חלוקת רכוש בגירושין – דירה – איך לחלק דירה?

חלוקת רכוש בגירושין דירה

חלוקת רכוש בגירושין – דירה

מאמר זה יעסוק בנושא חלוקת רכוש בגירושין, ובעיקר באופן חלוקת הדירה בהליך הגירושין.

 

חלוקת רכוש ללא הסכם ממון

במצב שבו הצדדים לא ערכו הסכם ממון, יחלקו את הרכוש באופן שווה בין בני הזוג.

ישנם מקרים חריגים שבהם יחלקו את הנכסים באופן לא שווה. על מקרה אחד מתוך אותם מקרים, נזכיר בהמשך המאמר.

 

הסכם ממון – משנה את התמונה

אם הצדדים ערכו ביניהם הסכם ממון לפני הנישואין או אפילו לאחר הנישואין, הרי שיחלקו את הרכוש בהתאם למה שקבעו בהסכם.

חשוב להדגיש שככלל יש לאשר את הסכם הממון בכדי שיהיה לו תוקף משפטי.

 

חלוקת רכוש בגירושין – דירה

כאשר מדובר בנכס כמו דירה שהיה שייך רק לאחד מבני הזוג, האם יחלקו אותו באופן שווה כמו שמחלקים את שאר הנכסים?

אז ככה: ככל והצדדים ערכו ביניהם הסכם ממון, הרי שיחלקו את הדירה בהתאם למה שכתבו בהסכם ממון. לכן, הנידון כאן במאמר עוסק בסיטואציה שבה אין הסכם ממון בין הצדדים.

 

כוונת שיתוף – מה זה?

למשל, במצב שבו אחד הצדדים קיבל במתנה מהוריו דירה. במקרה הזה עולה השאלה: האם בגירושין יחלקו את הדירה או שהדירה תישאר בבעלות מי שקיבל את המתנה?

ברמת העיקרון, במצב כזה הדירה תהיה של מי שקיבל את המתנה. הסיבה לכך היא, מכיוון שככלל מתנות אינן ברות איזון. זאת, בהתאם לסעיף 5 (א)(1) לחוק יחסי ממון בין בני זוג.

אך, הפסיקה שינתה מעט את המצב. לפי הפסיקה העדכנית, יש מצבים שבהם יחלקו את הדירה באופן שווה. זאת, על אף שהדירה התקבלה במתנה לידי אחד מבני הזוג. או לחילופין שהדירה הזו הייתה שייכת לאחד מבני הזוג טרם הנישואין. המצב הזה הינו כאשר הייתה כוונת שיתוף.

למשל, אם בני הזוג שיפצו יחד את הדירה באופן משמעותי. במצב כזה סביר להניח שבני הזוג התכוונו להשתתף בדירה. נבהיר: כי אין הכוונה שבני הזוג ביצעו תיקון קטן בדירה. אלא רק כאשר היה שיפוץ מקיף יחסית (גם אם לא שיפוץ מהיסוד).

כך גם במצב שבו בני הזוג נטלו על עצמם משכנתא על הדירה. הרי שהחוב הוא משותף, ולכן יש להניח שהייתה ביניהם כוונת שיתוף.

 

כוונת שיתוף בבגידה

אחד הפולמוסים הגדולים הקיימים כיום בפסיקה נוגע למצב שבו לכאורה היה מקום לומר שיש כוונת שיתוף, אך מן הצד השני אחד מבני הזוג בגד. במצב כזה יש שופטים הנוקטים בגישה ולפיה יש להפריד בין אירוע הבגידה לבין ההכרעה הנוגעת לרכוש. מאידך, יש שופטים הנוקטים בגישה כי על אף שאין להעניש את הבוגד ואת הבוגדת בגין הבגידה, אך בסיטואציה כזו אין כוונת שיתוף מפני שאילו בן הזוג היה יודע שהבן זוג הוא בוגד הוא לא היה מתכוון להשתתף איתו בחלקו בדירה.

 

חלוקת רכוש בגירושין בדירה – סיכום

לסיכום בכל הנוגע לחלוקת הרכוש יש להפריד בין כמה מצבים מרכזיים. ראשית, יש לבדוק האם הצדדים ערכו הסכם ממון בעל תוקף משפטי יעיל. ככל והצדדים לא ערכו הסכם ממון, יש להפריד בין נכסים משותפים לבין נכסים שהחוק החריג מאיזון המשאבים. גם נכסים שהחוק החריג מאיזון המשאבים, הפסיקה כיום מכירה בכך שהם נכללים באיזון המשאבים ככל והייתה עליהם כוונת שיתוף. כוונת השיתוף נמדדת במספר פרמטרים. בסופו של דבר בכל מקרה ומקרה הערכאה המשפטית היא זו שתכריע האם במקרה ספציפי הייתה כוונת שיתוף אם לאו.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה