משמורת משותפת לילדים מתחת לגיל 6 – אפשרי?
האם משמורת משותפת לילדים מתחת לגיל 6 זה משהו אפשרי בכלל?
אתם שוקלים להתגרש בזמן שיש לכם ילדים קטנים?
אם כן, אתם בטח שואלים את עצמכם איך קובעים את הסדר המשמורת במצב כזה.
האם במצב כזה אפשר לקבוע חלוקה שווה של זמני השהות? האם יש יתרון בסיסי לאחד ההורים, והאם אפשר להשלים את הפער ככל ויש כזה?
כמובן שכל הליך כזה יהיה או בהסכמה או באמצעות תביעה בעניין זמני השהות. אך האם התוצאה של השגת משמורת משותפת לילדים מתחת לגיל 6 זה משהו ריאלי בכלל?
נעשה סדר בדברים.
איך קובעים את חלוקת זמני השהות?
למעשה, יש כלל יסודי מאוד שקובע איך קובעים באיזה צורה לחלק את זמני השהות.
מה שקובע את הדבר הזה הוא פרמטר אחד מרכזי: טובת הילד.
אפשר לדון מהי בדיוק טובת הילד בכל אחת מהסיטואציות. אך מה שברור הוא שתמיד יש צורך לבדוק מהי טובת הילד. רק לאחר מכן – ועל בסיס המסקנה הנוגעת לשאלה בדבר טובת הילד – יחליטו על הסדר של זמני השהות.
פעמים רבות יסתייעו בעזרתם של עובדים סוציאליים. הם יבדקו את ההורים ואת טובתם של הילדים ויגישו תסקיר עו"ס. הערכאות המשפטיות לרוב (ממש לא תמיד) יקבלו את ההמלצות של העו"ס. אם כי, ניתן בהחלט לתקוף משפטית את החלטת העו"ס. ולכן, תסקיר עו"ס זה ממש לא החלטה קובעת אלא המלצה גרידא. המלצה שיש לה משקל רב, אך בהחלט לא מוחלט.
אם כך, לכאורה הנושא הזה הוא מאוד דינמי. בכל פעם יחליטו על זמני השהות בהתאם לנסיבות הספציפיות ובהתאם לזהות ההורים והילדים ותוך בחינה מה טוב לילדים.
זה נכון מאוד, אך יש נקודה נוספת שחשוב לזכור.
יש מצבים שבהם לאחד ההורים יש יתרון מובנה ובסיס על ההורה האחר. זה יתרון בלבד. זה לא מחייב שזה תמיד יבוא לידי ביטוי בהחלטה הסופית שתינתן. אך זה בהחלט אומר שיש צורך לשכנע למה במקרה הזה היתרון להורה האחר אינו רלוונטי.
משמורת משותפת לילדים מתחת לגיל 6 – מה זה שונה מילדים גדולים?
כאשר עוסקים בהסדר של משמורת משותפת לילדים מתחת לגיל 6, נתחיל מהנושא החוקי.
החוק לכשרות משפטית ואפוטרופסות קובע את הנושא של חזקת הגיל הרך.
לפי החוק, במקרה של גירושין הרי שהילדים עד לגיל 6 יהיו אצל האמא. זאת, ככל ואין נסיבות המביאות את הערכאה המשפטית להחליט אחרת.
כלומר, החוק נותן לערכאות המשפטיות (בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה) להכריע בנושא בכפוף לשיקול דעת פרטני. אם כי, החוק מתווה כיוון כללי. קרי, ככלל הילדים בגיל הזה אמורים להיות אצל האמא בהעדר שיקולים אחרים המביאים להסקת מסקנה שתביא להחלטה שיפוטית אחרת.
חזקת הגיל הרך – נימוקים בעד ונגד
הנושא של חזקת הגיל הרך הפך לשנוי מאוד במחלוקת.
יש נימוקים רבים בעד ונגד הנושא של חזקת הגיל הרך.
המצדדים בחזקת הגיל הרך מונים את היתרונות הגלומים בהסדר הזה. לצד זאת, המתנגדים לחזקת הגיל הרך מונים אף הם את הפגמים המהותיים הקיימים בחזקת הגיל הרך.
חזקת הגיל הרך – היתרונות
בין היתרונות של חזקת הגיל הרך:
- הוא פותר סכסוכים רבים על הילדים. מאוד ברור איפה הילדים נמצאים, ולכן המריבות בין ההורים הופכות לפחות דומיננטיות, מה שמוביל את הילדים לגדול עם וודאות ועם תחושה יותר טובה ונעימה.
- יש נטייה לומר שילדים בגיל הרך צריכים אמא תומכת ואוהבת וכי האמא יודעת לטפל בילדים רכים בצורה טובה יותר.
- בגילאים הקטנים כאשר התינוק יונק, הוא צריך את האמא ולו ברמה הטכנית בכדי לינוק.
מאידך גיסא, המתנגדים לחזקת הגיל הרך דוחים את הדברים ומונים חסרונות רבים לחזקת הגיל הרך.
חזקת הגיל הרך – החסרונות
בין החסרונות של חזקת הגיל הרך ניתן למנות:
- הילדים צריכים גם אבא וגם אמא. העובדה שהילד נמצא בקשר עם האמא וכמעט ואינו בקשר עם האבא פוגעת באבהות של האבא ובקשר שלו עם ילדיו ואף בילדים עצמם הצריכים קשר עם האבא.
- הפגיעה בקשר של הילדים עם האבא לא ייגמר בגיל 6, מכיוון שנקודת הפתיחה של האבא היא מנקודה נמוכה יותר של קשר פחות רציף. ולכן הפגיעה תהיה גם עתידית.
- יש אבות שהם יכולים להיות מאוד דומיננטיים בגידול הילדים כולל בגיל הרך. לכן לא נכון יהיה לקטלג קטגורית ולקבוע את זמני השהות בהתאם לחלוקה בין "אבא" לבין "אמא". במקום זה, יש לבחון בכל מקרה לגופו ובהתאם לבחינה פרטנית של זהות ההורים והתפקוד שלהם הספציפי.
משמורת משותפת לילדים מתחת לגיל 6 – בראי הפסיקה
החוק אמנם מגדיר את המושג של חזקת הגיל הרך. יחד עם זאת, הפסיקה כמעט עיקרה את חזקת הגיל הרך מתוכן ממשי.
לפי פסיקות רבות ועדכניות חזקת הגיל הרך זה מושג שעבר עלו הקלח. אי אפשר לומר שהוא כבר לא רלוונטי בכלל, כי עושים בזה עדיין שימוש מעת לעת. יחד עם זאת, השימוש במושג של חזקת הגיל הרך ייעשה במשורה ובמקרים ספציפיים ולא באופן גורף.
כיום, גם בכל הנוגע לילדים מתחת לגיל 6, כאשר קובעים את הסדר זמני השהות בוחנים את טובתם של הילדים לאחר בחינה ספציפית של שני ההורים ולא בהתאם לחזקת הגיל הרך.