חלוקת רכוש לאחר גירושין או לפני הגירושין?

חלוקת רכוש לאחר גירושין

חלוקת רכוש לאחר גירושין – הקדמה

האם מבצעים חלוקת רכוש לאחר גירושין או גם לפני הגירושין?

בכלל, כיצד מבצעים את חלוקת הרכוש?

במאמר זה נעשה סדר בדברים.

חלוקת רכוש לאחר גירושין או רק לפני הגירושין?

פעמים רבות שבהם עולה השאלה מתי מתבצעים את חלוקת הרכוש בגירושין.

הנושא הזה עולה לא פעם בבית הדין. האם אפשר לבצע חלוקת רכוש לאחר הגירושין או שיש לבצע זאת דווקא לפני הגירושין?

יש בעניין הזה פסקי דין לכאן ולכאן.

להלן נציג את היתרון והחיסרון שבכל אחת מהאפשרויות. לאחר מכן נציג את הגישה הקיימת ברוב ההרכבים בבתי הדין. לסיום נציג גם את עמדת המיעוט הקיימת בנושא, וזאת על אף שדעת המיעוט הזו הופכת להיות דומיננטית יותר ויותר.

חלוקת רכוש לפני גירושין – היתרונות והחסרונות

יש יתרון מצד אחד לסדר את כל הנושאים לפני מתן הגט. בכך הגט למעשה מהווה גט כריתות מוחלט. לאחריו אין עוד נושאים לסדר ואשר הם שנויים במחלוקת בין הצדדים.

הדבר הזה אולי מעורר מחלוקת עד שמסדרים את כל הנושאים הללו. אך מצד שני כאשר מסדרים כבר את כל הנושאים, זה פותר הכול. הדבר הזה בהחלט מפשט מאוד את התהליכים.

החיסרון בהתנהלות כזו היא שמשתמשים בגט כקלף מיקוח משמעותי. זה יכול לשמש למטרת סחיטה בנושאים אחרים. גם בנושאים הרכושיים וגם בנושאים אחרים הרלוונטיים להיפרדות בני הזוג.

אפשר להגדיר את המצב הזה כמה שמוביל למצבים קשים של סרבנות גט.

כאשר מנתחים את המקרים של סרבנות גט, יש 2 מצבים. יש מצבים של רוע שבהם יש סרבנות גט שנובעת כולה מרוע ומתחושות נקם אכזריות. אם כי, ברוב המקרים לא מדובר במצבים הללו. במרבית המקרים של סרבנות גט, זה התחיל (לפחות התחיל כך, אף אם בהמשך זה גלש למחוזות אחרים של נקם) כמאבק משפטי על נושאים הרלוונטיים לגירושין ואשר הצדדים לא הסכימו לגבי זה.

לכן, כאשר קובעים שצריך לסדר את כל הנושאים לפני הגט זה משהו שבהחלט עלול לסבך את המצב.

חלוקת רכוש לאחר גירושין – היתרונות והחסרונות

כאשר דנים על האפשרויות הרלוונטיות הנוגעות למתי לחלק את הרכוש של בני הזוג (או לכל הפחות מתי להגיע להחלטות בנוגע לנושא זה) יש בכך יתרונות וחסרונות מאוד בולטים.

היתרון המרכזי הוא שלא מעכבים את הגט ולא סוחרים בו כקלף מיקוח. זה מאפשר לשני הצדדים לבנות את חייהם מחדש כאשר הם בני חורין וללא התחייבות ביניהם.

דרך ההתנהלות הזו יכולה גם לרכך את הצדדים לקראת המשך ההליך המשפטי בנוגע לחלוקת רכוש וליתר הנושאים.

החיסרון הבולט של הגישה הזו היא בעצם העובדה שהצדדים מתגרשים מבלי שהסדירו את המחלוקות הקיימות בין הצדדים. לכן, במצב כזה המאבק המשפטי יתנהל בדרך כלל זמן ארוך וממושך יחסית לאלטרנטיבה לכרוך את כל ההליכים יחד ולא לנהל תביעה לחלוקת רכוש לאחר גירושין אלא לסיים הכול לפני הגירושין.

