חישוב חלוקת רכוש בגירושין
אחד הנושאים שמעסיקים בני זוג בהליך הגירושין זה אופן חישוב חלוקת רכוש בגירושין.
פעמים רבות סלע המחלוקת העיקרי בין בני זוג במהלך חיי הנישואין שלהם זה הרכוש שלהם. אחד רוצה לשלם לדברים שונים בזמן שהשני מתנגד לכך. על אחת כמה וכמה כשזוג מגיע להתגרש. אז עולים טענות משני הצדדים על החלק שלהם ברכוש שנצבר או שקיים בחשבונם של בני הזוג.
חלוקת רכוש בגירושין
בני זוג שמקימים תא משפחתי צוברים בדרך כלל רכוש. זה יכול להיות רכוש רב, כגון דירת מגורים. זה יכול להיות גם כסף מזומן או רכבים ומיטלטלין. בנוסף, לעתים יש גם עסקים או מוניטין עסקי שיכול להיות שווה לא מעט כסף. וכן קרנות גמל או נאמנות וכן חסכונות וכו'.
מבחינה משפטית כל ענייני חלוקת הרכוש ביו בני זוג מעוגנים בחוק הנקרא 'חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973'. החוק הזה למעשה מסדיר את אופן חישוב חלוקת רכוש בגירושין.
בהתאם לחוק, בעת פקיעת נישואין כלל נכסיהם והרכוש של בני הזוג יחולק ויאוזן בינייהם באופן שווה. כלומר ישנו הוראה של המחוקק לחלק את נכסי בני הזוג באופן שווה בשווה בין שניהם. אם כי, זה לא כולל את כל הנכסים, אלא ישנם חריגים.
חישוב חלוקת רכוש בגירושין – היוצאים מן הכלל
אך כמאמר הפתגם ש'לכל כלל יש יוצא מן הכלל', הרי שגם כאן יש יוצאים מן הכלל. גם לחוק הנ"ל ישנם מקרים בהם לא יחלקו את מלוא הרכוש באופן שוויוני.
ואלו הם סוגי הרכוש שהוחרגו מן החוק כפי שנקבע בסעיף 5(א) לחוק יחסי ממון:
- קצבאות זקנה וקצבאות המשולמות כתוצאה מנכות או קצבת אלמנות שיש לאשה מנישואין קודמים.
- רכוש שקיבל אחד מבני הזוג לפני הנישואין. כמובן שיש להוכיח שאכן קיבל לפני הנישואין. גם כאשר הרכוש היה לפני הנישואין, ישנם מצבים שהפסיקה קובעת שיחלקו באופן שווה.
- רכוש שקיבל אחד מבני הזוג במתנה. אין הבדל מתי הוא קיבל את המתנה. וזה יכול להיות אפילו אם קיבל זאת במהלך שנות נישואיהם. כמובן שזה מקבל משמעות רבה לעניין חישוב חלוקת רכוש במסגרת הליך הגירושין.
- רכוש שאחד מבני הזוג קיבל בירושה. וזאת, אף אם הוא קיבל את זה במהלך חיי הנישואין.
- חריג נוסף לחוק להסדר איזון משאבים הוא כאשר בני הזוג ערכו הסכם. כלומר הם הסכימו בכתב על רכוש מסוים שלא יחלקו ביניהם באופן שוויוני. ככל שיש הסכם כזה בכתב בית הדין רואה כהסכם ממון. במצב כזה, התייחסות אליו תהיה שונה וחריגה מחוק יחסי ממון האמור למעלה. אם כי, חשוב להדגיש שההסכם צריך לעמוד בתנאים משפטיים הכרחיים. ככל וההסכם לא יהיה באופן הנכון, הרי שלא יהיה לו שום משמעות, ואז יחלקו את הרכוש בהתאם לחוק יחסי ממון ולא על פי ההסכם. וזאת, על אף שההסכם היה כתוב באופן חד משמעי וברור.
יש פרטים ומשתנים כה רבים שיכולים להיווצר בתהליך הגירושין בכלל. ובפרט כאשר עוסקים בחלוקת רכוש ובאופן חישוב חלוקת רכוש בגירושין. בשל כך, מומלץ לגשת לטוען רבני מומחה בענייני משפחה שילווה אתכם בכל תהליך הגירושין ובחלוקת הממון.
לסיכום
הליך חלוקת הרכוש כאשר בני זוג מחליטים לפרק את החבילה הוא קריטי למהלך תקין של תהליך הגירושין. מכיוון שזהו סלע המחלוקת העיקרי שנוצר במהלך ההיפרדות של בני הזוג, ישנו ערך רב ומשמעותי לפנות לגורם מקצועי שילווה אתכם בכל התהליך.
בני זוג יכולים לגשת למגשר מקצועי. ושם לנסות לפתור את הסכסוך שלהם באמצעות הליך גישור. לפעמים זוהי פרוצדורה מומלצת. אך צריך לזכור שהליך גישור אינו משפטי ואינו מחייב ככל ולא הגיעו להסכם. שכן, במקרה ואין הסכמה בין הצדדים לאחר תהליך הגישור יצטרכו הצדדים לגשת לבית הדין ולפתוח בהליך משפטי ולהגיע להכרעה בסכסוך.
לכן, גם כאשר הצדדים פונים למגשר, כדאי להתייעץ לפני כן עם איש מקצוע שידריך אתכם איך להגיע ליעד שאליו אתם רוצים להגיע.