מזונות חזקת הגיל הרך

מזונות חזקת הגיל הרך

מזונות חזקת הגיל הרך

מאמר זה יעסוק בנושא תשלום דמי מזונות בחזקת הגיל הרך. תחילה נקדים את ההקדמה הנדרשת הנוגעת ל 2 מושגים מרכזיים אלה. לאחר מכן ננתח את המשמעות של תשלום המזונות במצב של חזקת הגיל הרך.

 

מזונות הילדים

הן לפי ההלכה והן לפי החוק, על ההורים לפרנס את הילדים עד לגיל מסוים. בנושא הזה עצמו אין הבדל בין ההלכה לבין החוק. אולם בפרטי הנושא הזה יש הבדלים רבים בין ההלכה היהודית לחוק האזרחי.

כך לדוגמא, לפי ההלכה החיוב העיקרי הינו על האבא. האמא חייבת בכך רק במצבים מסוימים וברמת חיוב פחותה משל האבא. אולם באופן כללי האבא הוא זה שחייב לשלם את המזונות לילדים. לעומת זאת בחוק אין הבדל מהותי בין שני ההורים, ושניהם חייבים לפרנס את ילדיהם.

 

חזקת הגיל הרך

חזקת הגיל הרך נקבעה בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. לפי החוק ילדים עד לגיל 6 יהיו במשמורת של האמא בלבד. הם אמנם ישהו גם אצל האבא, והאבא גם יהיה שותף בהחלטות הנוגעות לילדיו. אולם ברוב המכריע של הזמן הילדים עד לגיל 6 יהיו אצל האמא.

הקימו את ועדת שניט (בראשות הפרופסור דן שניט) במטרה לבחון את חזקת הגיל הרך. הוועדה המליצה לבטל את חזקת הגיל הרך. לכן כיום גם בתי המשפט אינם עושים שימוש גורף בחזקת הגיל הרך. אמנם זה נשאר בחוק, ואכן במקרים מסוימים עושים בכך שימוש. אבל כיום מחליטים בהתאם לטובת הילד ללא קשר לחזקת הגיל הרך.

 

מזונות הילדים – לפי משמורת?

קיימים הבדלים בפסיקה בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט לענייני משפחה.

הגישה של בתי הדין הינה שהחובה לפרנס את הילדים הינה על האבא. לכן מטילים את עיקר ההוצאה הכספית על האבא. אמנם במקרים מסוימים יקבעו שחובת המזונות תהיה בסכום נמוך יותר. לעיתים יקבעו שגם האמא צריכה לשאת בנטל ולשלם את המזונות. אולם ככלל הגישה היא שמחייבים יותר את האבא.

לעומת זאת הגישה בבתי המשפט היא יותר שוויונית. מחייבים את שני ההורים לשלם את המזונות.

ב 2 הערכאות יתנו את הדעת גם על פערי ההכנסות של 2 הצדדים (אם יש פער משמעותי ביניהם). כמו כן נושא המשמורת יתפוס מקום מרכזי בקביעה של גובה תשלום המזונות. זאת כאשר לדוגמא בבתי המשפט לעיתים כלל לא יקבעו חובת מזונות (כמו לדוגמא אם יש משמורת משותפת).

 

מזונות חזקת הגיל הרך – ההשפעה

יחד עם זאת, הפסיקות הינם שעד גיל 6 האבא הוא זה שישלם את דמי המזונות. זאת בהתאם לחזקת הגיל הרך. אמנם זה לא קיים תמיד, אך זהו הכיוון הכללי.

מכיוון שנושא תשלום המזונות הינו סבוך ואף עומד בלב המחלוקת שבין הערכאות השונות, לכן כדאי לפנות לטוען רבני מקצועי שיש לו את הרקע המתאים כדי שיידע לתת לכם את המענה הנכון.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה