תביעה למשמרת משותפת – מה זה אומר?
מאמר זה יעסוק בנושא תביעה למשמורת משותפת, ובאופן כללי על נושא משמורת הילדים.
בואו נפתח דווקא בשאלה הבסיסית: מה זה משמורת הילדים?
בזמן שבני הזוג נפרדים וישנם ילד אחד או מספר ילדים בהליך הגירושין, יקבע בית הדין או בית המשפט את מקום שהות הילד/ים לפי עיקר טובתו של הילד.
ההכרעה בנושא אמנם יכולה להיות הן בבית המשפט והן בבית הדין. אך הדין שעל פיו יכריעו הוא הדין האזרחי. כלומר גם אם ידונו בתיק בבית הדין הרבני, ההכרעה תהיה על בסיס הדין האזרחי ולא על בסיס הדין הדתי. אם כי, כמעט ואין פערים בנושא בין הדין הדתי לאזרחי. הפערים בפסיקות הן בעקבות פרשנויות אחרות בין בתי המשפט לבין בתי הדין.
אצל מרבית הזוגות, הדיינים יטו לטובת האם את משמורת הילדים. דא עקא, ישנה אפשרות לבקש מבית הדין משמורת משותפת. שמטרתה לחלק את זמני שהות הילדים בין זוג ההורים המתגרשים.
עם זאת, קביעה כזאת אינה משליכה באופן ישיר על החלטת ההורים לגבי מוסדות לימוד וכדומה. הכרעות אלו מתקבלות על ידי שני הצדדים ובהתאם לטובת הילדים. אם כי, ההכרעה על המשמורת יכולה להשליך בעקיפין גם על נושאים אלה.
תביעה למשמורת משותפת VS הסדרי ראיה
כאמור, פעמים רבות בהליך גירושין הילדים נשארים למשמורת יחידנית אצל האם (משמרת מלאה לאם). זאת, מפני שרואים בה עדיפות בשמירת הילדים.
אבל במקביל לכך, נותנים בית הדין לאב גישה לפגוש את ילדיו. להסכם הזה קוראים 'הסדרי ראיה'. אולם ככל שבית הדין או בית המשפט רואה שיש צורך במשמרת משותפת, מאפשרים הדיינים גם לאב להיות זמני שהות שווים.
תביעה למשמורת משותפת – האם ניתן לשנות פסק דין של משמורת הילדים?
התשובה היא חד משמעית כן! זאת, על אף שיש תוקף משפטי לפסק הדין הנ"ל. אך כאשר יש הסכמה של הצדדים לפתוח שוב את הדיון לטובת הילד, ידרשו שוב הדיינים לדון בהסדרי הראיה או במשמורת המשותפת למען ילדם המשותף.
במקרה הצורך בית הדין יתרשם מהילד מה טוב בשבילו. זאת, באמצעות תסקיר עו"ס שרותי הרווחה.
במקרים חריגים בהם ההורים אינם יכולים לגדל את ילדיהם באופן המיטיב עם הילדים, בית הדין ימנה עובדת סוציאלית. היא תהיה אפוטרופוסית על הילד. זאת, בהתאם לעקרון 'טובת הילד'.
שימו לב, במקרה של אלימות מצד אחד מההורים, מוטב שהילד יקבל משמורת יחידנית אצל ההורה השני. זה יכול להיות בגלל אלימות פיזית, מינית, רגשית או כלכלית. לשם כך זקוק בית הדין לראיות וסימוכין שאכן יש מניעה מאחד ההורים לגדל את הילד.
טוען רבני לייצוג בנושא משמורת הילדים – למענכם ולמען ילדיכם!
זכרו, שישנה השפעה רבה על חייכם בקביעת בית הדין בנושא משמורת הילדים. זה החלטה הרת גורל שתשפיע על ילדיכם, אך להכרעה בנושא יש השלכות משמעותיות גם על החיים שלכם. כך למשל, כל עוד ששני הורים גרושים מגדלים יחד את ילדיהם, זה יכול במצבים מסוימים למנוע מהם לעבור דירה עם הילד.
מעל הכול, ההכרעה על המשמורת היא מהמורכבות שבהליך הגירושין. לעתים, יהיה טוב להגיע להסדר של משמורת משותפת. אך מאידך, יש פעמים שצעד כזה יהווה צעד בעייתי מאוד שיהיה קשה לתקן לאחר מכן.
לכן, מומלץ מאוד לשכור את שירותיו של טוען רבני מומחה לדיני משפחה. הוא יסביר לכם על ההשלכות ועל היתרונות ו/או החסרונות בכל אופציה אפשרית. ובאם החלטתם להגיע להסדר בעניין משמורת משותפת מחוץ לכותלי בית הדין/משפט.
ככל וברצונכם להגיע להסכמות, חשוב לעשות זאת באופן מקצועי שיעגן את זכויותיכם וישמרו על טובת הילדים. לכן, במצבים כאלה כדאי שתפנו לטוען רבני שהוא גם מגשר בענייני גירושין, שינסח לכם הסכם גירושין מקיף ומפורט. זאת, בכדי למנוע עוגמת נפש ליום שאחרי.