טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות

טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות

טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות – מה צריך להביא?

אם אתם רוצים לפתוח תיק גירושין, אתם בוודאי שואלים את עצמכם מה הם הטפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות.

ראשית, יש לבדוק לאיזה מחוז הינכם שייכם. וזאת, בכדי לדעת היכן להגיש את תביעת הגירושין.

כדאי לדעת שכעיקרון התיק מתנהל במחוז שבו היה מקום המגורים האחרון של בני הזוג. ישנם מצבים חריגים שבהם הפסיקה קבעה כללים אחרים, אך ככלל זה כלל הסמכות המקומית הנפוץ.

כאן תוכלו לבדוק לאיזה מחוז אתם שייכים והיכן לפתוח את תיק הגירושין.

כאשר הצדדים מסכימים להעביר את התיק למחוז אחר, הרי שהדבר אפשרי כאשר זה נעשה באופן משותף.

לאחר שבדקתם היכן לפתוח את התיק, אתם צריכים לדעת איך פותחים את התיק ואיזה טפסים לצרף לפתיחת תיק גירושין ברבנות.

אז נעשה סדר בפרוצדורה הזו.

טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות – מה צריך כדי לפתוח בהליך ליישוב סכסוך?

ראשית, לפני שפותחים בהליך הגירושין יש צורך לפתוח בהליך ליישוב סכסוך.

במסגרת ההליך מנסים לפתור את המחלוקות בין הצדדים ולנתב אותם לאפיקים אחרים. בין האפיקים שמנסים להפנות לשם אפשר למנות את ההליך לטיפול זוגי, הליכי גישור לשם עריכת הסכם פרידה ועוד.

ישנם מצבים שבהם לא צריך לפתוח בהליך ליישוב סכסוך. אלה מצבים ספציפיים ולכן תמיד כדאי להתייעץ בנושא עם איש מקצוע. וזאת, בכדי לדעת האם במקרה שלכם צריך לפתוח בהליך ליישוב סכסוך או לא. אגב, גם אם לא צריך לפתוח בהליך ליישוב סכסוך, יש פעמים שכדאי לפתוח בהליך הזה בגלל היתרונות שזה מעניק להליך. במסגרת פגישת ייעוץ עם מייצג מקצועי תוכלו לקבל מענה מקיף ומסודר לתיק הספציפי שלכם בכדי לדעת איך לגשת להליך.

טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות – רשימה מסודרת

בכדי לפתוח בהליך ליישוב סכסוך יש להצטייד מראש בטפסים אלה:

  • תעודת זהות + ספח. צריך לצרף את הספח בכדי להוכיח שאתם אכן התחתנתם. במצבים שבהם אינכם רשומים כנשואים למרות שהתחתנתם ברבנות, יש להביא תעודת נישואין. הדבר הזה נפוץ במיוחד אצל זוגות טריים שמתגרשים ועדיין לא עדכנו בספח תעודת הזהות.
  • טופס ייעודי מיוחד ובו ממלאים את פרטי הצדדים. צריך למלא את הטופס לפי ההנחיות. כמו כן, חובה למלא דווקא את הטופס הזה. בהתאם לתקנות אי אפשר למלא פרטים בדף משלכם.
  • אסמכתא על תשלום האגרה. יש להציג את האסמכתא בעת פתיחת התיק.

אלה הטפסים השגרתיים אותם תצטרכו בכדי לפתוח תיק ליישוב סכסוך. במצבים חריגים תצטרכו להביא טפסים נוספים.

על אף שההליך נשמע פשוט מאוד, בפועל הוא אינו כזה. יש להיזהר מאוד בתקופה הזו. שכן, כל פעולה שתעשו או שלא תעשו בשלב הזה של ההליך תשפיע באופן משמעותי ודרמטי על המשך ההליך. לכן, מאוד חשוב להתייעץ עם איש מקצוע לפני שאתם עושים את הצעד הזה. יתרה מזאת, ההמלצה היא אף לא להסס לקבל ליווי מקצועי הדוק בכדי לוודא שאינכם נפגעים בהליך הזה. ישנם מצבים למשל שבן הזוג העלים הרבה מאוד כסף בתקופה הזו. הדבר הזה מקשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור. לכן צריך לדעת איך למנוע בעיות כאלו מראש.

טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות – מה צריך לצרף לתביעה?

על מנת לפתוח בתביעת גירושין (לאחר שכבר ניהלתם את ההליך ליישוב סכסוך, או במצבים שבהם אתם לא הייתם צריכים לפתוח בהליך ליישוב סכסוך), מה שעליכם לעשות זה לצרף מספר טפסים. שימו לב שהשלב הזה הוא השלב הכי קריטי בהליך. לכן יש לעשות את זה בצורה הכי מקצועית שיש. טעויות או פשלות שעשיתם בשלב הזה נרשמים בתיק וכפי שאומר הפתגם "אין הזדמנות שניה לשנות רושם ראשוני".

