תביעת גירושין ברבנות – כיצד?
אתם רוצים לפתוח בתביעת גירושין ברבנות?
בן או בת הזוג רוצים לפתוח בהליכי גירושין?
חשוב לדעת את הפרוצדורה. לכן, הכנו מדריך שמפרט צעד אחר צעד איך לנהל את הליך הגירושין.
בגדול יש כמה נקודות שחשוב לדעת לפני שמנהלים את הליך הגירושין. נסקור את הדברים בקצרה, ואז נרחיב על כל אחד מהנושאים הללו.
- פתיחת הליך ליישוב סכסוך.
- לנסות להגיע להסכמה על הגירושין ועל כלל הנושאים הכרוכים לגירושין.
- להגיש תביעת גירושין.
- לקבל החלטה מקצועית היכן לנהל את יתר הנושאים הקשורים לגירושין.
- להגיש תביעה (כרוכה או רגילה) בשאר הנושאים.
- לשלם אגרה.
- לשכור שירותי ייצוג מקצועיים.
- במידת הצורך לקבל סיוע מקצועי מאנשי מקצוע נוספים.
כעת נסביר את הדברים בתוספת הסבר.
1. פתיחת הליך ליישוב סכסוך
לפי החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה, לא תוכלו ישר לפתוח בתביעת גירושין. לשם כך, יש לפתוח קודם כל בהליך ליישוב סכסוך.
בהליך ליישוב סכסוך – כשמו כן הוא – מנסים ליישוב את הסכסוך בין בני הזוג. אם באמצעות הליך גישור ואם באמצעות כלים אחרים כמו טיפול זוגי ועוד.
להליך הזה מקציבים 60 יום. לעתים מאריכים את ההליך לפרק זמן נוסף.
לאורך כל ההליך ליישוב סכסוך, לא ניתן להגיש תביעות בנוגע לגירושין. יש לכך מספר חריגים בכל הנוגע לסעדים זמניים או דחופים. במקרה כזה מנהלים הליך מהיר בנוגע לאותם סעדים.
2. תביעת גירושין ברבנות בהסכמה
תמיד עדיף להגיע להסכם מאשר לריב על הדברים.
כך זה בכל נושא בחיים. כך זה גם בכל הנוגע להליכי הגירושין.
אם הצלחתם להגיע להסכמה, תוכלו לעגן את זה במסגרת הסכם גירושין ולהביא את ההסכם לאישור ערכאה משפטית (בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה). לאחר שהערכאה המשפטית אישרה את ההסכם, יש להסכם תוקף של פסק דין. ככלל קשה מאוד (עד כמעט בלתי אפשרי) לבטל הסכם גירושין. זאת, למעט הסעיף של המזונות וזמני השהות שאותם אפשר יחסית לשנות בהתחשב בשינוי נסיבות ובתנאים מסוימים.
הערכאות המשפטיות לרוב נוטים לאשר הסכמי גירושין. גם הם מעדיפים לאשר את הסכמי הגירושין ולחסוך את הבירוקרטיה ולהוריד להם מהראש את העומס הקיים גם כך על המערכת המשפטית.
ככל ולא הצלחתם להגיע להסכם, תוכלו לפנות להליך של גישור בכדי לנסות ולהגיע להסכמות. ככל והסכסוך ביניכם מתאים להליכי גישור ואתם חפצים לסיים את הסכסוך בהסכם, הליך הגישור בדרך כלל מביא לתוצאות מאוד טובות ועם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.
אגב, אם הגעתם להסכמה, זה חוסך לכם לא רק הרבה מאוד כסף וכאב ראש ועוגמת נפש הכרוכה בניהול מאבקים משפטיים, אלא גם הרבה מאוד זמן. מרגע שהגעתם להסכם ועד לאישורו והגירושין בפועל זה עניין של ימים אחדים בלבד. לעומת ניהול מאבקים משפטיים שאורכים חודשים ארוכים ואף שנים. אין ספק שיש יתרון מרכזי מאוד בגירושין בהסכמה.
יתרה מזאת, אם אתם חפצים להתגרש בהסכמה לא תצטרכו לפתוח בהליך ליישוב סכסוך. זה חוסך לכם זמן, בירוקרטיה מיותרת ואף הון רב.
3. הגשת תביעת גירושין ברבנות
בכדי להתגרש (שלא בהסכמה) תצטרכו להגיש תביעת גירושין ברבנות. רק בית הדין הרבני הוא המוסמך לדון ולהכריע בתביעת גירושין בין בני זוג יהודים. לכן, אין פה שיקולים לאן לפנות בנושא.
בנוסף, הנושא של הגירושין עצמם הוא נושא הלכתי מובהק והנימוקים בנושא הינם הלכתיים נטו. לכן, חשוב להבין את השפה המקצועית ההלכתית אשר לפיה דנים בבית הדין הרבני, במיוחד בנושא הגט.
משלב הגשת התביעה יקבעו לכם מועד לדיון. בדרך כלל זה הליך של כמה חודשים עד למועד הדיון בפועל. לאורך כל הזמן הזה תוכלו להגיש בקשות, תגובות, והחלטות יכולות להינתן אף בתוך זמן זה.
4. החלטה מקצועית היכן לנהל את הנושאים הרלוונטיים לגירושין
בשלב זה תצטרכו לבדוק היכן עדיף לכם להגיש את התביעות בנושאים הקשורים לגירושין.
