משמורת משותפת – מרחק מגורים
במאמר זה נעסוק בנושא של משמורת משותפת ומרחק המגורים שיכול להיות בין בני הזוג בהסדר זה.
משמורת משותפת הינו הסדר בין גבר ואישה שהחליטו להתגרש. אבל בגלל שיש ילדים בסיפור, אז כל הורה מעוניין לגדל את הילד ולחיות לצידו. כך זה לפחות בדרך כלל. לכן, הסכימו ההורים שיהיה להם שותפת בגידול הילד ע"י הסדר של 'משמורת משותפת'. לפי ההסדר, הילדים נמצאים חצי מהזמן אצל הורה א' ואילו בשאר הזמן הם שוהים עם ההורה השני. ישנם הסדרים שונים כיצד לבצע את ההסדר של משמורת משותפת. אך ההסדר הנפוץ הוא חלוקה של הימים במהלך השבוע.
דא עקא, ישנם לא פעם מניעות שגורמות לעיכובים וחיכוכים. אחת מהם הינה מקום מגורי ההורים. לא פעם קורה שברגע שההורים נפרדים אחד מהשני, כל הורה הולך לדור בעיר אחרת. זה יכול להיות שכל הורה חוזר לעיר שבה מתגוררים הוריו וכל משפחתו. וזה יכול להיות בשל נסיבות אחרות. לעתים אף נוצר מצב שישנו מרחק גדול בין שני בתי ההורים. זה מעמיד את הילד בפני מצב שבו עליו להיטלטל בין שתי מחוזות רחוקים אחת מהשניה.
לכך בית הדין צריך להידרש לשאלה מהו מרחק סביר של מגורי ההורים שעדיין יהיה אפשר לקיים בו 'משמורת משותפת'. רק נבהיר: בית הדין לא מונע מאף הורה לעבור דירה. הוא רק קובע שבמצב כזה, יכולה להיות לכך השלכה בכל הנוגע להיקפי זמני השהות.
מרחק סביר
וזאת יש לדעת שאין לבית הדין או בית המשפט אמת מידה מדויקת שלפיה הם קובעים מהו המרחק שעד אליו יהיה אפשר לקיים משמרת משותפת, וממנו כבר לא.
אלא ישנם החלטות של דיינים ושופטים מהעבר שדנו בדבר. אפשר לומר שהמרחק הסביר המקסימלי הוא כ 30 ק"מ. אך כמובן שהכול תלוי בנסיבות.
מעבר הורה אחד לדירה רחוקה
מה קורה אם הורה אחד החליט לאחר זמן מה שהוא רוצה לעבור לדירה אחרת? כעיקרון בוודאי שאין מניעה. אך מה יקרה אם אותה דירה הינה רחוקה יותר, ובכך המרחק בין הגרוש לגרושתו יעלה למעלה מ 30 ק"מ?
אל אף שלכל אדם באשר הוא יש לו זכות לבחור היכן הוא יתגורר, במקרה זה יש לדעת שיש על כך מגבלות מסוימות.
- יש להורה העובר דירה חובה להתייעץ לפני כן עם ההורה השני, ולקבל את הסכמתו. מגבלה זו חלה על שני ההורים, בין אם הוא ההורה המשמורן בין אם לא. אך כמובן שזכות הווטו בנושא תהא ביחס להיקף המשמורת (ככל וישנם פערים גדולים).
- בית הדין או בית המשפט עשוי לבחון מחדש את חלוקת זמן שהות הילדים, וזאת לאור מעבר המגורים.
- במקרים מאוד מסוימים עלול בית הדין או בית המשפט למנוע את מעבר ההורה למקום רחוק, זה עלול לקרות בעיקר שמדובר על ההורה המשמורן. אין זה אומר שאותו הורה לא יוכל לעבור דירה. זה רק אומר שהוא לא יוכל לעבור דירה ביחד עם הילדים.
משמורת משותפת מרחק מגורים – סיכום
לסיכום, אם יש לכם משמורת משותפת, לא כדאי לעבור דירה לאזור רחוק מבלי לתאם. בדרך כלל תצליחו למצוא פתרונות לנושא מבלי להזדקק לאישור משפטי. אך ככל ונושא זה יגיע להכרעת הערכאה המשפטית, יש סיכוי די גבוה שתהיה לכך השלכה ממשית על זמני השהות.
חשוב לציין שלהיקפי זמני השהות יש בדרך כלל גם השפעה על תשלום דמי מזונות הילדים. לכן, זה בדרך כלל אפקט הדומינו שבו צעד אחד משפיע על צעדים נגררים רבים בהמשך הדרך.
אגב, במרבית המקרים בתי הדין מגלים סלחנות יחסית למעבר מגורים במשמורת משותפת. הם בדרך כלל סלחניים לכך ביחס לגישה של בתי המשפט. אם כי, זה מאוד תלוי במכלול הנסיבות, וגם בהרכב הספציפי.
בכל הדיונים האלה הכלל המנחה את הדיינים זה אך ורק טובת הילד. לכן מומלץ להתייעץ עם טוען רבני המומחה בדיני משפחה שילווה אתכם בתהליך מול בית הדין. וזאת, בכדי לוודא שזכויותיכם לא יפגעו.