מהו הסכם יחסי ממון?
רבים שואלים אותי את השאלה: "מהו הסכם יחסי ממון?". אז במאמר זה נענה על השאלה ונסביר את הדברים.
הסכם ממון בין בני זוג, הינו מושג שנולד מכוח החוק שנכנס לתוקף בשנת 1973. מאז חל הסדר של 'איזון משאבים'. הסדר זה קובע כי בכל מקום של פקיעת חיי הנישואין עקב גירושין או ממות מייד קמה זכותו של כל אחד בהסדר חלוקה ברכוש המשותף, ומתקיים איזון משאבים. כלומר מחלקים את הרכוש באופן שווה.
בעקבות החקיקה של חוק יחסי ממון, ניתן היום במצבים מסוימים לאזן את הרכוש בין בני הזוג עוד בטרם פקיעת הנישואין. כך למשל, במקרה שבני הזוג נמצאים בהליך היפרדות ועוד לפני קבלת הגט.
יש לציין כי חוק יחסי הממון חל רק על זוגות הנשואים ושאושרו על ידי בית הדין הרבני. הוא אינו חל על זוגות הידועים בציבור. על זוגות שהינם ידועים בציבור חלה הלכת השיתוף. אך יש הבדלים מהותיים ביניהם לבין בני זוג נשואים.
מהי המטרה של חוק יחסי ממון?
הסכם ממון מטרתו להסדיר את התנהלות הכלכלית במהלך הנישואין. ובעיקר, את חלוקת הרכוש לאחר היפרדות בני הזוג.
במקרה שבני זוג ערכו הסכם כזה וחתמו עליו יכולים הם לקבוע כל עיקרון בנוגע ליחס שלהם לרכוש, ולנכסים שברשותם. והכל לפי אומדן דעתם. אם כי חשוב להבהיר, שעצם עריכת ההסכם והחתימה עליו עדיין לא מקנה לו תוקף משפטי (ככל ובני הזוג נשואים). בשביל שלהסכם יהיה תוקף משפטי, צריך לאשר אותו אצל גורם המוסמך לכך.
יחסי ממון – מהם הנושאים שכדאי לשים עליו דגש בהסכם ממון?
נמנה כאן כמה מהנושאים המרכזיים שכדאי שתכניסו לתוך הסכם ממון.
- נכסים קיימים ורכוש זמין – כל דבר שנמצא בבעלות בני הזוג, בין אם זה מקרקעין או מטלטלין.
- חובות שישנם לבני הזוג – כל חוב שקיים כולל משכנתא או כל חוב שקיים או חוב עתידי יש להכניס להסכם הממון ולפרט מי ישא בתשלומים.
- הוצאות שוטפות – יש לפרט כיצד בני הזוג ינהגו בהוצאות עתידיות שיזמנו להם בהמשך החיים.
- הכנסות עתידיות – פירושו כל הכנסה עתידית, איפה יופקד ולמי תהיה גישה לזה. זה יכול להיות הכנסה מכל מיני מקורות. לרבות זכויות עתידיות. כגון: ריווח שהצטבר על הנכסים הקיימים. אם כי בכל הנוגע לירושה ומתנה, הדין החל הוא אחר. שכן, ככלל לא יחול עליהם איזון המשאבים.
- פנסיה וקרנות השתלמות – פעמים רבות כספי הפנסיה או קרני השתלמות מגיעים לסכומים של עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים. יש לתת את הדעת איך הם מתחלקים בין בני הזוג במקרה של היפרדות
כמובן שישנם עוד כל מיני סעיפים שניתן לשים עליהם דגש. יש לערוך הסכם כזה בדקדוק רב. כמובן שניתן לשים כל סעיף שהצדדים מסכימים לגביו, כל עוד שהסעיף אינו מנוגד לחוק.
אישור הסכם יחסי ממון
הסכם ממון יאושר על ידי בית משפט או בית הדין הרבני. זאת, לאחר שהצדדים הגישו את הסכם הממון לדיין או שופט. לאחר מכן, הם יתנו לו תוקף של פסק דין. זוהי פרוצדורה פשוטה יחסית החוסכת מכם הרבה מאוד עגמת נפש ובעיות בהמשך ככל ותיפרדו.
לאחר שנתנו להסכם את התוקף של פסק דין, ניתן לאכוף את הפסק דין הנ"ל על ידי ערכאות.
אגב, שונה הדבר בידועים בציבור. בבני זוג שהינם ידועים בציבור לא חל עליהם חוק יחסי ממון. הדין החל עליהם לעניין איזון הנכסים הוא רק מכוח הלכת השיתוף. ולכן הם לא צריכים לאשר את הסכם הממון.
לחצו כאן לקריאת המאמר העוסק באישור הסכם יחסי ממון בין ידועים בציבור.
אופן עריכת הסכם הממון
מבחינה רעיונית, ניתן לערוך את הסכם הממון באופן עצמאי ולהגיש אותו לשופט או לדיין בשביל שיאשרו את תוקפו. אבל מומלץ לגשת לטוען רבני מומחה בדיני משפחה שיערוך לכם את ההסכם ממון עם שימת דגש על כל הפרטים הקיימים. מהלך כזה יכול למנוע קטטות ומריבות עתידיות.
בנוסף, ההשלכה שיכולה להיות בכל סעיף שתכתבו או שלא תכתבו בהסכם הממון יכול להגיע להרבה מאוד כסף. לכן, כדאי לחסוך מריבות עתידיות והפסד כספי גבוה, ולפתור הכול בהסכם ממון יעיל ומעוגן מבחינה משפטית.
מהו הסכם יחסי ממון? – סיכום
לסיכום, הסכם ממון מעגן את הזכויות שלכם מבחינת הרכוש. שכן, ללא הסכם ממון יחלקו את הרכוש באופן שווה. זאת, בהתאם לחוק יחסי ממון, תשל"ג-1973. לכן, חשוב לערוך הסכם ממון יעיל מבחינה משפטית.