חוק חלוקת רכוש בגירושין – רקע
חוק חלוקת רכוש בגירושין מוכר גם בשם יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג-1973.
מהות החוק הוא להסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג. זה בעיקר במקרה של גירושין, אך לאו דווקא. בנוסף, ישנה הסדרה של המושג הסכם ממון. כאשר בהסכם ממון בני הזוג יכולים לחלק את רכושם כפי רצונם. לרוב, הסכם ממון טעון אישור משפטי. זה יכול להיות או אישור של בית משפט או בית דין רבני. הערכאות שיביאו תוקף להסכם ממון, זה רק לאחר שנכחו שההסכם נכתב מרצונם החופשי.
חוק חלוקת רכוש בגירושין – על מה זה חל?
חוק יחסי ממון קובע שכאשר בני זוג מתגרשים, הרכוש המשותף שהם צברו לאורך שנות הנישואין שלהם יתחלק ביניהם באופן שווה. זאת, מלבד רכוש שהוא יוצא מן הכלל. כך למשל, רכוש אישי שנקנה לפני החתונה או ירושה שקיבל אחד מהצדדים או מתנה.
על פניו נשמע שהדברים הם פשוטים – רכוש משותף שווה חלוקה שווה.
אולם הלכה למעשה גם נכסים אישיים יכולים להפוך לרכוש משותף. כגון אם היה לאחד מבני הזוג דירה לפני הנישואין ולאחר החתונה שני בני הזוג התגוררו בה לכל אורך שנות נישואיהם, אותה דירה תחשב לרכוש משותף. לכן, יהיה לצד השני זכות לטעון לחלוקה שווה של הנכס.
לכלל הזה קוראים בשפה המשפטית 'הלכת השיתוף'. משתמשים בכלל הזה בדרך כלל בנדל"ן. אם כי, זה נכון גם לגבי רכוש נוסף.
הסכם ממון
לחתימה על הסכם ממון ישנו מעלה ויתרון. זה למעשה מאפשר לבני זוג לנהל חיים משותפים ללא חשש של אינטרס כלכלי לאחד מהצדדים. וזאת, משום שסוגיית חלוקת הרכוש כבר נקבעה בהסכם שאושר משפטית ע"י הערכאה המתאימה.
אגב, אפשר לערוך את הסכם הממון גם לאחר הנישואין. אם כי, ככלל עדיף לערוך את ההסכם לפני הנישואין.
חשוב להבין שלא כל הסכם ממון הוא בעל תוקף משפטי. במקביל, לא כל הסכם מחייב אישור של ערכאה משפטית. טוען רבני המנוסה בעריכת הסכמי ממון יוכל לערוך בשבילכם הסכם ממון שיגן עליכם ויעגן את הזכויות שלכם.
איזון משאבים
זוג שבא להתגרש ולא ערך הסכם ממון, חוק יחסי ממון קובע כי חלוקת הרכוש של בני הזוג תתבצע לפי הכלל של איזון משאבים. לדוגמא אם היה שווים של נכסי בן הזוג האחד עולה על שווים של נכסי השני, חייב האחד לתת לשני את מחצית ההפרש, אם בעין ואם בכסף ואם בשווי כסף.
כל זה בתנאי שיש הסכמה בין בני הזוג. במקום שבו אין הסכמה אלא טענות אחד על חברו בנוגע לשווי הנכסים או בעלותם, יכריע בית הדין או בית המשפט לפי הנסיבות והראיות.
בגלל מורכבות החוק וריבוי החיכוכים שיכולים להיווצר במהלך תהליך הגירושין, מומלץ להתייעץ בנושא עם טוען רבני מומחה בדיני משפחה.