חלוקת חובות בגירושין – הבדל בין סוגי החובות
שואלים את עצמכם איך מבצעים חלוקת חובות בגירושין?
יוקר המחיה מאמיר. אנשים רבים שוקעים בחובות כבדים. זה מצב לא פשוט בכלל לאנשים. גם כאשר בני הזוג חיים באושר ובזוגיות טובה, זה מעמיד את בני האדם בפני סיטואציות מורכבות ולא תמיד נעימות. אך כיצד מתמודדים כאשר מתגרשים ויש חובות?
האם החובות הם משותפים? האם החובות הם רק של מי שנטל על עצמו את החובות הללו?
על כל אלה נעסוק במאמר זה. כמו כן, נעסוק בנושא כאוב ומורכב שקורה לא אחת בעניין חובות וההשפעה שלהם בהליך גירושין מתוך מניע החובות, וכפי שנסביר להלן.
חלוקת חובות בגירושין – משותף או לא משותף?
נקודה ראשונה שיש לבחון היא מה הייתה המטרה של החובות וכן האם זה היה בתאום ובהסכמה של שני בני הזוג.
ככלל, הנחת המוצא היא שבני הזוג ידעו על החוב. ההנחה היא ששני בני הזוג שותפים לחובות. אך ישנם מקרים שבהם אחד מבני הזוג הוא שנטל הלוואה על דעת עצמו, ומבלי לשתף את בן הזוג השני. במצב הזה יהיה אפשר לבסס את הדברים ולטעון שאין לחלק את החוב באופן שווה בין בני הזוג. מה שעושים בדרך כלל במצב כזה זה להטיל את החוב רק על מי שנטל את ההלוואה על דעת עצמו.
הלוואה עסקית VS הלוואה לכל מטרה אחרת
כשעוסקים בחלוקת רכוש, יש הבדל בין חלוקת רכוש רגיל (כולל אפילו הנושא של חלוקת רכוש כמו זכויות סוציאליות) לבין חלוקת רכוש של עסק.
האם יש הבדל בין חובות רגילים לבין חובות של עסק? התשובה היא: כן! לא תמיד, אבל ברוב הפעמים, בהחלט כן. ונסביר:
יש פעמים שבהם הייתה מטרה מועילה לחובות. כך למשל, חובות לשם בניית עסק מצליח. אז נכון, זה עדיין חובות. אך לא דומה נטילת הלוואה לבניית עסק שיספק בעתיד עוגן כלכלי לנטילת הלוואה לבזבוזים ולחיים נהנתניים כאשר אין יכולת כספית לממן את זה.
במקרה שבו החובות היו בשביל עסק, אז כעיקרון לא יהיה שווה לבצע את ההפרדה ולהגיד שהחוב הוא רק של מי שנטל את ההלוואה, קרי בעל העסק. מפני שבמצב כזה החובות אך גם הזכויות יהיו רק של אחד מבני הזוג. המצב הזה יהפוך את הדברים למקרה של הפסד בשביל בן הזוג השני.
ישנם מצבים שניתן יהיה לבצע הפרדה גם בחובות לעסק. ניתן יהיה לטעון שאמנם העסק הוא משותף, אך ההלוואה לא הייתה כדאית ונעשתה ללא התייעצות וקבלת הסכמה של בן הזוג השני.
שקיעה בחובות כבדים בשל היות אחד מבני הזוג מהמר
מקרים כואבים ומצערים הם כאשר אחד מבני הזוג הוא בעל נטייה להימורים והוא התמכר להימורים. ושלא יהיה ספק, בדרך כלל אדם שהוא מהמר זה משהו שהופך לממכר. הסיבה העיקרית היא מפני שהאדם מהמר פעם אחת, ואז אם הוא מצליח זה מדרבן אותו להמר על סכום גבוה עוד יותר. ואז הוא רק מעלה עוד ועוד את הסכומים, עד שפעם אחת הוא מקבל מכה כתוצאה מהפסד של סכום גבוה מאוד. אגב, גם אם ההימור הראשון נכשל, יתכן שהוא יהיה עם נטייה לנסות ולהמר שוב, ולו בכדי להחזיר לעצמו את ההשקעה הראשונית של ההימור שבו הוא הפסיד.
לכן, אם אדם הוא מהמר כרוני אז יש נטייה לשקיעה בחובות כבדים.
מה עושים במצב כזה?
פה הנושא הוא אחר. ראשית, בן הזוג השני יוכל לטעון שההימורים היו ללא הסכמתו. אגב, פעמים רבות זה אכן כך שזה נעשה ללא הסכמת בן הזוג השני. יתרה מזאת, פעמים רבות זה אף ללא הידיעה של בן הזוג השני.
במצב שבו ההימורים היו ללא הסכמת וידיעת בן הזוג השני, יהיה בסיס חזק להטיל את החובות על בן הזוג המהמר בלבד.
אך להיות בן הזוג מהמר יש השלכה מהותית ומשמעותית לא פחות. שכן, בן זוג מהמר יכול להוות עילת גירושין. כלומר תהיה לכך השלכה לגבי החיוב / פטור מתשלום הכתובה. כמו כן, יש לזה השלכות נוספות לעניינים נוספים בעקבות היות בן הזוג מהמר.
הוצאות מוזרות פתאומיות – מחשיד ומצריך בדיקה יסודית
ישנם מצבים שבהם בן הזוג שם לב לתופעה מוזרה מאוד.
