הסכם רכוש בין בני זוג – כל המשמעויות המשפטיות

הסכם רכוש בין בני זוג

הסכם רכוש בין בני זוג – מה זה אומר?

אתם רוצים לערוך הסכם רכוש בין בני זוג?

רוצים לוודא שאתם שומרים ומגינים על הזכויות שלכם במסגרת ההסכם?

המאמר שלנו יעסוק בהגדרתו של הסכם ממון. נעסוק בסמכויות שיש לתת להסכם ועל כל המסתעף בנושא הסכם ממון.

הגדרת הסכם ממון – הסכם רכוש

הסכם ממון הינו הסכם רכוש אשר נעשה בין בני זוג או בין ידועים בציבור. זה יכול להיות בין בני זוג נשואים אך לאו דווקא. שכן, אפשר לערוך הסכם כזה גם על ידי בני זוג לפני שהם באים להינשא. בהסכם מסדרים בני הזוג את רכושם וממונם. זה יכול להיות בחלוקה כזאת או אחרת, והכול על פי ההעדפות האישיות שלהם. בדרך כלל תוך שהם משקללים את הרכוש שכל אחד הביא עמו לחיי הנישואין. את זה הם מביאים לידי ביטוי בהסכם רכוש שהם עורכים כבני זוג.

חשוב לדעת שגם אם ערכתם הסכם באופן מסודר וטוב, זה עדיין לא מעניק לכך שום תוקף משפטי. התוקף המשפטי חל אך ורק לאחר שאישרתם את ההסכם בהתאם לאישור הנדרש שאותו נפרט להלן.

על מנת לתת תוקף להסכם הממון יש הבדל בין הסכם שערכתם לפני הנישואין לבין אם אתם רוצים לערוך את ההסכם לאחר הנישואין.

הסכם ממון לפני הנישואין

אם אתם עורכים הסכם ממון לפני הנישואין, ניתן לאשר את ההסכם אצל נוטריון או אצל רשם הנישואין.

כאשר קיבלתם את האישור של ההסכם, הוא תקף לגמרי מבחינה משפטית.

ניתן לאשר את ההסכם גם בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. אך אין חובה לעשות את זה. לעתים זה מומלץ. אך ההסכם יהיה תקף גם אם לא אישרתם אותו בפני בית משפט או בית הדין.

הסכם ממון לאחר הנישואין

ככל ולא ערכתם הסכם ממון לפני הנישואין, אפשר לערוך את ההסכם גם לאחר הנישואין.

כמו כן, גם אם ערכתם הסכם ממון לפני הנישואין, ואף אם ההסכם קיבל תוקף לאחר שאישרתם אותו כנדרש, הרי שניתן לערוך הסכם חדש ובעל תוכן אחר מההסכם המקורי. במצב שכזה, ההסכם האחרון הוא שיהיה תקף. אתם תוכלו לעשות את זה כאשר ברצונכם לשנות את תוכן ההסכם (כמובן שזה יקרה רק כאשר ישנה הסכמה של שני בני הזוג).

במקרה ואתם רוצים לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין, יש להביא את ההסכם לאישור של בית הדין הרבני או לאישור של בית המשפט לענייני משפחה.

היכן לאשר את ההסכם? בבית משפט או בבית הדין?

אין הבדל מהותי היכן מאשרים את ההסכם. כך שאין הבדל אם תאשרו את ההסכם בבית משפט או בבית הדין.

הבדל יחיד שקיים בנושא הוא עלות האגרה. שכן, בבואכם לאשר את ההסכם הרי שעליכם לשלם אגרה לערכאה המשפטית. כאן יש הבדל בעלות של האגרה בין בית המשפט לבין בית הדין. בדרך כלל האגרה בבית הדין היא זולה ביחס לאגרה בבית משפט (נכון לשנת 2024 אגרה כזו בבית הדין תעמוד בסך של 308 ש"ח. לעומת זאת האגרה בבית המשפט תעמוד בסך של 512 ש"ח). לכן, יש יתרון מסוים באישור הסכם בבית הדין.

כאשר מאשרים את ההסכם יבדוק בית הדין או בית המשפט האם כוונת ההסכם באה באמת מהרצון המשותף של הצדדים ולא על ידי כפיה. בנוסף הם גם יבדקו מול הצדדים האם הם מבינים את משמעות ההסכם ואת תוצאותיו.

האם יש צורך בהסכם רכוש בין בני זוג?

