מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות, ועל מה דנים ברבנות?
מי שנמצא בפתחו של הליך גירושין בטח שואל את עצמו "מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות?".
במאמר זה נעשה סדר בנושא. וזאת, לטובת מי ששוקל/ת את העניין ורוצה לדעת באופן מסודר מה צריך לעשות.
כיום מדינת ישראל מכירה אך ורק בבית הדין הרבני בכל נושא עצם הגירושין. זה כולל נושא כתיבת ונתינת הגט. זה בעצם טקס הגירושין עצמו. אך גם בכל החיוב בין בעל לאשתו בנושא הכתובה.
בנוסף, יש נושאים רבים הקשורים להליך הגירושין. כמו למשל, אחריות הורית וחלוקת זמני שהות של הילדים, מזונות הילדים, חלוקת רכוש ועוד. נושאים אלה בדרך כלל נמצאים בסמכות מקבילה. כך שניתן לפתוח תיק תביעה בבית הדין הרבני, וניתן גם לפתוח בבית המשפט לענייני משפחה. בנושאים אלה כדאי להתייעץ מה עדיף בשבילכם ובהתאם לתיק הספציפי.
ישנה סטיגמה הקובעת שבית הדין הרבני טוב לגבר, ובית המשפט טוב לאישה. הסטיגמה הזו נובעת מסיבות שונות. כמו למשל העובדה שבבית הדין הדיינים הם רק גברים. לכן זה נראה כאילו הם נוטים לטובת הגבר.
בפועל, המצב בחלק גדול מהפעמים הוא הפוך לחלוטין. פעמים רבות דווקא בית הדין הרבני נוטה באופן מובהק לטובת האישה. ובניגוד לכך, דווקא בית המשפט נוטה לטובת הגבר. זה לא תמיד כך. אך תמיד כדאי להתייעץ היכן עדיף לכם לפתוח את התיק.
ההכנה הנדרשת להצלחת ההליך – כבר מהשלב הראשוני
כל הליך הגירושין בין בני זוג הינו הליך מורכב ומשמעותי. ומכיוון שכך, ישנו חשיבות עליונה להכין את עצמכם לקראת הגשת התביעה לבית הדין שבאזור מגוריכם.
הרבה פעמים אנו נתקלים באחד מבני הזוג שהגיש תביעה בדרך עצמאית וללא עזרת איש מקצוע כגון טוען רבני מומחה בתחום, ובכתב התביעה חסרים הרבה פרטים חשובים מאוד להליך הגירושין שיכולים לפגוע בהמשך במהלך הדיונים בין הצדדים.
לכן, כדאי לפנות לאיש מקצוע כבר בשלב הראשוני שלפני פתיחת התיק.
איפה פותחים את תיק הגירושין?
כאמור, פתיחת התיק צריך להיעשות בבית הדין הרבני בלבד.
אז לאיזה בית דין רבני עליכם לפנות?
התשובה היא שיש לפנות לבית הדין הרבני הנמצא באזורי המגורים האחרון של בני הזוג.
אזור המגורים נקבע על פי מפה גאוגרפית של כל עיר המשויכת לנפת אזור אחרת בארץ.
מתלבטים לאיזה אזור אתם שייכים? כאן תוכלו לוודא לאיזה בית הדין עליכם להגיש את התביעה. אתם פשוט כותבים את שם העיר בה התגוררתם בפעם האחרונה, ואז המערכת נותנת לכם את בית הדין השייך לאזור זה.
הליך ליישוב סכסוך – למה הוא נועד?
על מנת לפתוח בתביעת גירושין שלא בהסכמה (בנוגע לבקשה לגירושין בהסכמה, נפרט להלן), יש לפתוח בהליך ליישוב סכסוך.
במסגרת ההליך מנסים לנתב את התביעה לאלטרנטיבות. כמו למשל להליך של גישור.
ככל וההליך לא צלח תוכלו להגיש תביעה לבית הדין לאחר 60 יום מהיום שבו פתחתם את התיק ליישוב סכסוך.
חשוב: לאחר ה 60 יום מפתיחת התיק ליישוב סכסוך, רק הצד שפתח את התיק יכול להגיש את התביעה במשך 15 יום. לעומת זאת, הצד השני לא יכול להגיש תביעה בפרק זמן זה. רק לאחר ה 15 יום, הוא יכול להגיש תביעה ככל והצד שפתח בהליך לא הגיש תביעה.
