משמורת ילדים חוק
המאמר הנוכחי יעסוק בנושא משמורת ילדים, בחוק הקיים בנושא חשוב זה.
כשמנתחים את נושא משמורת הילדים לפי החוק, יש בכך כמה נקודות שכדאי להכיר.
הנושא מעסיק רבות הורים לילדים הנמצאים בהליכי הגירושין, ומאמר זה יתמקד בנושא החשוב הזה.
משמורת ילדים – חוק עד גיל 6
היה מקובל שעד לגיל 6, הילדים יהיו באחריות האמא בלבד. אמנם יש משמעות גם להורות של האבא אף לפני גיל 6. אולם עיקר הזמן הילדים הקטינים יהיו אצל האמא. המושג הזה נקרא "חזקת הגיל הרך". בעקבות מסקנות ועדת שניט, חזקת הגיל הרך איבדה ממשקלה המשפטי. כיום המושג הזה עודנה קיים. אולם בתי המשפט כבר לא ממהרים לקבוע באופן אוטומטי בהתאם לחזקת הגיל הרך. כיום נוהגים לקבוע הסדר של משמורת משותפת.
ילדים לאחר גיל שש
לאחר גיל שש הילדים בדרך כלל יהיו במשמורת משותפת. לרוב זוהי טובת הילדים. אם כי ישנם מצבים רבים שבהם קובעים הסדר אחר. זה יכול להיות במצב של הורה שלא כשיר לגדל את ילדיו. זה יכול לקרות כשהמרחק בין ההורים הוא גדול. ככל שהמרחק הגיאוגרפי בין ההורים הוא רב יותר, כך זה מקשה על הילד. מכיוון שהערכאה השופטת מכריעה בהתאם לטובת הילדים, יש למרחק המגורים השלכות משמעותיות על ההחלטה בנוגע להסדר המשמורת.
גישת בתי הדין הרבניים
ההלכה בנושא הזה היא אחרת. לפי ההלכה ילדים עד גיל שש יגדלו אצל האמא ברוב הזמן. לאחר גיל שש, הבנים יהיו אצל האבא. לעומת זאת הבנות יהיו אצל האמא. יש לכך מספר סיבות הלכתיות.
כיום גם בבתי הדין הרבניים הגישה השתנתה. אין החלטה אוטומטית בנוגע להסדר המשמורת. בדרך כלל יהיה משמורת משותפת, אבל זה כמובן לא באופן גורף.
משמורת ילדים – חוק היכן דנים בנושא
ניתן לפתוח בתביעה בנושא משמורת הילדים גם לבית המשפט וגם לבית הדין. בנושא הזה יש סמכות לשני הערכאות. ההחלטה היכן ידונו בנושא תהיה לפי מי שפתח ראשון בהליך ליישוב סכסוך.
לחצו כאן להעמקת הידע בנושא קביעת הדיונים בערכאות השונות ואודות "מרוץ הסמכויות".