החזקת ילדים בגירושין – היכן יגדלו הילדים?
אחד הנושאים שהם הכי חשובים בגירושין, זה הנושא של החזקת ילדים בגירושין. בכך נעסוק במאמר זה.
כל זוג שנישא והתחתן כדין בבית הדין הרבני ישנה עליו חובה לדאוג לכל צרכיו ועניינו של ילדיו הנולדים לו ולאשתו במהלך שנות נישואיהם.
לפי ההסדר החקיקתי במדינת ישראל הוריו הביולוגים של הקטינים הם האפוטרופוסים הטבעיים שלהם. כך קובע סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. גם לאחר פרידה או גירושין של ההורים, שני ההורים נשארים האפוטרופוסים לילדיהם הקטנים. הם אחראים במשותף לכל ההחלטות הנוגעים לגידולם ולחינוכם של הילדים, תוך דאגה ושמירה לצרכיהם ולשלומם.
החזקת הילדים בגירושין – איזו ערכאה מוסמכת להכריע בנושא חשוב זה?
הסמכות הערכאות לדון בענייני משמורת הילדים לאחר גירושין, נתונה לבית משפט לענייני משפחה ו/או לבית הדין הרבני.
בפועל הסמכות קיימת בערכאה שבה החלו הצדדים את תהליך תביעת הגירושין.
בנוסף, הנושא של החזקת הילדים הוא כרוך מעצם טיבו וטבעו לתביעת הגירושין. כלומר, אם אחד הצדדים הגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני, הרי שהנושא של החזקת הילדים יידון בבית הדין הרבני. זאת, בתנאי שהצד השני לא הקדים לפתוח תיק של החזקת הילדים בבית המשפט לענייני משפחה.
סוגי המשמרות הקיימים
ישנם סוגים שונים של הסדרים בכל הנוגע לילדים בהליכי גירושין.
משמורת יחידנית – כאשר אחד ההורים נוטל על הילדים חזקה מלאה. דבר זה נפוץ כאשר אחד מההורים אינו נמצא בארץ לתקופה ממושכת. לחילופין, זה קיים כאשר אחד ההורים אינו כשיר כלל לגדל ולטפל בילד. זה יכול להיות על רקע רפואי או נפשי, או מכל סיבה אחרת.
משמורת משותפת – בהם ההורים הגרושים חולקים יחד את הנטל בגידול הילדים. נטל הכולל את דאגתם לכל צרכיהם של הילדים, ומשמעותה של משמורת משותפת שגם בחלוקת זמן שהות הילדים מתחלקים בהם ההורים יחד.
אגב, חשוב להבהיר שיש הבדל בין נושא האחריות ההורית לבין היקף המשמורת. גם אם ההסדר הוא שהילדים נמצאים אצל אחד ההורים, זה לא שולל את הזכויות של ההורה השני בכל הנוגע לאחריות על הילדים. כל דבר הקשור להכרעות בכל הנוגע לילדים, יצטרך להיות בהסכמת 2 ההורים. ככל ואין הסכמה על דבר מסוים, תכריע על כך הערכאה המשפטית.
חזקת הגיל הרך
סעיף 24 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מורה כי במקרה שההורים לא מגיעים להסכמה, הערכאה המשפטית רשאית להחליט מי הוא זה שיחזיק בקטין.
אולם החוק הזה מגביל וקובע "ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אימם אם אין סיבה מיוחדת להורות אחרת". כך כתוב בפירוש בסעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
לא פעם בית הדין יכריע שגם ילדים מל גיל 6 ישארו אצל אימם כל עוד שישנם כאן עוד ילדים מתחת גיל 6. וזאת, על מנת שלא להפריד בין האחים.
עקב ריבוי הפרטים והמשתנים מומלץ להיפגש ולהתייעץ עם טוען רבני, מומחה בדיני משפחה. הוא יידע כיצד להגיע לתוצאה הכי טובה בשבילכם, ובעיקר בשביל הילדים שלכם.