בפשטות התשובה היא חד משמעית: לא!

אך ההמלצה היא חד משמעית: כן!

ונסביר את הדיסוננס שבעניין.

האם נחוץ הסכם רכוש? לא. אפשר להתחתן ולחיות באושר ועושר מבלי לערוך שום הסכם ממון. ככל והחיים ממשיכים בשלווה ובאושר, הכול תקין ולא צריך שום הסכם רכוש בין בני הזוג.

הבעיה היא שאחוז הגירושין גבוה מאוד. מה שאומר, שאין תעודת ביטוח על חיי הנישואין. גם אם אתם חיים טוב ויש לכם חיים באמת מאושרים, זה לא מבטיח כלום לגבי העתיד שלכם. ולכן, כדאי למנוע מראש בעיות שעלולות לצוץ בהמשך, ובתקווה כמובן שלא יצוצו. אך ככל ואתם פותרים את העניין בהסכמה לפני הנישואין (או אפילו לאחר הנישואין, ככל ולא ערכתם הסכם שכזה לפני הנישואין) זה יכול לחסוך לכם הרבה עוגמת נפש, מתחים והפסדים כספיים ונזקים נפשיים מהליך גירושין אמוציונלי, יקר וקשה.

הסכם רכוש בין בני זוג נחוץ במיוחד לאור אופן חלוקת הרכוש במקרה של גירושין. וזה בייחוד כאשר יש פער משמעותי בין מה שהביא הבעל לחיי הנישואין לבין מה שהביאה האישה.

בנוסף לכך, הרבה פעמים הסכם ממון הנכתב ונחתם לפני הנישואין יכול למנוע הרבה מאוד בעיות בין בני הזוג במהלך חייהם כנשואים.

לצורך הדוגמא, אם גבר עתיר נכסים חפץ להינשא לאישה דלת אמצעים, מומלץ להם לגשת לטוען רבני או עורך דין שמומחים בדיני משפחה על מנת שיערכו להם הסכם ממון על פי השווי של הנכסים המשותפים שלהם בעת נישואיהם.

הסכם רכוש בין בני זוג – מה כולל ההסכם?

הסכם הממון כולל כל דבר שיעלה בדעתכם שיש לו קשר לחיים המשותפים שלכם. וזה החל מחשבונות בנק חבילות על נכסים – בין על נכסי דלא ניידי ואף על נכסי דניידי, כגון רכבים רהיטים וכד'.

ניתן לכלול בהסכם ממון אף נושאים הקשורים לחינוך ילדים ואופן התשלומים עליהם. כמו גם על כל דבר המסתעף מההוצאות בגידול הילדים.

כמובן שלכל זוג ישנם צרכים שונים. לכן מומלץ לערוך את ההסכם בכובד ראש ובמתינות ולא לפספס שום פרט. זה כמובן יכול למנוע אי נעימויות רבות לאחר מכן.

הסכם רכוש בין בני זוג לאחר הנישואין – מומלץ?

ככלל פחות מומלץ לערוך הסכם ממון אחרי הנישואין. הדבר יכול להוביל לחיכוכים ומריבות, וכך גם מוכח מהשטח. זה מביא לסיטואציה שבה בן הזוג חושד שפניו של בן הזוג לגירושין ול"פירוק החבילה". ולעתים רבות, עצם העלאת האפשרות של גירושין בין בני זוג יכולה במהירות רבה להביא את בני הזוג להליך גירושין. לכן, לא כדאי למהר ולערוך הסכם ממון לאחר הנישואין.

מצד שני, ישנם מצבים שבהם דווקא כן כדאי לכם לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין. למשל, אם כבר דיברתם על נושא הגירושין ודנתם בכך, ובמקביל יש לכם הסכמה איך לחלק את הממון במקרה ותרצו להתגרש בעתיד, אז כדאי שתערכו ותאשרו את ההסכם ממון בכדי למנוע קונפליקטים מיותרים שעלולים לצוץ ככל ובעתיד אכן תנהלו הליך גירושין.

אם החלטתם לערוך הסכם רכוש ביניכם לאחר הנישואין, כדאי שתעשו זאת על ידי איש מקצוע מומחה בדיני משפחה.

תוכן עניינים

לייעוץ חינם השאירו פרטים בטופס

שלא תפספסו

לשיחת יעוץ חינם

נושא הפניה

לפני שאתם יוצאים

שלא תפספסו פגישת יעוץ חינם

נושא הפניה