מזונות ילדים משמורת אב
מאמר זה יעסוק בנושא מזונות ילדים כאשר יש משמורת אב.
כשמדברים על תשלום של מזונות הילדים, הסיטואציה העומדת בראש של רובנו הינה שהילדים נמצאים אצל האמא, והאבא משלם מזונות בשביל צרכי הילדים.
אכן בחלק מהמקרים, זוהי הסיטואציה הקיימת. אולם בדרך כלל המשמורת הינה משמורת משותפת, ואז גם היחס של תשלום המזונות הינו אחר.
השאלה היא מה עושים כאשר המשמורת הינה מלאה אצל האבא? האם במצב כזה האמא תשלם לאבא דמי מזונות עבור הילדים?
הלכת שוויון בנטל המזונות
עד לא מכבר, החובה לשלם את דמי המזונות היו על האבא בלבד. אמנם במצבים חריגים, הייתה חובה גם על האמא. אולם ככלל החובה הייתה על האבא בלבד.
בית המשפט העליון הפך את הנושא ושינה בצורה דרמטית את היחס לחיוב בתשלום המזונות. בפסק הדין הידוע בבע"מ 919/15 שינה בית המשפט העליון את כל היחס הנוגע לתשלום המזונות.
בית המשפט העליון קבע שהתשלום של המזונות אינה רק חובה של האבא לשלם עבור ילדיו. אלא החובה היא של 2 ההורים לשלם עבור ילדיהם.
כלומר במצב שבו המשמורת תהיה מלאה אצל האבא, יוכלו לחייב את האמא בתשלום דמי המזונות. אמנם הדבר אינו וודאי. אם יש פערים גדולים בשכר בין 2 ההורים, תהיה לכך השלכה ממשית בנוגע לדמי המזונות. אולם ככלל הקביעה בנוגע למזונות תהיה ביחס שבין זמני המשמורת לבין פערי השכר שבין ההורים.
הגישה בבתי הדין הרבניים
בבתי הדין הרבניים הגישה היא יותר שמרנית. הגישה קובעת שחובת האמזונות הינה על האבא. אולם גם בבתי הדין הרבניים מחלחלת התפיסה שמשנה את הכללים וקובעת נורמות חדשות. כיום ניתן למצוא אף פסקי דין בבתי דין רבניים הקובעים שלאמא יש חיוב בתשלום המזונות.
כלומר המהפכה שהחלה מבית המשפט העליון מחלחלת אט אט אף לבתי הדין הרבניים, אולם לא בצורה מלאה.
מזונות ילדים משמורת אב – סיכום
לסיכום: בעבר הגישה הייתה שרק האבא הוא זה שמשלם את מזונות הילדים. בע"מ 919/15 שינה את הכלל הזה מן היסוד. לפי הפסיקה הזו (המחייבת את בתי המשפט), החובה הינה שווה בין 2 ההורים. בבתי הדין הרבניים התפיסה היא שחובת המזונות הינה על האבא בלבד. אולם גם בבתי הדין הרבניים נכנסה התפיסה החדשה המאזנת במעט את החובה הבלעדית של האבא בתשלום דמי המזונות.
לכן כדאי לפנות לטוען רבני שיידע למנף את מצבכם בצורה הטובה ביותר גם בנוגע לדמי המזונות.