כתב תביעה גירושין

כתב תביעה גירושין

כתב תביעה גירושין

כתב תביעה גירושין זה אחד המסמכים הכי חשובים בהליך הגירושין. הוא למעשה בונה את התשתית של המשך ההליך. צריך לדעת מה לכתוב, מתי לכתוב וכיצד לכתוב.

במדינת ישראל יש רק סמכות אחת להליכי הגירושין עצמם. כל זוג יהודי שמעוניין או נצרך להתגרש, צריך לעשות את זה דווקא על ידי בית הדין הרבני. לא ניתן לעשות את זה על ידי בית המשפט לענייני משפחה.

כמו כן, הדיון על הכתובה הוא חלק מהליך הגירושין עצמו. לכן, לבית הדין הרבני יש סמכות בלעדית ויחידה על נושא הכתובה. כלומר, גם על תביעת הכתובה יתקיים הדיון רק בבית הדין הרבני ולא בבית המשפט לענייני משפחה.

כתב תביעה גירושין – התנאים המקדימים לקראת ההגשה

ישנם מספר תנאים בכדי שבית הדין הרבני ידון בתביעת הגירושין. ואלה הם התנאים:

  1. בני זוג נשואים יהודיים שהם אזרחי המדינה או תושביה. כמובן שככל והם רוצים להתגרש בהסכמה, לא צריך לנהל הליכי דיון. במצב כזה הפרוצדורה פשוטה יחסית. אך ככל והם אינם מעוניינים להתגרש בהסכמה, אז צריך לנהל הליך גירושין.
  2. בני זוג שנישאו נישואים אזרחיים בחו"ל ורוצים להיפרד. במצב כזה, בדרך כלל צריך להתגרש לחומרא. יש הבדל בין הליך גירושין זה להליך גירושין רגיל.

כמו כן, במקרים רבים יש לבית הדין סמכות בינלאומית בתביעה לגירושין. זה אף כאשר הם לא אזרחי ישראל ולא מתגוררים כאן. במקרים מסוימים יש הבדל מי הגיש את התביעה, האם זה הגבר או שזו האישה. המקרים הללו הם מורכבים. בדרך כלל הם מצריכים מיומנות ומקצועיות. וזאת, מפני שאלה מקרי יוצאי דופן שהם פחות שגרתיים. לכן, חשוב לפנות לאיש מקצוע בעל ניסיון רב.

תביעת גירושין כרוכה

כאמור, הסמכות לדון בתביעת הגירושין והכתובה זה אך ורק בידו של בית הדין הרבני. אין לאף ערכאה אחרת סמכות מקבילה לדון בנושאים אלה. בנוסף, ישנן סוגיות נוספות הנלוות לגירושין שבהן יש סמכות מקבילה לבית הדין הרבני ולבית משפט לענייני משפחה. בין הנושאים הללו: משמורת הילדים ואופן גידולם וחינוכם, מזונות הילדים ומזונות האישה, חלוקת הרכוש.

מה עושים כאשר בני הזוג (או אחד/אחת מבני הזוג) רוצים שבית הדין הרבני ידון להם בתביעת הגירושין כולל שאר התוספות הנלוות כמו שהזכרנו?

במצב כזה, יש על התובע או התובעת לכרוך בתביעה את שאר העניינים הנלווים. קוראים לזה 'תביעת גירושין כרוכה'. זה צריך לעמוד בפרמטרים משפטיים שונים. שכן, אם לא ניסחו את התביעה הכרוכה באופן נאות, דינה להידחות על הסף, ואף לבטל את מקום הסמכות.

אם התובע או התובעת רוצים שאת שאר העניינים הנלווים ידון בית משפט לענייני משפחה, יש להגיש תביעה נוספת לבית משפט מלבד התביעת גירושין שהגישו לבית הדין. יש לכך כללים רבים שמחייבים פנייה לאיש מקצוע שמתמחה בתחום, בכדי לצלוח ביעילות את שאלת הסמכות.

נבהיר: שאלת הסמכות היא כל כך חשובה בהליך הגירושין. יש אינספור מקרים שבהם שאלת הסמכות אף הגיעה לבית המשפט העליון. הסיבה היא בגלל הפערים המהותיים הגדולים בגישות בין בתי הדין לבין בתי המשפט בשאלות רבות בהליכי הגירושין. זה בא לידי ביטוי בפסיקה וזה דבר שקורה מדי יום ביומו. לכן, זה לא רק עניין טכני היכן לדון בתיק או בחלקים ממנו. אלא זה בדרך כלל ישפיע אף על התוצאה של ההליך.

כתב תביעה גירושין – למי מגישים את התביעה?

לצורך הגשת תביעת הגירושין יש לפנות לבית הדין שבתחום שיפוטו מצוי מקום המגורים של בני הזוג. לחילופין, אם בני הזוג נפרדו אז למקום מגוריהם המשותף האחרון.

מומלץ לפני שניגשים את תביעת הגירושין להתייעץ עם טוען רבני מומחה לענייני משפחה. וזאת, על מנת לבחון האם כדאי להגיש תביעה כרוכה, ומה הדרישה בהגשת התביעה.

כדאי שתדעו, שניתן להגיש את תביעת הגירושין באופן ממוחשב. אינכם צריכים לבוא לשם כך לבית הדין הרבני.

בקשה לישוב סכסוך

לפני שאחד מבני הזוג מגיש את תביעת הגירושין מוטל עליו להגיש לבית הדין בקשה לישוב סכסוך. אם הליך הישוב לא צלח ניתן להגיש כעת את תביעת הגירושין למזכירות בתי הדין.

דגשים חשובים לקראת הליך הגירושין

  • את כתב התביעה לגירושין ניתן לקחת ממזכירות בתי הדין, ולהגישו חתום ומלא כולל אמצעי זיהוי. אך כמובן בשביל לייעל את ההליך ולהשפיע על התוצאה שלו, כדאי למלא כתב תביעה באופן שיהיה יעיל מבחינה משפטית ולא בטופס.
  • לא חייב להגיש תעודת נישואין עם הכתב תביעה, אלא אם אינם רשומים כנשואים בתעודת זהות.
  • במקרה בו אתם מיוצגים על ידי טוען רבני או עורך דין, יש לצרף ייפוי כח.
  • החשיבות של ייצוג משפטי הוא כבר מהשלב הראשוני. מי שאינו מיוצג, בסבירות כמעט ודאית הוא יעשה טעויות מהותיות מחוסר ידע. לא תמיד ניתן לתקן את הטעויות הללו. לכן, ישנה חשיבות בייצוג משפטי מקצועי ויעיל כבר מהשלב שבו אתם חושבים להתגרש.
  • שימו לב: הגשת תביעה בבית הדין עולה אגרה. לכן יש להסדיר את התשלום מול המזכירות או לבקש פטור. כמו כן, כל חלק בתביעה (כגון, רכוש, כתובה וכו') זה תיק נפרד וצריך לשלם בגינו אגרה נפרדת.
  • חשוב שתדעו: דיון בענייני גירושין נערך בדלתיים סגורות ואינם פתוחים לקהל הרחב. כמו כן, ישנו איסור פירסום לגבי תוכן הדיונים.
  • לפני שאתם פותחים בהליך הגירושין, כדאי שתדעו מראש מה העלויות הצפויות לכם במסגרת ניהול ההליך. כמובן שלא תוותרו על ניהול ההליך בשל העלויות של זה. אך זה יעזור לכם לנהל את ההליך באופן יותר רגוע תוך שאתם יודעים מראש את הצפי מבחינה כספית.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה