משמורת משותפת הסדרי ראיה – כיצד מתבצע בתכלס?

משמורת משותפת הסדרי ראיה

משמורת משותפת הסדרי ראיה – איך מאזנים לטובת הילדים?

רבים ההורים התוהים איך מבצעים הסדרי ראיה במשמורת משותפת.

למעשה, זה אחד מן הנושאים העיקריים והמרכזיים שמעסיקים בני זוג בזמן שהם מגיעים לקראת גירושין. כל הנושא של משמורת משותפת. כמו גם כל הדברים שבממשק עם הסדרי הראיה.

אז איך זה בדיוק עובד?

מה החלוקה של הסדרי הראיה שנוהגים לקבוע במשמורת משותפת?

אחריות הורית משותפת VS חלוקת זמני שהות

אמנם יש להבדיל בין המונח המשפטי של אחריות הורית משותפת, לבין חלוקה שווה של זמני השהות.

ככלל, החוק קובע ששני ההורים נושאים באחריות הורית משותפת. זה אומר שכל החלטה הנוגעת לילדים צריכה להתקבל בהסכמה של שני ההורים. ככל ויש מחלוקת בין ההורים, הערכאה המשפטית תכריע בנושא.

לעומת זאת, הנושא של זמני השהות הוא נושא מהותי מאוד בהליך הגירושין. פעמים רבות קורה מצב שבו הילדים בתווך בין שני ההורים הניצים. כל אחד מההורים קורע את הילדים מההורה האחר, ולמעשה כל אחד מההורים רב על זמני השהות של הילדים. המצב הזה בדרך כלל יוצר פגיעה רגשית ונפשית קשה מאוד בליבם הרך של הילדים.

לגופו של עניין, ילד צריך את שני הוריו. לכן, אף אם ההורים החליטו להיפרד ולהתגרש הילד עדיין זקוק לשני הוריו.

חוק הכשרות והאפוטרופסות מדבר על כשירות ההורים ועל היחס השווה שזקוקים הילדים מהוריהם. ואין זה משנה אם ההורים נשואים, גרושים או פרודים. ואין שום עילה לאחד מההורים להיפטר מהמחויבות שלו, אלא במקרים קיצוניים במיוחד.

תנאים למשמורת משותפת בבית הדין הרבני – איך להשיג משמורת משותפת?

בנושא הזה חלו שינויים מרחיקי לכת בגישה של בתי הדין הרבניים, וגם של בתי המשפט לענייני משפחה.

בעבר, בתי הדין הרבניים ובתי המשפט דגלו יותר לטובת המשמורת היחידנית של האם. כמובן עם הסדרי ראיה לאב.

מאז, חלו שינויים מרחיקי לכת.

כיום, הן בתי הדין והן בתי המשפט דוגלים בהסדר של משמורת משותפת. זה לא באופן אוטומטי, אבל זה הסדר שהולך וצובר תאוצה. זה נובע בעיקר מתוך עיקרון השוויון. אך גם מהגישה שכיום אבות מעורים יותר בחיי המשפחה, מהסיבה שגם נשים כיום הן פעמים רבות קרייריסטיות. כך שנוצר מצב של איזון ושוויון מסוים בין הגברים לנשים.

מטרת הסדרי הילדים הינה אך ורק לטובתם של הקטינים. לכן, אם בית הדין הרבני מתרשם שמשמורת משותפות היא לטובת הילדים, הרי שהוא יראה לנכון לאשר הסכם בו הילדים יוחזקו יחד במשותף עם ההורים על ידי הסדרי שהות משותפים.

משמורת משותפת הסדרי ראיה – אופן חלוקת הזמנים

הרבה פעמים ההורים מסכימים ביניהם על חלוקת הימים, וכאשר מגיע הנוסחה לבית הדין, ורואה הוא שיש בכל מן ההיגיון, מאשרים הדיינים את החלטתם.

אך לא פעם ההורים חלוקים ביניהם על זמני השהות, ואינם מגיעים לעמק השווה. במקרים כאלה ישנם כמה נוסחאות מקובלות שבית הדין או בית משפט יקבע על פיהם.

אין נוסחה אחת בנושא, ואפשר לחלק את זמני השהות בהתאם לנסיבות המקרה. אך החלוקה הנפוצה היא, שפעמיים בשבוע, (כמו למשל, ימי שני ורביעי) האב יחזיר את ילדיו ממוסדות הלימודים עד לתחילת יום לימודים שלאחריו. כמו כן בסופי שבוע לסירוגין ישהו הילדים אצל ההורים. כך שההורה שעל פי ההסכם אמור לקחת את הילד, יקח ההורה את הקטין ממוסד החינוך שלו ביום שישי וישהה אצלו עד תחילת יום הלימודים ביום ראשון.

יש נוסחאות נוספות לאופן חלוקת הימים במשמורת משותפת. והכי חשוב שהילדים יקבלו הסדר שיהיה הכי טוב בשבילם. זה המבט של בתי הדין ושל בתי המשפט, ולכן חשוב להסביר באופן אפקטיבי את היתרונות לילדים בהסדר שאותו אתם רוצים ליישם.

כמובן שכל הורה בזמן שהילד אצלו אחראי ההורה לכל רווחת הילד. זה כולל הוצאות שוטפות הנוגעות לשהות הילד אצל אותו הורה. זאת, מלבד הוצאות חריגות שהוחרגו גם בהסכם המשמורת המשותפת. שכן, הוצאות אלו יחולו על שניהם יחד. אם כי, בעניין התשלום של מזונות הילדים במשמורת משותפת, יש פערים משמעותיים מאוד בין גישות שונות. זה נובע מפערים בין הדין העברי לבין הדין האזרחי. פערים אלה באים לידי ביטוי בהבדלי הגישות הקיימים בנושא גם כיום בפסיקה. שכן, יש הבדל מהותי מאוד בפסיקה בין הגישה של בתי הדין הרבניים לבין הגישה של בתי המשפט לענייני משפחה. לכן, ככל והחלטתם על הסדר של משמורת משותפת, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בעל ניסיון בתחום. הוא יידע לכוון אתכם בכל הנוגע לגיבוש המדויק של ההסדר ובפרט בעניין התשלומים החודשיים של המזונות.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה