הורות משותפת מזונות

הורות משותפת מזונות

הורות משותפת מזונות – הקדמה

המאמר הזה יעסוק בנושא הורות משותפת מזונות. האם צריך בכלל לשלם מזונות לילדים בהסדר של הורות משותפת?

אך לפני שניגע בכך, נסביר מה זה בעצם משמורת משותפת? כשזוג שהיה נשוי והחליט להיפרד הדבר החשוב דרך כלל עליו הם שמים דגש, הוא גידול הילדים. ולא פעם סלע המחלוקת העיקרי בין בני הזוג הוא דווקא על גידול הילדים.

'הסדר משמורת משותפת' הינו הסדר משפטי בהליך הגירושין. במסגרת ההסדר, חלים על האב ועל האם גם החובות וגם הזכויות המשותפות של הילדים.

חשוב לציין שההסדר של משמורת משותפת אינו אוטומטי. יש את הדרכים כדי להשיג הסדר של משמורת משותפת. אך ההסדר הזה בהחלט קיים במקרים רבים.

בהסדר משמורת משותפת ישנו יחס של הדיין המכריע אף לגובה ההכנסות של ההורים ולהסדר הספציפי בו הסכימו בני הזוג. לפי ההסכם המשותף שלהם יקבע הדיין אם יש צורך בתשלום נוסף של האב בשביל ילדיו. מה שנקרא 'תשלום מזונות הילדים'.

תשלום מזונות במשמורת משותפת

לפני שניכנס לפרטי החוק והקביעה של הרשויות במדינת ישראל לגבי תשלום האב למזונות במשמורת משותפת, יש לעשות הבחנה בנוגע לערכאה שדנה בכך. האם הדיון על המזונות נעשה בבית משפט לענייני משפחה או שהדיון נעשה בבית דין רבני.

דמי מזונות במשמורת משותפת בבית משפט לענייני משפחה

פסק דין שניתן בבית המשפט ביולי 2017 (919/15) ביצע מהפך בחוק מזונות הילדים. בפסק הדין קבע בית המשפט שילדים מעל גיל שש ומעלה חובת המזונות תהיה מוטלת על שני ההורים באופן שווה. זה לא יחול על האב בלבד כמו שהיה מוטל עד אז. פסק דין זה טלטל את המערכת המשפטית. הוא אחד מפסקי הדין הנודעים והמקיפים שעסקו בנושא.

לפי פסק הדין הנ"ל האב ישלם לאם על מזונות הילדים, רק במקרים שהוא מרוויח סך גבוה מהאם. או לחילופין אם אלה ילדים קטנים מתחת גיל 6. זאת, כמובן כל עוד וההסדר הוא של משמורת משותפת. שכן, ככל והסדר המשמורת הוא אחר, זה משפיע על היקף המזונות.

אגב, ככל והילדים מתחת לגיל 6, זה מקשה להשיג הסדר של משמורת משותפת. אם כי, זה לא מחייב.

הורות משותפת מזונות – בבית הדין הרבני

בתי דין רבניים אינם מחויבים בנושא הזה לפסקי בית משפט. ולפיכך עדיין בתי דין רבניים מטילים על האב דמי מזונות. זאת, על אף שהגיעו הצדדים להסכם של משמורת משותפת.

אולם ישנו הבדל משמעותי בפסיקת בית הדין בגובה המזונות. שכן, באם מדובר במשמורת משותפת, דמי המזונות יהיו מינימליים בלבד. לעומת זאת, אם הסדרי השהות של הילדים אצל האב מצומצמים יטיל בית הדין דמי מזונות גבוהים.

היכן דנים בנושא?

חשוב לציין, שישנה גישה ולפיה בית הדין הרבני כיום נטול סמכויות לדון במזונות הילדים כל עוד שיש התנגדות של אחד מהצדדים. אם כי, ישנן פסיקות בנושא לכאן ולכאן. כיום הנושא עודנו תלוי ועומד להכרעה של בג"צ.

אם שני ההורים לא מסתייגים באופן מפורש, בית הדין יראה את זה כהסכמה וסמכות לדון אף במזונות הילדים מלבד הגט והכתובה. לזה קוראים 'הסכמה מכללא'. זה יכול לכלול הסכמה מכוח ההתנהגות של הצדדים שהתחילו לדון בנושא ולא ערערו על עצם הסמכות לדון בכך בבית הדין הרבני.

סיכום

לסיכום: ישנו הבדל בנושא בין הגישה של בית הדין הרבני לבין הגישה של בית המשפט לענייני משפחה.

לפעמים יש פערים של הרבה מאוד כסף בין 2 הגישות הללו.

לכן, כדי לפנות לטוען רבני לענייני משפחה בכדי לקבל את הליווי המקצועי בכדי שלא תפסידו את כספכם. וכן בכדי לוודא שטובתם של הילדים תישמר באופן הכי יעיל ומקצועי.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה