יחסי ממון – הדין הנוהג כיום
נושא שרבים מבלבלים בין כמה מושגים נפוצים זה הנושא של יחסי ממון בין בני הזוג ולאחר הגירושין. יש כמה מושגים הנוגעים לסוגיה זו. במאמר זה נעסוק בנושא חשוב זה.
יחסי ממון מכוח החוק
יש חוק מיוחד לנושא של אופן חלוקת הרכוש בתהליך של גירושין. החוק הזה הינו חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973.
החוק למעשה מסדיר את החלוקה השווה בנכסים המשותפים לבני הזוג. לפי החוק, אם הצדדים לא ערכו ביניהם הסכם ממון, הרי שיחלקו את הרכוש המשותף לצדדים באופן שווה בין בני הזוג. זאת, למעט מספר נכסים שאותם החוק מחריג. כך למשל, ירושה זה יוצא דופן. שכן, את הירושה לא מחלקים בין בני הזוג. לכן, אם ערכו את הצוואה באופן יעיל מבחינה משפטית, הרי שהירושה תהיה רק בבעלות של המוטב בצוואה ולא לבן/בת הזוג.
נדגיש: החוק לא עוסק בנכסים של אחד הצדדים בלבד. הוא עוסק רק בנכסים ובזכויות המשותפות לצדדים.
כוונת שיתוף – הפסיקה העדכנית
קיים רובד נוסף לעניין יחסי ממון בין בני הזוג וחלוקה של הרכוש. זה לא קיים בחוק עצמו, אך הוא בהחלט קיים ואף נפוץ מאוד בפסיקה. וזה: כוונת השיתוף.
כוונת השיתוף אומרת למעשה את הדבר הבא. אמנם הנכס נמצא בבעלות של אחד מבני הזוג בלבד. אך ישנה הוכחה והתרשמות שבן הזוג הרשום בנכס התכוון לשתף את בן הזוג השני באותו הנכס. במצב הזה, יפסקו שהנכס מתחלק באופן שווה בין בני הזוג. וזאת, על אף שהנכס הוא רשום רק על שם בן הזוג.
כמובן שהנושא של כוונת שיתוף מעורר מחלוקת במקרים רבים. שכן, זה מושג מעט כללי. לא שייך להגדיר אותו בקווים חד משמעיים של שחור ולבן, אלא יש הרבה שטח אפור באמצע. להלן נביא כמה פרמטרים שמשתמשים בהם על מנת לבחון האם יש כוונת שיתוף בנכס בין בני הזוג או שאין את כוונת השיתוף.
כוונת שיתוף – פרמטרים למבחן
בבואנו לבחון אם יש כוונת שיתוף בנכס, יש מספר פרמטרים שניתן לבדוק על מנת להכריע בנושא. להלן נציין כמה פרמטרים, אך כמובן שכל מקרה לגופו ובכל מקרה יבחנו את נושא כוונת השיתוף. כמו כן, הפרמטרים שלהלן אינם מכריעים ב 100%, אלא זה חלק מרכזי בשקלול בטרם ההכרעה.
- משך הנישואין. ככל שבני הזוג חיו יחד משך זמן ארוך, יש סבירות גבוהה לכך שהתכוונו לשתף בנכסים.
- פעילות משותפת באותו הנכס. למשל, אם שני בני הזוג שיפצו דירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג בלבד, זה כנראה יעיד על כוונת שיתוף.
- הודאה של בן הזוג הרשום בנכס. ככל שבן הזוג הרשום בנכס הודה בעבר על כך שהוא מתכוון לשתף את בן הזוג השני באותו נכס, זה יוכל להעיד על כוונת שיתוף.
- נטילת חוב משותף על הנכס. ככל ולצדדים יש חוב משותף על הנכס (כמו למשל משכנתא על הדירה וכדומה), הרי שסביר שההכרעה תהיה שהייתה כוונת שיתוף.
יחס ממוני בין בין זוג – סיכום
לסיכום, ישנם שני רבדים להתייחס אליהם בכל הנוגע ליחסי ממון בהליך גירושין.
- מבחינת החוק היבש. שם קובע החוק שמחלקים את רוב הנכסים המשותפים לצדדים.
- הפסיקה העדכנית בנושא. לפי זה יחלקו את כל הרכוש שהייתה בהם כוונה לשיתוף בין בני הזוג. זה הגדרה רחבה למדי. במקרים שבהם יש מחלוקת אם הייתה כוונת שיתוף או לא, תכריע על כך הערכאה המשפטית. אגב, זה מאוד נפוץ שיש מחלוקת על נושא זה.
הנושא של חלוקת הרכוש בהליכי גירושין הוא מורכב מאוד. לשם כך, כדאי לפנות לטוען רבני מוסמך ובעל ניסיון רב בדיני משפחה שיוכל לייצג אתכם בכבוד ולמקסם את ההצלחה שלכם בתיק.
בהצלחה!