משמורת לאם
מאמר זה יעסוק באפשרות של משמורת לאם, והאם יש היתכנות שהמשמורת תהיה רק אצל האמא?
איך מחליטים על המשמורת?
ראשית, חשוב להבהיר שלמרות שהצדדים יכולים להתדיין ביניהם על היקף המשמורת, מבחינת בית הדין ובית המשפט זה לא ממש מעניין. מה שמעניין אותם זה לא מה כל צד רוצה, אלא מה הכי טוב לילדים.
בדרך כלל כאשר יש סכסוך בין 2 צדדים, הערכאה המשפטית בוחנת מה הכי נכון וצודק מבחינת הצדדים. במקרה של קביעת הסדר המשמורת זה בכלל לא רלוונטי. צד אחד יכול להיות צדיק ממש, והצד השני יכול להיות שקרן ורמאי, אבל מבחינת בית הדין ובית המשפט זה לא מעניין כשהם באים לקבוע את המשמורת. הם יתייחסו רק לדבר אחד בלבד: טובת הילד.
אכן, טובת הילד הוא מושג גמיש שפעמים רבות אפשר לראות אותו בזוויות אחרות. כך למשל, בית הדין יכול להכריע שטובת הילד להיות במשמורת לאם, בו בזמן שהרכב אחר היה יכול להחליט שטובת הילד הוא משמורת משותפת בנסיבות הללו. כך שבחלט יתכנו חילוקי דעות בנוגע לתשובה מהי טובת הילד, אך הכיוון של כל הערכאות יהיה דומה. כולם יתייחסו לטובת הילד בלבד.
משמורת לאם – עניין של גיל הילד?
יש 2 סיבות מרכזיות להכריע על משמורת מלאה לאם.
- האמא היא הורה טוב, והאבא לא מתפקד באופן נכון וטוב. ואם נדייק, טובת הילדים היא להיות אצל האמא. זה יכול להיות מסיבות רבות. כך למשל, שהאבא פוגע בילדיו. זה גם יכול להיות בגלל סיבות פחות בעייתיות. כך למשל, במצב בו האבא הוא הורה טוב, אך בחר לעבור להתגורר בעיר רחוקה מאוד מהאמא. במצב כזה טובת הילדים נפגעת כתוצאה מטלטול של נסיעות ארוכות מהורה אחד למשנהו.
- חזקת הגיל הרך. ישנה תפיסה ולפיה טובת ילד קטן (עד גיל שש) היא להיות אצל האמא. התפיסה הזו קיימת בחוק באופן מפורש. החוק קובע שילדים עד גיל שש יהיו אצל האמא, אלא אם כן ישנה הוראה אחרת. אם כי לעניין חזקת הגיל הרך, אפשר להגדיר את זה כ"חצי אות מתה" בספר החוקים. מצד אחד ישנן פסיקות המתבססות על חזקת הגיל הרך בקביעת המשמורת. אך מאידך, פסיקות רבות קובעות שחזקת הגיל הרך לא מאוד רלוונטית (כמו למשל, פסיקה זו של ביהמ"ש לענייני משפחה בת"א). יתרה מזאת, נעשו ניסיונות רבות לבטל כליל את חזקת הגיל הרך, ולקבוע שהמשמורת תהיה בהתאם לטובת הילדים בלבד וללא קשר לחזקת הגיל הרך.
סיכום
ההחלטה על משמורת הילדים תהיה בהתאם לטובת הילדים. ברמת העיקרון אין עדיפות לאמא על האבא (או להיפך). אך מאידך, יש מצבים ופסיקות הנותנות עדיפות מובנית לאמא בהסדר המשמורת.
לכן, כדי למקסם את ההצלחה בנוגע למשמורת הילדים, כדאי לפנות לטוען רבני שייצג אתכם בדרך להצלחה.
בהצלחה!