בין הנושאים הללו אפשר למנות את הנושאים הללו:
- זמני השהות עם הילדים.
- תביעת מזונות אישה.
- תביעת מזונות הילדים.
- חלוקת רכוש.
אגב, את תביעת הכתובה ניתן להגיש רק לבית הדין הרבני. זאת, בשל העובדה כי הכתובה הינו במעמד הלכתי נטו, והחוק מסדיר את הסמכות הבלעדית של בית הדין הרבני לדון בכל הנוגע לכתובה.
הסיבה שתצטרכו להחליט היכן לדון בנושאים הקשורים לגירושין היא בשל הפערים המאוד משמעותיים בפסיקה בין הערכאות השונות. דוגמא לדבר אפשר לקחת בשאלת החובה אם קיימת לשלם מזונות הילדים בחלוקה שווה של זמני שהות. אך למעשה, בנושאים רבים נוספים יש פערים אדירים בין הגישה של בתי הדין לבין הגישה של בתי המשפט.
בתי הדין ובתי המשפט רואים באופן מאוד שונה את החיים והפסיקות שלהם נשענים על כיוונים מאוד אחרים. לכן, תצטרכו למעשה להכריע היכן להגיש את התביעות בכלל הנושאים.
5. הגשת תביעה בנושאים הקשורים לגירושין
יש להגיש תביעה בכל הנושאים הקשורים לגירושין.
אם החלטתם להגיש תביעה בכל הנושאים לבית הדין הרבני, תצטרכו לכרוך את כל הנושאים הללו אל תביעת הגירושין. הכריכה צריכה לעמוד בקריטריונים שנקבעו לכך בפסיקה בכדי שהיא לא תתבטל.
אם החלטתם לפצל את התביעות, ככלל הדבר אפשרי בהחלט. במצב זה תוכלו להגיש את התביעות ביתר הנושאים באופן נפרד מתביעת הגירושין, ואת אותם תביעות תוכלו להגיש לבית המשפט לענייני משפחה.
6. תשלום אגרה
בכל פתיחת תיק תצטרכו לשלם אגרה בגין פתיחת התיק.
קחו בחשבון שמדובר בעלות חד פעמית על פתיחת התיק. ככלל לא תשלמו כסף על ניהול ההליך, אלא אם קבעו שעליכם לשלם הוצאות בגין ההתנהלות שלכם בתיק.
גובה האגרה משתנה מאוד בהתאם לסוג התיק. ככלל העלות של האגרה היא כ 300-400 ש"ח. כאן תוכלו לבדוק מה סכום האגרה בגין התיק שלכם.
אם אתם מגישים תביעת גירושין כרוכה, תצטרכו לשלם אגרה על כל אחד מהתיקים בנפרד.
7. שכירת שירותי ייצוג מקצועיים
אם הגעתם עד לפה זה סימן שאתם כנראה בדרך לנהל הליך גירושין. שמתם לב שיש בירוקרטיה שלמה על ניהול ההליך. למעשה, זה רק ההתחלה… אם תנסו לנהל את ההליך הזה לבד, תגלו שמי שלא מכיר את התחום ייכשל מהר מאוד, וחבל.
אתם בפתחו של הליך גירושין? אתם צריכים ייצוג מקצועי בתהליך.
האם אתם פונים לבית הדין הרבני? אם כן, עליכם להסתייע בטוען רבני מקצועי.
האם אתם פונים לבית המשפט לענייני משפחה? אם כן, אתם צריכים עורך דין מקצועי לענייני משפחה.
בשל העובדה שבחלק גדול מהמקרים הליך הגירושין בסופו של דבר מתנהל בחלקו בבית הדין הרבני ובחלקו בבית המשפט לענייני משפחה, כדאי מאוד לפנות מלכתחילה למשרד שבו יש גם עורך דין לענייני משפחה וגם טוען רבני. כך תהיו מוגנים ובראש שקט ככל הניתן בעניין ההליך.
8. תביעת גירושין ברבנות – תצטרכו עוד עזרה מקצועית?
לא תמיד, אבל לעתים תצטרכו עזרה מקצועית נוספת.
זה לא תמיד יהיה רלוונטי, אבל לעתים אנשי מקצוע נוספים יכולים לסייע לכם בתהליך הזה של הגירושין.
בין אנשי המקצוע שיכולים אולי להיות רלוונטיים ניתן למנות:
- חוקר פרטי (לזיהוי בגידות, לגילוי העלמת נכסים וכספים ועוד).
- אקטואר (הערכת אופן חלוקת הרכוש במצבים מסוימים).
- שמאי (הערכת שווי הנכסים).
לא תמיד יש צורך בנושאים הללו, כי לא תמיד יש מחלוקות בנושאים הספציפיים הללו, וגם לא תמיד הפערים בנושא מצדיקים את שכירת השירותים הללו, אך לעתים זו תהיה החלטה נכונה וחכמה להסתייע בהם.
תביעת גירושין ברבנות – סיכום
תביעת גירושין ברבנות זה הליך לא קל. הוא אמוציונלי מאוד. זה לוקח משאבים נפשיים וכספיים רבים.
חשוב מאוד להיות מודעים להליך ולצפי ולאן חותרים להתקדם בנושא.
גירושין בסיוע של ייצוג מקצועי מקל מאוד על העבודה. וזאת, לצד העובדה שאתם בידיים טובות וזה מוריד הרבה מהמתחים והקשיים שההליך צופן בחובו.