אלה הטפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות:

  • אישור על סגירת התיק ליישוב סכסוך. לפעמים יהיה אפשר לפתוח את התיק בלי האישור הזה, אך יש להביא תחליף לטופס הזה.
  • טופס ייעודי לפתיחת תיק לתביעת גירושין. על פי התקנות יש למלא דווקא את הטופס הזה.
  • אסמכתא על תשלום האגרה לפתיחת התיק. שימו לב: אם אתם פותחים תיק גירושין וכורכים לשם למשל את הנושא של זמני השהות עם הילדים, הרי שאלה שני תיקים. לפיכך, יש לשלם אגרה בגין כל אחד מהתיקים בנפרד.
  • תביעת גירושין. זה השלב הכי מורכב ודורש ניסוח מקצועי ברמה המשפטית הכי גבוהה.
  • כריכת נושאים נוספים אל תביעת הגירושין. כך למשל, את התביעה על זמני השהות עם הילדים, דמי מזונות, חלוקת רכוש ועוד. את המסמך הזה מגישים באותו מסמך של תביעת הגירושין. אם לא כורכים את התביעות הללו באופן שהפסיקה מחייבת, הרי שהכריכה לא תהיה תקפה כלל.
  • אם הגשתם תביעה לכתובה (לחייב או לפטור), הרי שעליכם לצרף צילום מהכתובה. אם אין לכם את הכתובה, יש לכך פתרונות שיוכלו לסייע לכם. להלן ניתן פירוט רחב על הנושא של הכתובה, בשל העובדה שמדובר בנושא מאוד מקיף ומשמעותי.

כתובה – מהי?

כתובה היא שטר התחייבות שמתלווה בעת עריכת הקידושין ובו מפורטים חובות הבעל כלפי אשתו, ובעיקר התחייבות כספית כלפיה בעת שתתגרש או תתאלמן. חכמים תקנו זאת "כדי שלא תהא קלה בעיניו לגרשה". כלומר כשהבעל יודע שהוא מתחייב לאשתו הרבה כסף  בעת גירושים הוא יחשוב פעמיים אם זה כדאי לו.

כיום נהוג להעניק את שטר הכתובה לכלה במעמד החופה אחרי שהקריאו אותו וחתמו עליו שני העדים. בקרב עדות שונות נהוג שהכלה מפקידה את הכתובה בבית הוריה. אם אין ברשותכם את הכתובה ואתם עומדים לפני הליך של תביעת כתובה, הרי שיש דרכים כיצד להשיג צילום מהכתובה בכדי שתוכלו לפתוח ולנהל את ההליך (בלי זה לא יפתחו את התיק של הכתובה).

מה השווי של הכתובה?

התשובה היא שיש בכתובה שני חלקים.

  1. עיקר הכתובה. החלק הזה הוא החלק הבסיסי שכל בעל מתחייב לתת לאשתו בעת הנישואים. חכמים קבעו שעיקר הכתובה לנישואים ראשונים (של האישה) היא מאתיים זוז. ואילו לאישה אלמנה או גרושה עומד הסכום על מאה זוז.
  2. תוספת כתובה. את החלק הזה אין חובה להוסיף, אך מי שרוצה יכול להוסיף על הכתובה.

אם הצדדים לא ערכו ביניהם שטר כתובה, הדין הוא שהבעל חייב לתת לאשתו בעת הגירושין את סך עיקר הכתובה.

שווי הכתובה בזמנינו

אחד הדיונים הנפוצים כיום בבית הדין הוא איך לשער את סך הכתובה. למעשה, יש בכך חילוקי דעות מהותיים וקדומים, ואף בין הפוסקים האחרונים. המחלוקת היא איך בדיוק משערים את השיעור של המאתיים זוז. נביא בקצרה את שתי השיטות העיקריות.

שיטת השולחן ערוך מאתיים זוז שווה 37.5 דרהם כסף שבזמנינו זה 120 גרם כסף טהור שזה יוצא בערך 340 ₪. ואילו לשיטת הרמ"א מאתיים זוז בימינו שווה 960 גרם כסף טהור שזה יוצא בערך 2,100 ₪.

תוספת כתובה

הרעיון שעומד מאחורי התוספת כתובה הוא שכל המטרה שחכמים תיקנו כתובה כדי שלא תהא קלה בעיניו לגרשה, ומאחר והסכום המינימלי של הכתובה לשיטה הכי מחמירה זה בסך הכול 2,100 ש"ח שזה סכום שאינו מהווה הרתעה לבעל לא לגרש, אם כן יוצא שאיבדנו את המטרה. לכן קבעו שראוי שכל בעל יוסיף על הסכום המינימלי.

