראל, ייעשו אך ורק בבית הדין הרבני. רק בית הדין הרבני הוא המוסמך הבלעדי לכל נושא התביעה של הגט והכתובה של האישה. למעשה, אין לאף ערכאה משפטית אחרת כל סמכות לדון בנושאים אלה. זה כולל אף את בית המשפט לענייני משפחה.
איך פותחים תיק ברבנות לגירושין?
כאשר באים לפתוח תיק ברבנות לגירושין, יש לעשות הבחנה בין שני מצבים. בין זוג שרוצים להתגרש בהסכמה לבין אם אחד מבני הזוג תובע את הגירושין ללא הסכמת בן הזוג השני.
אם בני הזוג מעוניינים יחד לפרק את החבילה עליהם להגיש 'בקשה לגירושין בהסכמה'. לעומת זאת אם רק צד אחד רוצה להתגרש, מוטל עליו להגיש לבית הדין הרבני 'תביעת גירושין'. בכך הוא תובע את הצד שכנגדו להתגרש.
יש להדגיש שברוב הפעמים בית הדין ישלח את בני הזוג לגישור. וזאת, לשם ניסיון לעשיית שלום בית. רק כאשר בית הדין הרבני יגיע למסקנה שזה לא אפשרי, אז בית הדין יפתח את התיק וידון בטענות הצדדים.
יש עוד הבדל בין גירושין בהסכמה לגירושין שלא בהסכמה. וזה בנוגע להליך ליישוב סכסוך. על פי החוק, בכל פתיחה של הליך גירושין שלא בהסכמה, יש לפתוח בהליך ליישוב סכסוך. במסגרת ההליך, מנסים לפתור את המחלוקות בהסכמה, ובכך למנוע את הגשת התביעה. לעומת זאת, ככל והגירושין הינם בהסכמה, הרי שההליך הוא מהיר ואינו דורש פתיחת תיק ליישוב סכסוך.
איך פותחים תיק גירושין ברבנות – כיצד מבצעים זאת בפועל?
בשביל לפתוח תיק ברבנות יש לגשת אל בית הדין הרבני. יש לפתוח את התיק דווקא בבית הדין הרבני שיש לו את הסמכות המקומית. קרי, שהוא נמצא באזור המגורים האחרון של בני הזוג.
מתלבטים באיזה בית דין עליכם לפתוח את התיק? לחצו כאן וגלו.
בבית הדין יש להגיש את תביעת הגירושין או הבקשה לגירושין בהסכמה, לפי העניין.
כאשר מגישים את הבקשה יש למלא את כל הפרטים המלאים של בני הזוג. באם בני הזוג מיוצגים על ידי טוען רבני יש לכלול גם ייפוי כוח של הבא כוח ופרטי המייצג. בנוסף, ככל וטוען רבני מייצג את הצדדים, הרי שהוא בדרך כלל יפתח בשבילכם את ההליך. הוא יוודא שההליך ייפתח בצורה חלקה ויעילה, לשם מניעת בעיות העלולות לצוץ בהמשך הדרך.
כמה אגרה צריך לשלם?
ככל השירותים הניתנים על ידי משרדי הממשלה, גם בבית הדין הרבני כך. יש לשלם אגרות על פתיחת תיק. סכום האגרות מתעדכן מעת לעת באתר של בתי הדין הרבניים.
נכון לשנת 2024, האגרה עבור גירושין בהסכמה הינה בסך של 308 ש"ח. לעומת זאת, הגשת תביעת גירושין הינה בתשלום אגרה של 431 ש"ח. זאת, רק בגין תביעת הגירושין עצמה. כאשר ככל ומוסיפים לכך תביעות נוספות (כמו מזונות, זמני שהות של הילדים, חלוקת רכוש, כתובה ועוד), הרי שיש להוסיף תשלום אגרה בגין כל אחת מהתביעות הנוספות.
כל דיון שנעשה בבית הדין הרבני בנוגע להליך גירושין של בני זוג, הדיון נעשה בדלתיים סגורות וחל עליהם איסור פרסום.
הסכם גירושין
יכולים הצדדים לנסח הסכם גירושין. ניתן ומומלץ להיעזר בטוען רבני או בעורך דין לענייני משפחה. ההסכם יכלול הסכמות על כל הזכויות וכן הסדרי חובות של בני הזוג. ההסכם יכלול בתוכו את כל הפרטים הנוגעים לבני הזוג. זה כולל כמובן משמורת הילדים, מזונות הילדים, וכתובה.
הסכם גירושין זקוק לאישור של בית משפט או בית רבני במושב של 3 דיינים. לאחר מכן, ההסכם מקבל תוקף של פסק דין, ואף מעבר לכך. שכן, הליך לביטול ו/או שינוי של הסכם הוא בדרך כלל מורכב ביותר. ולרוב הינו אף מורכב יותר ביחס לערעור על פסק דין.
לפתוח תיק ברבנות גירושין – סיכום
פתיחת תיק גירושין בבית הדין הרבני מחייב שימת לב למילוי הפרטים המדויקים. וכן יש לשים לב שאתם ממלאים את הטופס הנכון על פי מצבכם.
בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם טוען רבני מומחה לענייני משפחה בכל הנוגע על פתיחת תיק גירושין בבתי הדין.