חוק משמורת משותפת

חוק משמורת משותפת

חוק משמורת משותפת

אנשים רבים חושבים שעל פי החוק ההסדר בהליכי גירושין יהיה תמיד משמורת משותפת. כלומר בכל המקרים (למעט חריגים וקיצוניים) יחליטו על משמורת משותפת.

המחשבה הזו הינה טעות קריטית. היא נובעת מחצאי אמת. יש אכן סטיגמה ולפיה משמורת משותפת זה תהליך שקורה אוטומטית. אולם זה רחוק מלהיות מדויק.

כדי שיחליטו על משמורת משותפת צריכים לקיים מספר תנאים. ללא תנאים אלה, סביר להניח שלא תהיה משמורת משותפת. התנאים הם בסיסיים, אבל חשובים מאוד שכן אם לא כל התנאים מתקיימים, הסיכוי למשמורת משותפת פשוט כמעט ואינו קיים.

כך לדוגמא על שני ההורים להיות כשירים לגדל את הילדים. הן בתי המשפט והן בתי הדין הרבניים יכריעו בנושא הילדים על פי מה שהם רואים כטובת הילדים. לכן בנושא הזה יש להם טווח שיקול דעת רחב מאוד.

 

לקריאת התנאים המלאים לקיום הסדר של משמורת משותפת, על מנת לדעת עד כמה יש לכם סיכוי לקבל הסדר של משמורת משותפת, לחצו כאן.

 

משמורת לילדים קטנים

לפי החוק היבש ילדים עד גיל שש יהיו אצל האמא. כך קובע החוק בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (בסעיפים 24 ו 25 לחוק):

"היו הורי הקטין חיים בנפרד – בין שנישואיהם אויינו, הותרו או הופקעו… רשאים הם להסכים ביניהם על מי מהם תהיה האפוטרופסות לקטין… מי מהם יחזיק בקטין… הסכם כזה טעון את אישור בית המשפט והוא יאשרו לאחר שנוכח כי ההסכם הוא לטובת הקטין…

לא באו ההורים לידי הסכם… רשאי בית המשפט לקבוע… כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת"

כלומר מפה נולד המושג של "חזקת הגיל הרך" הקובע שילדים עד גיל 6 יהיו אצל האמא. חזקת הגיל הרך הייתה קיימת שנים רבות. למעשה החוק לא השתנה, וחזקת הגיל הרך עודנה קיימת בחוק. אולם היא קיימת לרוב "על הנייר" בלבד.

מאז שינו לחלוטין את הפסיקה. כיום ברוב המקרים יקבעו הסדר של משמורת משותפת.

בשנת 2005 הקימה ציפי לבני (שכיהנה באותה תקופה כשרת המשפטים) את ועדת שניט (שבראשה עמד אז פרופ' דן שניט וכללה חברים רבים מהתחום המשפטי והפסיכולוגי) לבחינת חזקת הגיל הרך.

המלצות ועדת שניט היו בין היתר לבטל כליל את חזקת הגיל הרך. כך לדוגמא כתוב בהמלצות ועדת שניט:

"על פי עקרון העל של טובת הילד, כמפורט בדוח הביניים, החלטת בית המשפט בעניין חלוקת האחריות ההורית צריכה להיבחן לגבי כל ילד בצורה פרטנית ולא על פי איזושהי חזקה כללית. לכן כאשר ההורים מתקשים להגיע לכלל הסכמה ביניהם על אופן מימוש אחריותם או שאינם מקיימים את ההסכמות שהגיעו אליהן, הם או ילדם, יוכלו לבקש מבית המשפט לקבוע את אופן מימוש אחריותם ההורית על ידם יחד ולחוד"

לכן כיום הקביעה תהיה בדרך כלל על משמורת משותפת. אם כי גם כיום יש מצבים רבים בהם יקבעו הסדר שונה עבור הילדים.

 

לחצו כאן כדי לקרוא עוד על משמורת משותפת בפסיקה העדכנית.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה