תביעת דמי מזונות

תביעת דמי מזונות

תביעת דמי מזונות

מאמר זה יעסוק בתביעת דמי מזונות. המזונות כוללים מזונות אישה ומזונות ילדים.

 

מזונות אישה

עד לגירושין האישה זכאית לקבל דמי מזונות אישה. הסיבה היא משום שלפי ההלכה על הבעל לפרנס את אשתו. כלומר ההכנסות של האישה שייכים לגבר, ואילו הגבר צריך לפרנס את אשתו. האישה יכולה כמובן להחליט שהיא מעדיפה לא לקבל מהבעל את המזונות ולא להעביר לו את המשכורת. אבל הבעל לא זכאי להתנות שלא יקבל את המשכורת של אשתו ולא ישלם לה מזונות.

לסיכומו של דבר: כשהאישה מרוויחה משכורת גבוהה, לא שווה לה להעביר את המשכורת לבעל. עדיף לה להישאר עם המשכורת שלה. כמובן שבמצב כזה היא לא תקבל מזונות. אבל כשהאישה מרוויחה שכר גבוה, עדיף לה לא לקבל מזונות ולא להעביר את המשכורת שלה. לעומת זאת כשהאישה מרוויחה סכום נמוך, שווה לה להעביר את המשכורת הדלה שלה לבעלה ולקבל ממנו את דמי המזונות המגיעים לה על פי הדין.

 

מזונות אישה לאחר הגירושין

לאחר שהאישה מתגרשת, היא כבר לא זכאית כלל לדמי המזונות. הסיבה היא משום שכל החיובים שהיו לבעלה כלפיה, פוקעים ברגע הגירושין. לכן בכל מצב האישה כבר לא תקבל דמי מזונות לאחר הגירושין.

 

תביעת דמי מזונות הילדים

בנוסף על החיוב של הבעל בתשלום מזונות לאשתו, יש עליו גם חיוב לשלם מזונות לילדיו. חובה זו הינה סבוכה מעט, וקיימים בה הבדלים רבים בין הגישה הנהוגה בבית המשפט לבין הגישה הקיימת בבתי הדין.

ככלל יש על כל אבא חובה לזון את ילדיו. החובה הזו קיימת ברמות שונות. עד שהילדים בני שש, החובה היא ברמה הגבוהה ביותר. לאחר גיל 6, החובה פוחתת מעט, אבל עדיין קיימת.

כיום החובה לשלם מזונות לילדים התרחבה מאוד. היא קיימת באופן כמעט מלא עד שהילדים יהיו בני 18. כאשר אם הילדים אינם עובדים, החובה תישאר עד לגיל 21. אם כי במצב זה שיעור גובה המזונות יהיה נמוך יותר ויעמוד על שליש מגובה המזונות הרגילים.

ככלל ניתן לומר שלעיתים חובת תשלום המזונות קיימת גם על האמא, אבל לא תמיד. נושא זה הינו מורכב יותר. בין השיקולים בקביעת גובה המזונות נמדדים המשכורות של ההורים והאם יש פערים משמעותיים ביניהם בשכר. כמו כן מתבססים על סמך הסדר המשמורת ומחלקים את הנשיאה בנטל המזונות בהתאם להיקפי המשמורת שנקבעו במקרה הספציפי.

 

לקריאת המאמר העוסק במחשבון גובה תשלום המזונות על כלל המרכיבים השונים, לחצו כאן.

 

תביעת דמי מזונות – היכן תובעים?

בתיק הגירושין יש בדרך כלל נושאים רבים. ולעיתים בכל נושא ידונו בערכאה אחרת. זאת בהתאם לכללי הסמכות. בנושא תביעת דמי מזונות הילדים, היו הבדלים רבים בפסיקה. בעבר היו יכולים לתבוע הן בבית המשפט והן בבית הדין. כיום הנושא נמצא בסימן שאלה גדול. ישנה פסיקה של בג"צ הקובעת שצריך את הסכמת הצדדים לדון בפני בית הדין הרבני בכדי שיהיה ניתן להגיש את תביעת מזונות הילדים לבית הדין הרבני. אולם, ישנה גישה הסוברת שפסיקה זו כבר אינה רלוונטית להיום. יש על כך אף עתירה שתלויה ועומדת בפני בית המשפט העליון.

לכן ככלל אם הצדדים מסכימים ניתן יהיה להגיש את תביעת המזונות לבית הדין הרבני. אם אין הסכמה בין הצדדים על הגשת התביעה, על פי החוק היבש אפשר להגיש את התביעה לבית הדין הרבני. על פי פסיקת בג"צ הדבר אינו אפשרי. כיום אין הכרעה חד משמעית בנושא, והדבר נידון בבג"צ.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה