תביעה לכתובה – מה זה אומר?
מאמר זה עוסק בנושא שקיים ברוב המכריע של תביעות הגירושין, והוא נושא תביעה לכתובה.
עוד מזמן חז"ל תיקנו שכל אשה שנישאת חייבת לקבל שטר כתובה מבעלה. הכתובה היא בעצם שטר חוב שכותב הבעל לאשתו הטריה. בכתובה הוא מחייב את עצמו לדאוג לכל צרכיה. כך למשל, לשלם לה מזונות בהתאם לצרכיה. בנוסף, הבעל מתחייב שבמצבים מסוימים הוא ישלם לאישה סכום כסף כלשהוא. כך למשל, במקרה שהבעל יגרש אותה בלי הצדקה מספקת או במקרה שהוא ימות לפניה.
יש כמה סיבות לכך שכותבים את הכתובה. אחד הטעמים המרכזיים לכך הוא 'כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה' (תלמוד בבלי מסכת כתובות). כלומר, בכדי שהבעל לא יגרש את אשתו ללא כל סיבה. לכן, תיקנו את הכתובה. המטרה היא להפעיל סנקציה על הבעל שלא יגרש את אשתו בלי סיבה מספקת. עורכים את הכתובה כדי שהאישה תהא בטוחה ומעוגנת בחיי הנישואין שלהם.
תביעה לכתובה בשעת גירושין
סביב הכתובה נוצרו בעבר דילמות משפטיות רבות. כך למשל, עלתה השאלה האם זה נכלל בתוך חלוקת הרכוש המשותף. או לחילופין שצריך לתת את זה לאשה ללא קשר לשאר הנכסים. מדין תורה תוקף הכתובה הנ"ל ככל שטר חוב ואפילו מעבר לכך. והבעל חייב לשלם לה את כתובתה בשעת הגירושין כל עוד שלא הוכיח שהיא הפסידה את זכותה לגבות את הכתובה.
בסופו של דבר הכריעו גם בזמנינו שהסיבה לגירושין היא הסיבה לתשלום או לאי התשלום של הכתובה. זה מה שמכריע האם האישה זכאית לתשלום הכתובה, וללא שום קשר לשאר הנכסים שיש לבני הזוג.
בנוסף, עלתה השאלה על מי נטל ההוכחה בעניין תשלום הכתובה. האם זה חובה גמורה של הבעל. כלומר, ברמה שהאישה הינה כמחזיקה בסך הכתובה, ואז קשה יהיה לפטור את הבעל מלשלם לאישה את הכתובה. או לחילופין שהבעל הוא המחזיק בכסף. לכן, האישה שרוצה לגבות את הכתובה היא זו שרוצה להוציא מהמחזיק בכסף. ולפיכך, על האישה להוכיח, ועליה נטל הראיה. ישנן פסיקות לכאן ולכאן. ויש שמחדשים שתלוי הדבר מהו הספק, אם הוא ספק בדין או במציאות. לכן, הנושא מכיל בתוכו פרטים רבים המשפיעים על כל תיק ספציפי. זאת, מכיוון שהנושא הזה עולה לא אחת במסגרת ניהול הליך הגירושין.
סכום הכתובה
סכום הכתובה שהבעל צריך לשלם לאשה, זה כפי הסכום שמופיע בכתובה. לא פעם כותבים בכתובה סכומים גבוהים שאין יכולת אמיתית לבעל לעמוד בהם. כאמור, בית הדין רואה בזה כשטר חוב לכל דבר וענין. לכן, לפני שמתחייבים על סכומים גבוהים, יש לקחת בחשבון כי מדובר בהתחייבות אמיתית ובעלת תוקף משפטי מחייב.
אמנם, אם הסכום הנכתב הוא גבוה ולא מציאותי, יש יכולת לדיינים להפחית מהסכום שכתב בכתובה. עם זאת, יש מקרים שבהם הבעל כתב בכתובה סכומי כסף גבוהים מאוד. זה אף הגיע לסדר גודל של מאות אלפי שקלים. אם כי, הדברים תלויים בנסיבות העניין.
בנוסף, כדאי לדעת שיש גם את נושא פיצויי הגירושין ונושא מזונות משקמים. אך החובה לשלם מזונות משקמים לא חייבת להיות מצד הבעל כלפי אשתו. היא יכולה בהחלט להיות חובה של האישה כלפי בעלה.
מתי האישה מפסידה את הכתובה?
ישנם מקרים בהם בני הזוג יתגרשו, אבל האישה לא תהא זכאית לקבל את כתובתה. כגון באשה שהיא עצמה הגישה את תביעת הגירושין בטענה שהיא מאסה בחיי הנישואין. ברמת העיקרון לאשה כזאת יש דין 'מורדת' על פי התורה, ולכן היא עלולה להפסיד את כל הכתובה שלה.
חשוב להדגיש כי לפעמים יהיה חיוב כתובה, אף על פי שהאישה היא זאת שהגישה את תביעת הגירושין. כך למשל, במקרה שבעלה התנהג כלפיה באלימות פיזית או מילולית ויש ביד האישה הוכחות וראיות לדבר.
בנוסף, לבגידה יכולה להיות משמעות אדירה לעניין הכתובה.
תביעת הכתובה ע"י טוען רבני
כל נושא הגט נידון דווקא בבית הדין, ולבית המשפט אין סמכות לדון בנושאים אלה. בכלל הגט נכלל גם נושא הכתובה שהינו בסמכות הבלעדית של בתי הדין הרבניים. הסיבות לכך שנושא הכתובה הינו בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני הינן מגוונות. הן נובעות בראש ובראשונה מהחוק לשיפוט בתי הדין הרבניים הקובע זאת מפורשות והמעגן את סמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני לדון בנושאי הכתובה. בנוסף, יש לזכור ששטר הכתובה הינו מסמך יהודי קדום ועם תוקף הלכתי. כן יש לציין, שלנושא הכתובה יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת על נושא הגט והגירושין עצמם, ואף ליכולת והאפשרות להינשא לאחר מכן. כל הסיבות הללו וסיבות נוספות הפכו את בתי הדין הרבניים למחליטים היחידים בנושא הכתובה.
בשל כך שבית הדין הרבני הוא זה שדן בנושא הכתובה, לכן, כיום רוב הזוגות שמתגרשים מעדיפים להגיש את תביעת הכתובה ע"י טוען רבני מוסמך הבקיא בהלכות חיוב מתן כתובה. הידע ההלכתי של טוען רבני בנושאי הגירושין והכתובה הינה עצומה ומסייעת להצליח בהליך המורכב הזה.