מתי מקובל לחלק את הרכוש?

לאחר שהבהרנו את היתרונות ואת החסרונות של עיתוי ניהול ההליך לחלוקת הרכוש (אם לפני או לאחר הגירושין), נסביר מה המצב כיום. מה בתכלס עושים בסיטואציות כאלו. מתי מבצעים בפועל את חלוקת הרכוש.

למעשה, רוב ההרכבים בבתי הדין כיום קובעים 3 הגדרות שמשפיעות על עיתוי חלוקת הרכוש.

  • ככלל מחליטים החלטות על חלוקת הרכוש לפני הגירושין.
  • חלוקת הרכוש בפועל (כמו למשל, מכירת הדירה המשותפת) בדרך כלל תקרה לאחר סידור הגט. הסיבה היא מפני שההחלטה בפועל כבר ניתנה והמחלוקת בין הצדדים הסתיימה. לכן, אין מה לחכות עד לביצוע בפועל החלוקה. במיוחד שחלוקה כזו יכולה לארוך זמן רב (לדוגמא כאשר יש דירה שמתחלקת במכירה, אז לוקח זמן עד שמוכרים את הדירה).
  • במצבים שבהם יש הסכמה ורצון של הצדדים להתגרש באופן מהיר וללא תלות בנושאים הכרוכים לגירושין, בית הדין ידחוף לזה ויוביל את הצדדים לסידור גט באופן מהיר ויעיל ואף טרם שמיעת הצדדים בכל הנוגע לכלל יתר הנושאים הקשורים לגירושין.

ישנם הרכבים ששם הגישה היא אחרת לגמרי. הרכבים אלה דוגלים בשיטה ולפיה תמיד יש לבצע את הגירושין כמה שיותר מהר, ורק לאחר מכן להתנהל לגבי כל יתר הנושאים הרלוונטיים לגירושין.

מה נכלל בחלוקת הרכוש?

חשוב לדעת שכאשר מדברים ברמה העקרונית על העיתוי של חלוקת רכוש, כדאי לזכור מה נכלל בגדר של רכוש.

באופן ספונטני עולה לנו לראש כנראה חלוקה של דירה משותפת. אך חשוב לדעת שזה כולל גם כספים משותפים, ואף זכויות סוציאליות כמו קרן השתלמות ופנסיה.

בנוסף, יש לחשב בכלל הרכוש גם את החובות של בני הזוג או של אחד מהם. לעתים מחלקים את החובות מכיוון שהקביעה היא שמדובר במשהו משותף.

בנוסף, לעתים יש צורך לחלק עסק כאשר בבעלות אחד מבני הזוג קיים עסק על שמו. לעתים זה ייחשב כעסק משותף ולעתים לא.

לכן, גם אם חושבים ישר על הדירה, אך יש מצבים שבהם מדובר בהרבה מאוד כסף ולא בהכרח בדירה.

סיכום

למעשה יש לכל אחד מהאפשרויות יתרונות וחסרונות. יש יתרון וחסרון לחלק את הרכוש המשותף של בני הזוג לפני הגירושין. במקביל, יש גם יתרונות וחסרונות בעצם האפשרות של ניהול התהליך הזה לאחר גירושין.

לעתים הדינמיקה של הצדדים ודרך ההתנהלות משפיעה על קבלת החלטה מושכלת לגבי מה נכון לעשות בעניין.

אם גם נושא הגט לא מוסכם ביניכם לגמרי, אז ברוב ההרכבים תהיה הסכמה לדון על חלוקת הרכוש בטרם סידור הגט. לצד זאת, ישנם הרכבים שנחושים לעקר את סרבנות הגט מהשורש ומבחינתם אין מצב לעכב את הגט בשל העדר הסכמה על נושאים אחרים אף אם הם רלוונטיים לגירושין.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה