ניכור הורי – תביעה
מצב של ניכור הורי והגשת תביעה בגין ניכור הורי הוא מצב כואב בו הילד מתנכר לאחד מההורים ללא סיבה מהותית. מצב זה קורה לרוב בהליכי גירושין. הורה אחד מסית את הילד כנגד ההורה האחר. כדי להתמודד עם מצב מצער זה, אפשר לתבוע על ניכור הורי.
חשוב להבין שהתופעה קיימת גם במצבים אחרים. זה קורה לא רק בהליכי גירושין. אולם בהליכי גירושין זה קורה בהיקפים גבוהים בהרבה. בנוסף במצב בו התופעה קורית בהליכי הגירושין, אפשר לפתור את הנושא מבחינה משפטית.
מהי מטרת ההורה המנכר?
חשוב מאוד להבין את מטרת ההורה המנכר. מה מניע אותו. מה הוא רוצה להשיג בכך. כשמבינים את מטרת ההורה המנכר, יהיה אפשר להבין איך אפשר לפתור את המקרים המצערים הללו.
ההורה שמסית את הילד יכול לפעול כך בגלל אחת מכמה סיבות.
- בגלל שהוא מנסה לנקום בהורה השני. סיבה זו היא רגשית מטעמי נקמנות גרידא. הוא לא רוצה להרוויח משהו, אלא רק לנקום.
- בגלל שבכך הוא מנסה לסחוט את ההורה השני. זה יכול להיות במשמורת ויכול להיות בתשלום מזונות. סיבה זו היא שכלית מתוך ציפייה לנצח בהליך הגירושין. זה מאפיין הורה קר ש"מנצל" את הילדים שלו לטובת העניינים האישיים שלו בלבד.
חשוב להדגיש שיש מקרים שבהם הילד מנתק קשר עם אחד מהוריו. למרות זאת זה לא ייחשב לניכור הורי. למשל אם אחד ההורים מתעלל בילד. זה יכול להיות פגיעה פיזית, מינית, נפשית ומילולית. זה יכול להיות כל פגיעה מכל סוג שהוא. במצב כזה טבעי שהילד יפתח עוינות כלפי ההורה הפוגע. מצב זה כמובן לא ייחשב שההורה הסית נגד ההורה האחר.
ניכור הורי נחשב רק כאשר הניכור של הילד נובע בגלל ההסתה של הורה אחד (המנכר) כלפי ההורה השני (המנוכר).
לכן לפני שמגבשים פתרונות איך להתמודד עם התופעה הזו, חשוב לבדוק האם אכן מדובר בניכור הורי.
חשוב להדגיש שלא תמיד ההורה אשם בכך שהילד נמצא אצל משמורן יחיד. יש הרבה סיבות שיכולות למנוע משמורת משותפת, ולא תמיד מדובר בהתנהלות שמעידה על תופעת הניכור ההורי.
איך להתמודד עם ניכור הורי?
במקרה בו קיים ניכור הורי, יש כמה אפשרויות איך להתמודד עם זה. בכל מצב יש את הפתרון שיתאים למקרה הספציפי.
כאמור, הסברנו שיש 2 סיבות המניעות את ההורה המנכר להסית את הילד כנגד ההורה המנוכר. לכן הפתרון יהיה בהתאם. על ההתמודדות מול הסיבה השכלית לניכור הורי, נרחיב בהמשך. אולם כאן המקום לציין שדרך ההתמודדות מול ניכור הורי שנובע מסיבה רגשית (של נקמנות וכדומה) זהה להתמודדות מול ניכור הורי שנובע מסיבה שכלית. הסיבה היא כי גם הורי מנכר שעושה זאת מרגשות, עשוי לשנות דעה ולמתן את ההסתות כשיראה שזה פוגע בו בצורה משמעותית. זה יכול לקחת זמן, אבל בסופו של דבר גם הוא יבין שזה פשוט לא ישתלם לו.
אז מה עושים?
יש 2 אפשרויות מובילות להתמודדות מול תופעת ניכור הורי.
האפשרות הראשונה היא הגשת תביעה לנזיקין בגין הניכור. ישנם פסקי דין בהם חייבו את ההורה המנכר בסכומים מאוד משמעותיים של למעלה מ 100,000 ₪. במקרים אחרים חייבו אף ב 400,000 ₪. אלה סכומים שמשתנים ממקרה למקרה. בכל מקרה אפשר לחייב בהרבה מאוד כסף.
לכן תביעת נזיקין יכולה לפעמים לפתור את בעיית הניכור ההורי. כשההורה ישלם סכומי כסף כאלה, הוא כנראה ישנה את גישתו כלפי ההורה האחר, וימתן את סגנונו.
האפשרות השנייה היא לבקש להפחית ואף לבטל את תשלום המזונות. זו יכולה להיות סנקציה מאוד משמעותית כנגד ההורה המנכר. אם ביה"ד יתרשם שמדובר בניכור הורי, תביעה לביטול דמי המזונות יוכלו לשנות את המצב. במצב בו ההורה המנכר מפסיד סכומי כסף משמעותיים, הוא מבין שני דברים.
ראשית, אם הוא ניכר מנקמנות הוא רואה שהוא משלם על זה ביוקר. לכן זה עשוי לגרום לו לחשב מסלול מחדש.
שנית, אם הוא ניכר בגלל שחשב שתצמח לו תועלת מהתנהגותו, הרי שלאחר שיתחיל להפסיד כסף בגין התנהלותו הוא יבין שלא די שלא צמחה כל תועלת, אלא הוא אף ניזוק מכך בצורה משמעותית.
אלה הפתרונות המרכזיים להתמודדות עם ניכור הורי. כמובן שבכל מקרה צריך להתאים את דרך ההתמודדות המתאימה מול המקרה הספציפי.
אם אתם נתקלים בתופעה מצערת של ניכור הורי, חשוב לפנות בדחיפות לטוען רבני כדי שתוכלו לפתור את הבעיה בצורה היעילה ביותר.