זה לא רק שהצד שפתח את ההליך יכול בלעדית להגיש תביעה. אלא הוא גם יכול לבחור היכן לנהל את ההליך. המשמעות של זה היא בפעמים רבות הצלחה בהליך, רק בשל העובדה שהוא היה זריז והחלטי ומיהר לפתוח את ההליך ליישוב סכסוך.
לכן, תמיד כדאי בשלב ראשוני קודם כל למהר ולפתוח בהליך ליישוב סכסוך. וכל זה, בטרם יקדים הצד השני.
לאחר שעברתם את ההליך ליישוב סכסוך, ובהנחה והוא לא צלח (אם הוא צלח, ואתם מגיעים להתגרש בהסכמה, ראו להלן בגירושין בהסכמה), הרי שעליכם לפתוח תיק תביעה.
מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות שלא בהסכמה?
במסגרת פתיחת התביעה, עליכם להגיש מספר דברים.
- טופס ייעודי שבו אתם מצהירים פרטים הנוגעים למעבר של השלב ליישוב סכסוך.
- תעודת זהות של התובע וכן ספח תעודת זהות.
- תשלום אגרה לפתיחת תיק. סכום האגרה משתנה מפעם לפעם. בנוסף, יהא עליכם לשלם אגרה נפרדת עבור כל תיק בנפרד. כך למשל, אם אתם פותחים רק בתביעת גירושין, עליכם לשלם אגרה לפתיחת תיק גירושין בלבד. אך אם אתם כורכים לכך גם את נושא המשמורת, עליכם לפתוח תיק נוסף של משמורת ולשלם את האגרה הייעודית לכך.
- תביעת גירושין. לעתים זה יהיה תביעת גירושין הנוגעת רק לגירושין עצמם. אך לעתים יהיה עליכם להגיש תביעת גירושין כרוכה, כלומר לכרוך לתביעת הגירושין נושאים נוספים הקשורים לגירושין.
חשוב שתביעת הגירושין תנמק באופן יעיל את העילה לגירושין. לעתים מומלץ לבסס את העילות בהצגת ראיות התומכות באמור בתביעה. את זה מצרפים כנספחים לתביעה. אך בדרך כלל עדיף להימנע מכך, וזה בשל אופן ההתדיינות בבית הדין הרבני השונה מהותית ומשמעותית מדרך ההתנהלות בבית המשפט. לכן, בדרך כלל את שלב הראיות עדיף להשאיר להמשך ההליך.
מה צריך כדי לפתוח תיק גירושין ברבנות בהסכמה?
מה קורה במצב שבו בני הזוג הגיעו להסכמה משותפת שחיי הנישואין המשותפים הגיעו לקיצם, וכי הם רוצים להסדיר בהסכמה את נושא הגירושין וכל הנוגע לכך?
לחילופין, מה יקרה במצב שבו ההליך ליישוב סכסוך צלח, וכי במסגרת ההליך הגיעו הצדדים להסכמות בנוגע לגירושין ובמה שכרוך בכך? או שאפילו זמן מה לאחר ההליך ליישוב סכסוך (ואף בעודם מנהלים מאבק בתביעה) הגיעו הצדדים להסכמה בנוגע לגירושין עצמם ובכל הנושאים הקשורים לכך?
במידה ובני הזוג הגיעו להסכמה ביניהם על אופן החלוקה העולה מהיפרדות בני זוג, כגון רכוש, משמורת ילדים וכו'. ומעוניינים בני הזוג להתגרש ע"פ ההסכם, יגישו הזוג את ההסכם לבית הדין לצורך עיון ואישור. לאחר שבית הדין אישר את ההסכם ויחתום עליו יקבע מועד נתינת הגט.
חשוב לדעת: אישור ההסכם ע"י בית הדין נחשב כפסק דין. המשמעות היא שיש לו תוקף מלא מבחינה משפטית. יתרה מזאת, לעתים יהיה קשה לבטל או לשנות את ההסכם, אף יותר מאשר לשנות את פסק הדין.
ככלל מומלץ מאוד להתייעץ עם טוען רבני מומחה בתחום המשפחה שילווה אתכם בתהליך המשמעותי שאתם הולכים לקראתו.
עוד נקודה חשובה שכדאי לכם לקחת לתשומת ליבכם: בית הדין הרבני פועל על פי כללי ההלכה היהודית ויש יתרון גדול לטוען רבני המכיר את מסדרונות בית הדין להוביל אתכם להצלחה.