משמורת משותפת ללא מזונות
שאלה שרבים שואלים אותי היא אם יש אפשרות לקיים הסדר של משמורת משותפת ללא מזונות?
זוהי שאלה שתלויה בפרטים רבים מאוד. להלן נפרט מספר פרטים הנוגעים לעניין. אם כי חשוב להדגיש שכדי לענות על תשובה ברורה וקונקרטית יותר, יש להציג את הפרטים המדויקים של המקרה הספציפי בכדי להציג חוות דעת מקצועית במקרה הקונקרטי.
חובת מזונות הילדים
יש חובה לפרנס את הילדים. החובה הזו היא גם הלכתית וגם חוקית. אולם יש הבדלים רבים בין החובה החוקית לפרנס את הילדים לבין החובה ההלכתית לפרנס אותם.
גיל הילדים
לדוגמא החוק מחייב לפרנס את הילדים עד לגיל 18. היחס של הילדים ככאלה שצריך לדאוג להם נשך עד לגיל 18 (כעיקרון).
לפי ההלכה הגישה היא אחרת. החובה הבסיסית לחובת המזונות היא עד גיל שש בלבד!
אמנם יש חובה לשלם מזונות גם לאחר גיל 6. אולם זה נובע ממקורות אחרים וברמת חובה אחרת מהחובה עד לגיל 6. זה מאוד רלוונטי במקרים רבים שבהם יש הבדל מה הבסיס לחייב את האבא לשלם את המזונות.
על מי החובה לפרנס את הילדים?
הבדל נוסף הקיים בין החוק להלכה, הוא על מי חלה החובה לשלם את דמי המזונות לילדים. על פי החוק החובה היא על שני ההורים באופן שווה. אין הבדל מהותי בין האבא לאמא בעניין הזה.
לעומת זאת לפי ההלכה עיקר חובת המזונות היא רק על האבא. אמנם זה לא תמיד נכון, ולעתים אפשר לחייב גם את האמא לשלם את המזונות, אבל רמת החובה העיקרית היא על האבא.
משמורת משותפת ללא מזונות – אפשרי?
הגישה בבית המשפט לענייני משפחה היא ששני ההורים צריכים לשלם את המזונות לילדים. לכן אם רמת ההכנסה בין ההורים היא שווה, והילדים נמצאים רק אצל הורה אחד, הרי שההורה השני צריך לשלם חצי מההוצאות.
לעומת זאת אם רמת ההכנסה בין שני ההורים היא שווה, אבל המשמורת היא משותפת, הרי שאין סיבה לחייב את אחד ההורים לשלם להורה השני על מזונות הילדים. שכן כל הורה יממן את הילדים בזמן שבו הם נמצאים אצלו.
לכן בתי המשפט נוטים שלא לחייב באופן שוטף בהוצאות של הילדים במצב שבו יש הסדר של משמורת משותפת.
לעומת זאת הגישה ההלכתית היא אחרת. בתי הדין הרבניים נוטים לחייב את האבא לשלם מזונות גם במצב של משמורת משותפת. אם כי כיום גם בתי הדין הרבניים נוטים שלא לחייב את האבא במצבים כאלו ברמה חובה גבוהה.
לחצו כאן כדי לקרוא את המאמר העוסק במחשבון המזונות במשמורת משותפת.
משמורת משותפת ללא מזונות – סיכום
בנושא הזה יש הבדלים רבים בין בתי המשפט לבין בתי הדין. גם הגישה בבתי הדין משתנה ותלויה מאוד בנסיבות. לכן יש לפנות לטוען רבני בכדי להבין את המצב שלכם שתיק. רק כך תוכלו למקסם את ההצלחה שלכם.
בהצלחה!