נניח ובני הזוג חיים באופן סטנדרטי עם מאזן כלכלי טוב. אך פתאום קורה שהם נכנסים לחובות. ואז בן הזוג מתחיל לשים לב לאן הולך הכסף, ולא לגמרי מצליח להבין. הוא רואה שהכסף עובר למטרות שונות כמו קניות לא ברורות וכדומה.
זה יכול בהחלט להיות כתוצאה מבגידה של בן הזוג. זה לא מחייב כמובן, וזה יכול להיות מסיבות אחרות. זה יכול להיות אפילו מסיבות ראויות. אך עדיין זה מעורר חשד ומצריך בדיקה יסודית ומקיפה בכדי לשלול את האפשרות הזו.
ככל ומתברר שהכספים אכן עוברים למקורות שונים בעקבות בגידה, יהיו לכך השלכות רחבות היקף. אך כאשר אנחנו מתמקדים בעניין החובות שנצברו, הרי שהחובות יהיו רק על בן הזוג שנטל את החובות בלבד.
נטילת חובות מדומים – לעושק בן הזוג בהליך גירושין
ישנם מצבים שבהם אחד מבני הזוג מנצל את חוסר היציבות שמאפיינת את התקופה שבה מנהלים את הליך הגירושין.
מכיוון שככלל מחלקים את הרכוש המשותף באופן שווה, אז אחד מבני הזוג עלול לנסות ולהבריח נכסים. כלומר להמציא חובות לא קיימים בכדי להעלים את הנכסים באמתלא של חוב ישן.
יש דרכים כיצד להתמודד עם התופעה הלא פשוטה הזו. אך זה מצריך עבודה מאוד יסודית ודקדקנית ומתוך זהירות רבה. וזאת, בכדי לוודא שלא יווצר חלילה מצב של עושק כתוצאה מניצול של התקופה למטרות ציניות של העלמת רכוש והברחתו דה פקטו מבן הזוג השני.
צבירת חובות – כיצד להתמודד עם זה?
ככלל יש לדעת להימנע מצבירת חובות. זה נכון בין בני זוג שחיים בזוגיות טובה. וזה נכון פי אלף בבני זוג שהמערכת הזוגית שלהם מקרטעת ותקועה, ועל אחת כמה וכמה כאשר הזוגיות עלתה על שרטון והיא חלילה בדרך להתפרקות.
זה דורש להיות מודע באופן מלא לחשבונות של בן הזוג השני. לדעת כמה הוא מרוויח. כמה הוא משלם. לאן הולך הכסף. מה המאזן החודשי, ואיך זה עובד עם סכומים מדויקים ככל הניתן. העובדה שבן הזוג השני מודע לכך, יכול לסייע מאוד באופן שוטף, ולהציל לא מעט כסף ולחסוך הרבה מאוד עוגמת נפש ככל וחיי הזוגיות יגיעו למשב משמעותי.
חלוקת חובות בגירושין – 4 קטגוריות של חובות
ישנם 4 קטגוריות מרכזיות של חובות.
- חובות משותפות. הקטגוריה הראשונה של חובות זה בשביל הוצאות משק הבית המשותף. אלה חובות שהיו ידועות לבן הזוג השני. את החובות הללו מחלקים באופן שווה בין בני הזוג.
- חובות מופרדים. יש קטגוריה שניה של חובות. הקטגוריה השניה היא של חובות שנובעות מנטילת הלוואות וכדומה ללא ידיעת בן הזוג השני ולמען מטרה שאינה הוצאות סבירות של משק הבית המשותף. חובות אלה לא מתחלקים בין בני הזוג בהליך הגירושין. הפתרון לחובות הללו הוא שרק מי שנטל את החובות הוא זה שישלם, ובן הזוג השני לא יצטרך כלל לשלם על כך.
- חובות למטרות בעייתיות. ישנם חובות שמעבר להיותם לא משותפות, הן אף הולכות למקומות שמבחינת בית הדין נחשבות למפוקפקות ומהוות נקודה משמעותית ביותר לעניין ניהול הליך הגירושין. וזאת, אף מעבר לעניין הכספי המצומצם של סכום החובות.
- חובות פייק. ישנם בני זוג שמנסים להבריח נכסים ולהעלים רכוש. הם משתמשים בחובות שאינם קיימים במציאות בכדי להעלים את הרכוש. יש דרך להתמודד עם זה. זה יכול להיות מורכב. אך כאשר הדבר יתגלה, יהיו לכך השלכות חמורות מאוד על מי שביצע את המהלך של הברחת הרכוש תוך יצירת מצג שווא של חובות מדומים.
חלוקת חובת בגירושין – סיכום
כאמור, ישנם 4 קטגוריות של חובות. לכל סוג של חובות יש פתרונות אחרים וגישה אחרת כאשר זה מגיע לניהול הליך גירושין ברקע חובות.
כדאי מאוד לפנות לקבלת ייעוץ וייצוג מקצועי. פעמים רבות יש נטייה לנצל את המצב הראשוני שיש ערפל על כל המהלכים של שני בני הזוג, ואז יש נטייה לנצל את המצב לביצוע מחטפים. לכן, יש לעמוד על המשמר ולבדוק את בנושא באופן יסודי. יש לוודא שאתם לא נעשקים בגלל התנהגות לא הוגנת של בן הזוג השני.