משמורת משותפת מרחק – רקע
האם יש קשר בין משמורת משותפת לבין מרחק מגורים בין בני הזוג?
את השאלה הזו שואלים זוגות רבים שבאים למשרדנו. הם תוהים על המשמעויות וההשלכות של ההחלטה למשמורת משותפת.
לכאורה מה הקשר בין שני הדברים? הרי זכותו של כל אדם לגור היכן שהוא רוצה. הזכות הקניינית של האדם והזכות לגור במקום לפי רצונו היא זכות בסיסית. אך זכרו: כאשר עוסקים בגירושין, כל דבר הוא נושא שצריך להסדיר. וכן צריך לדעת כיצד להסדיר באופן הטוב והיעיל. גם הנושא של קביעת מקום המגורים הוא נושא לא פשוט בכלל. צריך לדעת כיצד להסדיר אותו מבחינה משפטית.
לא פעם מגיעים אלינו למשרד בני זוג שהגיעו יחד להחלטה על פרידתם. לכאורה אם הגיעו להסכם מלא על כל הדברים, זה הדרך הכי קלה להתגרש. אך המניע העיקרי שמונע מהם לגשת בפועל לבית הדין לצורך סידור גט, הוא ההסדר של המשמורת המשותפת שהם מעוניינים לעשות.
ובכל הסדר של משמורת משותפת יש לתת את הדעת על כמה וכמה פרטים חשובים וקריטיים. אחד מהם הוא היכן יתגוררו הורי הילדים בזמן שהסכימו ביניהם על משמורת משותפת.
האם מומלץ שההורים יגורו קרוב לאחר הגירושין?
הגורם העיקרי בהם הרשויות שמים עליו דגש הוא טובתם של הילדים. אגב, אין בכך הבדל בין בית משפט לבית בית הדין. שניהם שמים את הדגש על טובת הילדים. לכן כאשר ישנה הסכמה בין הורית לגדל את הילדים יחד תחת המטריה של 'משמורת משותפת', צריכים ההורים לשים לב על מקום מגוריהם. וזאת, בכדי למנוע מצב שזה מהווה חלילה מכשול לתורף ההסכם.
מרחק מגורים משמורת משותפת – מה המרחק המקסימלי?
כדי להסכם המשמורת המשותפת יתקיים צריך להיות מרחק גאוגרפי של עד 30 ק"מ. לחילופין חצי שעה נסיעה.
אם המרחק הוא מרחק רב מכך, בדרך כלל בית הדין לא יאשר משמורת משותפת במצב כזה. זה נובע מתוך החשש של פגיעה בסדר יומם של הילדים ובתקינות מהלך חייהם.
במקרים חריגים ניתן לדון ולהציג לרשות השופטת את הטענות.
בנושא הזה יש הבדלים בין בית המשפט לבין בית הדין. בדרך כלל בבית הדין אפשר לשכנע לקיים מסגרת של משמורת משותפת אף במרחק מגורים גבוה יותר. זה לא פשוט, אך במקרים רבים זה בהחלט אפשרי. לעומת זאת, בית המשפט בדרך כלל ידחה את זה על הסף.
איך מחשבים את מרחק המגורים?
כאמור, יש הגבלה של מרחק מגורים בין ההורים כאשר יש הסדר של משמורת משותפת.
בדרך כלל המרחק המקסימלי שנוטים לאשר אותו בקלות הוא עד ל 30 ק"מ בין ההורים.
חשוב לדעת שכשמדברים על מרחק של 30 ק"מ, אז יש 2 גישות לחשב את המרחק הזה. או בקו אווירי או בהתאם למסלול הנסיעה.
- בקו אווירי. כלומר, מודדים את המרחק בין נקודה X לנקודה Y מבחינת המרחק האווירי. בגישה זו לא מתייחסים כלל למרחק נסיעה דרך הכבישים ובהתאם לתוואי הדרך.
- מדידה לפי המרחק מבחינת נסיעה ובהתאם לתשתיות הדרכים.
בדרך כלל מתייחסים לפי תוואי הדרך ולא בקו אווירי.
מעבר דירה במשמורת משותפת – מה צריך לדעת לפני שעוברים דירה?
האם במקרה של משמורת משותפת יש חשיבה על מרחק המגורים גם בעתיד כאשר אחד הצדדים רוצה להעתיק את מקום מגוריו לאזור רחוק?
כאשר בני זוג הגיעו ביניהם להסכמה למשמורת משותפת ולאחר זמן מה החליט אחד מההורים להעתיק את מקומו למקום מגורים מרוחק יותר כגון מהמרכז לצפון הארץ או להיפך, חלים על ההורה מגבלות מסוימות. הוא אינו יכול לעשות כן בקלות. זה כאמור קשה עוד יותר כאשר ההליך מתנהל בבית המשפט. אך גם אם התיק נמצא בבית הדין, הרי שהחלפת אזור הדירה אינו טבעי כלל וכלל.
אם ההורה שמעוניין לעבור דירה התייעץ עם ההורה השני והגיעו יחד להחלטה ומעבר הדירה ישפיע לטובה על הקשר או שאין בכך מניעה, יכול ההורה לעבור דירה. במקרים רבים אף לא תצטרכו לגשת לרשות השופטת ולהודיע על כך. מצד שני, צריך לקחת בחשבון שבכל רגע נתון יכול ההורה שנשאר במקומו לגשת לבית הדין או לבית משפט ולבקש מהם לבטל את הסכם המשמורת. וזאת, בטענה שהמרחק גורם להשפעה שאינה מטיבה עם הילדים או שאינה ריאלית לקיים עמה הסכם של משמורת משותפת.
משמורת משותפת מרחק – סיכום
כאשר בני זוג החליטו להתגרש ולהפריד כוחות, וישנם בסיפור ילדים, עליהם לקחת אחריות ולבדוק מה באמת ההחלטה הכי טובה עבור ילדיהם.
אם הגיעו למסקנה שמשמורת משותפת זה הפתרון עבורם, מומלץ לגשת לאיש מקצוע שיערוך להם הסכם משפטי תקין על מנת לגרום למינימום נזקים אצל הילדים. במקביל, יש לקחת בחשבון את כלל השלכות שיהיו להסדר כזה של משמורת משותפת. לרבות על קביעת מקום מגורי הצדדים. וכן על שיקולים משפטיים נוספים שיכולים להשפיע מאוד על המשך החיים שלכם.
מעבר לכך, יש לזכור כי מקום המגורים של ההורים לאחר הגירושין הוא רק אחד מהתנאים להסדר של משמורת משותפת. המבחן תמיד יהיה בהתאם לטובת הילדים. בכדי להגיע לתוצאה הכי טובה לכם ולילדים שלכם, יש לפנות לעזרתם של אנשי מקצוע שמנוסים בייצוג בבית הדין הרבני.