יש הבדלי מנהגים אם להוסיף על הכתובה או לא. בקרב בני עדות המזרח נוהגים להוסיף על הכתובה. לעומת זאת בקרב בני עדות אשכנז נהגו רבים שלא להוסיף על הכתובה. המנהג הרווח כיום בישראל הוא להוסיף על הכתובה. ואולם, ישנם זוגות שערכו ביניהם כתובה בשיעור המינימלי (עיקר כתובה בלבד).

כתובה מוגזמת – כמה זה?

על אף שהסברנו שראוי שכל בעל יוסיף על מה שהוא מחויב לאשתו בכתובה. במקרה שהבעל מוסיף סכום מוגזם ומופקע שאין לו לשלם, זה נקרא בהלכה כתובה מוגזמת שהוא לא מתחייב בה. הפסיקה המקובלת מתייחסת לשלב הנישואין כמועד הקובע. קרי, האם במועד הנישואין היה לבעל את הסכום שעליו התחייב במסגרת הכתובה או לכל הפחות הייתה לו אפשרות מעשית ממשית להשיג את הכסף הזה.

הסכום הממוצע לכתובה שלא נחשבת למוגזמת זה סך של 180,000 שח (כך נפסק למשל בתיק מספר 1193294/2). מעל לסכום הנ"ל זה כבר נכנס לשאלות ודיונים בבתי הדין אם זה סכום מוגזם או לא.

הפטורים מכתובה

חשוב להבהיר: הכתובה היא כשטר חוב לכל דבר ועניין. זה מסמך משפטי מחייב. יחד עם זאת, יש מצבים שבהם הבעל פטור מלשלם את הכתובה.

הכלל הקובע הוא האם הבעל אשם בפירוק חיי הנישואין, או שהדבר הזה קרה באשמת האישה.

ההיגיון העומד מאחורי הדברים הוא שאם הבעל אשם בגירושין הרי שעליו לשאת במחיר הכרוך בכך וכפי שהוא התחייב. שכן, זו למעשה המטרה של הכתובה בכדי שהאיש לא יוכל לגרש את האישה בקלות ומבלי לשאת במחיר. אך לעומת זאת אם האישה היא שאשמה בגירושין, הרי שאין להפעיל את הסנקציה כנגד הבעל כי הוא לא אשם במצב שנוצר.

יש כללים מאוד מדויקים מתי חייבים בכתובה ומתי פטורים. הדבר נקבע בפסיקות רבות, והגם שהכלל הוא הגיוני ופשוט אך הפרטים הספציפיים שיקבעו את פסק הדין במקרה קונקרטי הם רבים מאוד.

לקריאת חומר משפטי רלוונטי בנוגע לתביעת הכתובה, לחצו כאן.

חשוב לדעת שההליך של תיק הכתובה מתקיים רק בבית הדין הרבני (אין לבית המשפט סמכות לדון בנוגע לכתובה). יתרה מזאת, מנהלים את ההליך רק לפי ההלכה. ולכן ישנה חשיבות רבה מאוד לייצוג בתיקי כתובה על ידי טוען רבני המכיר היטב את ההלכה והדין הנוהג בבתי הדין הרבניים.

טפסים לפתיחת תיק גירושין ברבנות – סיכום

לסיכום, ישנם טפסים שאותם צריך לצרף בשביל לפתוח תיק ליישוב סכסוך.

לאחר מכן, יש רשימת טפסים שאותם יש להגיש בכדי לפתוח את תיק הגירושין עצמו.

בנוסף, יש מסמכים שאותם יש לצרף בכדי להגיש תביעות נוספות הנוגעות לגירושין.

בכדי לייעל את ההליך ולמנוע טעויות שיכולות לפגוע בכם בהליך כולו, חשוב מאוד לבצע את פתיחת התיק בצורה מקצועית ויעילה. לשם כך, תוכלו להסתייע בשירותיו של איש מקצוע בעל ניסיון בתחום. ככל והתיק מתנהל בבית משפט, תוכלו לפנות לעורך דין לענייני משפחה מקצועי. ככל והתיק מתנהל בבתי הדין הרבניים תוכלו לפנות לעורך דין לענייני משפחה או לטוען רבני, כאשר העדיפות היא לפנות במצב כזה לטוען רבני (במיוחד כאשר תנהלו גם הליך בעניין הכתובה) המכיר היטב את רזי המקצוע ואת הפסיקות של בתי הדין הרבניים.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה