האם משלמים מזונות במשמורת משותפת?
אם אתם בהליך גירושין ושואלים את עצמכם "האם משלמים מזונות במשמורת משותפת", המאמר הקרוב הוא לגמרי בשבילכם.
התשובה לכך היא מורכבת מעט. נציג את הקווים המרכזיים שיכולים להשפיע בהכרעה על הנושא הזה.
לחצו כאן לקריאת המאמר העוסק בהסברת הנושא של משמורת משותפת.
ההבדלים בחובת המזונות בין בית המשפט לבית הדין
יש מספר רב של הבדלים בין בתי המשפט לבין בתי הדין הרבניים בנוגע לשאלות העוסקות בהליך הגירושין. אחד הדברים המרכזיים בהם קיימת מחלוקת עזה מאוד בין הערכאות הללו זה נושא החובה לשלם את המזונות.
שימו לב: אין מחלוקת על כך שבדרך כלל צריך לשלם מזונות. המחלוקת הינה אודות גובה שיעור המזונות וגם על עצם בסיס החובה.
להלן נפרט את הגישות ואת ההבדלים ביניהם.
גישת בית המשפט בנוגע לחובת המזונות
הגישה של בית המשפט הינה שכעיקרון שני ההורים שווים. לכן, למה "להפיל" על הבעל את החובה לשלם את המזונות? הרי שני ההורים צריכים לדאוג לילדים.
לפיכך בבית המשפט יחשבו מה גובה ההכנסות של כל אחד מההורים. בנוסף לכך יבדקו מה היקף המשמורת של כל אחד מההורים עם הילדים. זה נועד כדי לראות כמה הוצאות יש לכל אחד מההורים כשהילדים נמצאים אצלו.
לאחר מכן יערכו סוג של תחשיב כמה מזונות צריך לשלם.
אם כך, מה יקרה אם יש משמורת משותפת? האם במצב כזה יצטרכו לשלם מזונות?
התשובה היא שכפי שפרטנו לעיל, נושא המשמורת הוא חשוב אבל לא השאלה היחידה שחשוב לבדוק לפני ההכרעה. יצליבו את היקף המשמורת עם פערי השכר (ככל שישנן).
לכן, אם לצורך העניין יש משמורת משותפת, וכל אחד מההורים מרוויח שכר של 10,000 ש"ח (כלומר השכר הוא שווה ללא פערים), הנטייה תהיה שלא לחייב אף אחד במזונות. הרעיון שעומד מאחורי הגישה הזו הינו שמכיוון שההורים שווים במעמדם, כל אחד מההורים "ישלם מזונות" כשהילד נמצא אצלו. ההורה ידאג לילדיו לכל צרכיו במשך כל הזמנים שבהם הילדים אצלו. לכן הוא לא יצטרך לשלם מזונות (למעט הוצאות משותפות ו/או חריגות).
האם משלמים מזונות במשמורת משותפת לפי גישת בתי הדין?
הגישה בבתי הדין הרבניים השתנתה במהלך השנים. כיום הם מעט נוטים לכיוון של בית המשפט, אבל לא באותו היקף.
הגישה בעבר ראתה בבעל כתובת שצריכה לתת מ ענה לכל צרכי ילדיו. ולכן (למעט מקרים חריגים) הבעל היה צריך לשלם מזונות ללא קשר להיקפי המשמורת.
כיום גישת בתי הדין מחשבת את היקפי המשמורת כשאלה חשובה שמשפיעה על היקף החובה לשלם את המזונות. אם כי לא סביר שבית הדין הרבני יפטור לגמרי מחובה לשלם מזונות. אמנם יש מצבים כאלו והיו פעמים שבשל נימוקים חריגים הצלחתי לפטור מתשלום מזונות, אבל ללא ספק אלה סיטואציות מורכבות יותר.
אז לסיכום – האם משלמים מזונות במשמורת משותפת?
לסיכום יש הבדלים בנושא בין בתי המשפט לבין בתי הדין. בבתי המשפט לרוב לא יחייבו במזונות ככל ויש משמורת משותפת ואין פערי שכר בין ההורים. גם ככל ויחייבו במזונות, אלה מזונות בסכומים נמוכים מאוד.
לעומת זאת בבתי הדין יחייבו במזונות הילדים גם בסיטואציות אלה. אם כי כיום הגישה של בתי הדין משתנה ונוטה להפחית מאוד בגובה המזונות ככל ויש משמורת משותפת.
נוסף על כך, כדאי שתדעו שאם משנים את הסדר המשמורת של הילדים (זה יכול לקרות משלל סיבות), ישנו בדרך כלל גם את גובה המזונות.